Recean: Rusia încearcă să influențeze alegerile parlamentare

În prezent, Rusia menține un contingent redus în Transnistria – o zonă controlată de separatiști de peste 30 de ani – însă accesul este limitat din cauza poziționării geografice, între Ucraina și un guvern moldovean proeuropean, fără ieșire directă la mare.

Potrivit lui Recean, Moscova încearcă să influențeze alegerile parlamentare din septembrie, mizând pe un rezultat care să faciliteze o creștere a prezenței militare ruse în regiune.

„Este o tentativă majoră de subminare a democrației moldovenești”, a spus Dorin Recean, subliniind că guvernul rămâne concentrat pe integrarea europeană.

Premierul moldovean a avertizat că Rusia urmărește consolidarea controlului asupra Transnistriei și derulează ample operațiuni de influență: propagandă online și finanțări ilegale către partide și alegători. În 2024, Kremlinul ar fi cheltuit echivalentul a 1% din PIB-ul Moldovei pentru astfel de campanii.

Recean a amintit că referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană din octombrie anul trecut a trecut cu o marjă foarte mică – 0,7% – în urma unei campanii intense de influență din partea Rusiei.

„Gândiți-vă ce ar însemna 10.000 de soldați acolo: ar pune o presiune majoră asupra sud-vestului Ucrainei, dar și asupra României, stat membru NATO”, a afirmat Dorin Recean. Kremlinul nu a oferit un răspuns oficial la aceste acuzații.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

Contingent de 1.500 de soldați în Transnistria

După războiul din 1992, Rusia a menținut trupe în Transnistria pentru a sprijini administrația separatistă, dar în prezent contingentul numără aproximativ 1.500 de militari, majoritatea fiind localnici. Doar câțiva sunt trimiși efectiv din Rusia.

Obiectivul principal al forței este paza unui mare depozit de armament sovietic, pe care autoritățile de la Chișinău cer insistent să fie evacuat.

Premierul moldovean a avertizat că Rusia continuă să folosească instrumente sofisticate de propagandă și comunicare, investind masiv în destabilizarea regiunii.

El a menționat reținerea unor cetățeni moldoveni care se întorceau din Rusia cu sume mari de bani, până la 1,2 milioane de dolari în numerar, și faptul că la alegerile prezidențiale din 2024 circa 130.000 de alegători ar fi fost plătiți din surse rusești.

„E nevoie să ne întărim apărarea, dar și să continuăm ferm parcursul nostru european”, a conchis Dorin Recean.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (3)
Avatar comentarii

Toni2 04.06.2025, 23:18

Așa ceva este inadmisibil că rusui să aducă militari în Transnistria care face parte din Moldova nu din Rusia Europa au NATO nu trebuie sa permită așa ceva imperialiștilor ruși fasciști.

Avatar comentarii

Gabbibo 04.06.2025, 21:56

Nu te dezici...Daca reuseai sa citesti primul subtitlu - inainte sa te ia ameteala din cauza efortului intelectual - poate ca intelegeai cum.

Avatar comentarii

parpalache 04.06.2025, 18:41

Daca ne spune și pe unde trece Rusia cu cei zece mii de soldați- ca sa-i duca in Transnistria...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.