Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > S-au întrecut în gătitul zupului, mâncarea tradițională a sașilor din Râșnov | GALERIE FOTO

S-au întrecut în gătitul zupului, mâncarea tradițională a sașilor din Râșnov | GALERIE FOTO

Nouă echipe de bucătari s-au întrecut la cele două probe ale „Festival de Zup”, ajuns la cea de-a treia ediție, de la Râșnov.

De Iulian Cuibar,

Râșnovenii și oaspeții care le-au vizitat orașul în acest weekend au avut parte de mai multe evenimente care au animat atmosfera în orașul de sub Cetate, punctul care a suscitat cel mai mare interes fiind deja tradiționalul „Festival de Zup”, ajuns la a treia ediție.

Astfel, sâmbătă şi duminică, pe Valea Cetăţii, nouă echipe de localnici au preparat cel mai dichisit zup la ceaun, în prezenţa unui juriu format din maeştri bucătari, care au apreciat şi premiat cea mai bună fiertură.

„Zupul face parte din tradiţia gastronomică a zonei noastre, fiind o mâncare gătită de saşi atunci când mergeau la muncile câmpului, din ce aveau în traistă, multe legume, dar și slănină. Acest festival culinar are tot mai mult succes, de la ediţie la ediţie, şi este una dintre mândriile râşnovenilor. Ca în fiecare an, prima zi a fost dedicată «probei impuse», în cadrul căreia concurenții au gătit cu ingredientele alese de către juriu și organizatori, aceleași pentru toate echipele. A doua zi, fiecare dintre cei înscriși la start au venit cu ingredientele de acasă, în cadrul «probei libere»”, a declarat viceprimarul Liviu Butnariu.

Slănina este principalul ingredient al zupului râşnovean tradiţional, însă reţeta originală a fost de-a lungul timpului îmbunătăţită şi modernizată. Înainte de a fi servit zupul, se recomandă o tărie. Rețeta a fost transmisă din tată în fiu, de peste 200 de ani, iar la festival, pe lângă activitatea de gătit în sine, participanții se mai amuză cu diverse lucruri amuzante care țin de „echipamentul” folosit.

La „Proba simplă”, podiumul a fost ocupat de echipele „Mugurelul”, „Liceenii” și Aurel Chițea.

Agenda de evenimente a acestui weekend la Râșnov a mai cuprins și „Festivalul de muzică electronică” din Grădina Cetății, concertul de muzică japoneză al celor de la Asociația Musashino, în piațeta pietonală din centrul orașului și momentul de dans ce a reînviat atmosfera anilor interbelici, organizat de Asociaţia Swing Dance Society din Braşov.

Close
Închide
  Close