Mergi direct la conținut »
Salariile scad pentru 40.000 de angajați de la stat. Unii trebuie să vină cu bani de acasă pentru a plăti taxele
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Salariile scad pentru 40.000 de angajați de la stat. Unii trebuie să vină cu bani de acasă pentru a plăti taxele

Salariile scad pentru 40.000 de angajați de la stat. Unii trebuie să vină cu bani de acasă pentru a plăti taxele

Salariile scad pentru 4% dintre angajații bugetari, ceea ce înseamnă aproximativ 40.000 de persoane, potrivit informațiilor Libertatea. Cauzele sunt aplicarea cumulată a legii salarizării și a transferului contribuțiilor la stat.

De Daniel Ionașcu,

Potrivit Olguței Vasilescu, ministrul Muncii, ar scădea doar salariile celor cu lefuri mari. Aceasta a afirmat că salariile scad între 5% și 40%.

Însă în realitate nu este așa.

Sporuri plafonate și beneficii dispărute

În primul rând, din cauza legii salarizării au fost plafonate sporurile la 30% din total, ceea ce înseamnă că oricâte sporuri ar avea o categorie de angajați, acestea nu pot depăși 30% din salariu.

Alte sporuri au dispărut. Polițiștii se plâng că voucherele de vacanță nu sunt incluse în bugetul Ministerului de Interne din acest an, dar și dispariția sporului de continuitate.

De asemenea, angajații Ministerului Educației s-au plâns de dispariția sporului de condițiii vătămătoare. Tot în învățământ, alți salariați au reclamat dispariția bonurilor de masă.

Salariații de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) sunt și ei neliniștiți în privința salariilor. Aceștia au protestat de mai multe ori anul trecut, îngrijorați că le scad salariile. Totuși, ministrul Agriculturii Petre Daea le-a dat mai multe asigurări că acestea nu vor scădea.

Cine vine cu bani de acasă

În fine, o altă problemă o constituie trecerea contribuțiilor la angajat. Odată cu aceasta lefurile celor cu contracte parțiale, adică pe 2 sau 4 ore, scad. Spre exemplu, un angajat care lucrează doar două ore pe zi din opt ar trebui să primească 475 de lei pe lună, respectiv salariul minim pe economie împărțit la patru.

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu
Recomandări

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu

 

Dar la cei 475 de lei trebuie să plătească contribuții sociale de 665 lei.

Ministerul Muncii vrea să întocmească un ghid pentru aplicarea legii salarizării, iar pentru contractele part-time se încearcă rezolvarea situației speciale a celor din aceste situații.

Ce spune Ministerul Muncii

Libertatea a solicitat mai multe clarificări Ministerului Muncii la începutul lunii ianuarie legat de o serie de astfel de cazuri punctuale. Iată răspunsul instituției:

Alin. (3) al art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăşi limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

În situația în care, începând cu 1 ianuarie 2018 salariile de bază sunt mai mari decât cele stabilite potrivit legii pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor salariale reglementate, se acordă cele stabilite pentru anul 2022.

Cu excepția personalului care ocupă funcții de demnitate publică și a personalului din administrația publică locală, aceste prevederi legale se aplică pentru întreg personalul bugetar, inclusiv pentru personalul din administrația publică centrală și pentru personalul din familia ocupațională „Învățământ” care va beneficia de majorarea salarială de 25% începând cu 1 ianuarie 2018.

Personalul din administrația publică, inclusiv personalul din Ministerul Educației Naționale, care beneficiază de salariile de bază din anul 2022, va beneficia și de și de sporurile pentru condiții de muncă reglementate de HG nr. 917/2017 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie” din administraţia publică centrală.

Precizăm că personalul didactic face parte din familia ocupațională de funcții bugetare „Invățământ” și este salarizat potrivit Anexei I la legea –cadru. Pentru această categorie de personal, în vederea respectării măsurilor din Programul de Guvernare, pe lângă majorarea salarială de 25% care se acordă pentru toate categoriile de personal bugetar începând cu 1 ianuarie 2018, s-a prevăzut și o majorare salarială de 20% începând cu 1 martie 2018.

Totodată, menționăm că, la art. 6 lit.(h) din Legea – cadru nr. 153/2017 sunt enunțate principiile care au stat la baza elaborării legii între care se numără și principiul sustenabilităţii financiare, în sensul stabilirii nivelului de salarizare pentru personalul bugetar, astfel încât să se asigure respectarea plafoanelor cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, stabilite în condiţiile legii.
Precizăm, de asemenea că, potrivit art. 3 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, gestionarea sistemului de salarizare din instituțiile și autoritățile publice se asigură de fiecare ordonator de credite”.


Editorial de Claudiu Săftoiu. UE – bancomatul grosolan pentru politicosul Meleșcanu

Close
Închide
  Close