Mergi direct la conținut »
#salvatipipera. Proiectul ANL din Pipera Sud. Ce se întâmplă cu cele 1.400 de garsoniere şi apartamente
Ştiri Libertatea > Ştiri

#salvatipipera. Proiectul ANL din Pipera Sud. Ce se întâmplă cu cele 1.400 de garsoniere şi apartamente

Un amplu proiect social care ar fi presupus construcţia a 13 imobile ANL la marginea cartierului de afaceri Pipera Sud a rămas “în aer”. Deşi locuinţele ar fi trebuit să vină în întâmpinarea tinerilor care lucrează în acest perimetru, în prezent, în imediata vecinătate se construiesc blocuri de locuinţe private.

De Cătălin Doscaș,

Proiectul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) prevedea, în 2011, construcţia a 13 blocuri destinate tinerilor, între bulevardul Dimitrie Pompeiu şi strada Fabrica de Glucoză, în capătul dinspre Barbu Văcărescu. Pe hârtie, proiectul era inedit. Imobilele nu ar fi fost racordate la sistemul centralizat de încălzire al RADET, ci ar fi trebuit să aibă montate panouri solare, ceea ce ar fi reprezentat o premieră naţională. Mai mult, blocurile ar fi trebuit realizate din componente prefabricate, care ar fi trebuit să reducă timpul de execuţie cu 15%. Ansamblul imobiliar al statului ar fi trebuit să includă o şcoală şi o grădiniţă. Potrivit proiectantului, prima etapă ar fi presupus construcţia blocurilor ANL cu intrare directă din bulevardul Dimitrie Pompeiu. Era vorba de cinci blocuri de zece etaje, dintre care trei turnuri şi două liniare.

Elena Udrea anunța proiectul ANL

Proiectul a fost anunţat de Elena Udrea pe vremea când era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Ea declara atunci chiar că va ieşi să bea cafeaua pe şantier, pentru a „impulsiona” constructorii. “În vara anului 2012, bucureştenii se vor putea muta acolo. Acesta va fi recordul recordurilor în materie de construcţii. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu domnul viceprim-ministru Liviu Dragnea, dumnealui a spus că va face toate demersurile ca, la viitoarea rectificare bugetară a Guvernului, să aloce sumele necesare pentru începerea lucrărilor”, spunea în aceeaşi perioadă, pentru B365.ro, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu.

Cotidianul Libertatea a înaintat o solicitare scrisă Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe cu privire la proiectul anunţat în urmă cu mai bine de şapte ani. Instituţia a transmis că: “Lucrările de construcţii-montaj nu au putut fi demarate din cauza insuficienţei fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru programul guvernamental implementat de către ANL. Prin H.G. nr. 699-2015, terenul aferent acestei investiţii a revenit de drept în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, fiind apoi transmis, parţial, în domeniul public al Municipiului Bucureşti, în scopul «realizării de locuinţe şi dotări aferente de către Consiliul Local al Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti». La această dată, ANL nu deţine alte informaţii cu privire la terenul situat în Municipiul Bucureşti, sector 2, str. Fabrica de Glucoză, nr.2-4”.

O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
Recomandări
O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
 

Aproximativ 293 de milioane de lei au fost alocați iniţial pentru locuinţele ANL din cartierul Pipera Sud. Investiția ar fi trebuit să fie suportată de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cel al Primăriei Sectorului 2.

Totul în contextul în care un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism pentru ridicarea unui complex rezidenţial în imediata vecinătate a trecut în urmă cu câteva zile de votul consilierilor generali. Proiectul ar urma să ocupe aproape 10 mii de metri pătraţi şi va presupune construcţia unor imobile de locuit de 20 de etaje.

Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
Recomandări
Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
 

Campania #salvatipipera este o inițiativă a cotidianului Libertatea, susținută de Trustul de Presă Ringier România.

Trimite-ne imagini și videoclipuri la numărul de WhatsApp +40 0729.729.000 sau scrie-ne despre cum crezi tu că ar trebui salvată Pipera, la adresa de e-mail [email protected]

Urmărește grupul de Facebook #salvatipipera și povestește-ne cum îți este afectată viața de zi cu zi din cauza nepăsării autorităților.


Close
Închide
  Close