În urmă cu opt ani, două sate din judeţul Dolj aproape că au fost rase de pe faţa pământului, după ce apele umflate ale Dunării au spart digul de la Bistreţ. A fost prăpăd atunci: fluviul a “înecat” zeci de gospodării. Majoritatea localnicilor din Rast şi din Bistreţ şi-au refăcut casele de la zero, iar de-atunci fluviul nu le-a mai ameninţat digul. Acum însă, oamenii se aşteaptă la ce-i mai rău şi se tem să nu retrăiască necazul din 2006. “Au venit cei de la Direcţia Apelor Jiu şi au monitorizat zona de la dig. Noi am informat oamenii din localitate despre avertizare, însă ne rugăm să nu cedeze digul, că atunci va fi nenorocire. Sperăm să nu se ajungă iar la o asemenea situaţie”, ne-a declarat Cristiana Antonie (foto), primarul comunei Bistreţ. Pericolul planează asupra mai multor localităţi dunărene, dat fiind faptul că a fost instituit cod portocaliu de inundaţii, pe aproape tot cursul fluviului, de astăzi pentru următoarele zece zile. La Craiova a fost format încă de luni un centru regional de comandă, condus de vicepremierul Liviu Dragnea, pentru a se acţiona cât mai rapid în zonele afectate, iar în mai multe localităţi din judeţele Dolj, Olt şi Mehedinţi, acolo unde riscul este mai mare, autorităţile au început să construiască sau să consolideze diguri.
Culmea, în timp ce oamenii din localităţile aflate pe cursul Dunării se uită cu teamă spre fluviu, nişte pescari din judeţul Mehedinţi erau ieri supăraţi că… e apa prea mică şi nu mai trage peştele! Aceştia spun că nu le e frică de inundaţii, pentru că zona este protejată de cele două baraje, Porţile de Fier I şi II, care reglează cursul apei. “Am văzut că toată lumea e speriată de viitura ce ar urma să vină. Şi noi suntem pregătiţi, dar, vă spun, Dunărea este în scădere vizibilă faţă de acum două săptămâni”, ne-a declarat Constantin Truşcă (foto), primarul comunei Şimian. Un pescar aştepta chiar viitura… “Să vină Dunărea mai mare, ca să vină şi peştele cu ea. E mică acum, trebuie să fie mai sus”, a spus un pescar.

47 de oameni au pierit în Bosnia, Serbia şi Croaţia

Sătenii din Bistreţ se tem că vor retrăi coşmarul din 2006: «Ne rugăm să nu cedeze digul!»
Viitura a făcut ravagii în Bosnia şi Herţegovina
Bosnia, Serbia şi Croaţia se confruntă de câteva zile cu cele mai grave intemperii din ultimii 120 de ani, care au provocat moartea a cel puţin 47 de oameni. Autorităţile au decretat stare de alertă şi au fost nevoite să mobilizeze armata pentru a evacua zeci de mii de sinistraţi. Din păcate, în Serbia mai sunt aşteptate viituri mai ales pe râul Sava. În total, peste 1,6 milioane de oameni au fost afectaţi de inundaţii în Bosnia, Serbia şi Croaţia şi peste 100 de mii de locuinţe au fost distruse.
COD PORTOCALIU de INUNDAŢII! Iată judeţele VIZATE!

Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
ȘOC pentru familia lui Emi Pian! Ce a pățit ACUM tatăl lui, în celula din închisoare
PARTENERI - PLAYTECH.RO
ȘOC pentru familia lui Emi Pian! Ce a pățit ACUM tatăl lui, în celula din închisoare
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
HOROSCOP
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
RECOMANDĂRI