Cuprins:
În centrul atenției se află disputa dintre primarul general al Capitalei, Nicușor Dan (susținut de USR), și primarii de sector Daniel Băluță (Sectorul 4) și Robert Negoiță (Sectorul 3), ambii de la PSD.
Scandal între Daniel Băluță și Nicușor Dan pe refacerea Planșeului Unirii
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat luni dimineață, 14 octombrie, că a început „lucrările de refacere din temelii” a planșeului din Piața Unirii, deși acum două săptămâni spunea că cedează proiectul la PMB. Drept urmare, Nicușor Dan a mers pe șantier să demoleze gardurile, dar Poliția Locală a Sectorului 4 s-a împotrivit.
Seara, primarul general s-a întors cu buldozerele, iar Poliția Capitalei și Jandarmeria au anunțat că numai instanța poate decide cine are dreptate. În final, premierul Marcel Ciolacu le-a transmis celor doi să termine polemica și să dialogheze, iar Băluță a strâns gardurile, după ce Ciolacu i-a cerut acest lucru, potrivit informațiilor Libertatea.
Disputa arată divergențe între partidele politice și dificultățile administrative din București. PSD acuză blocajele generate de Nicușor Dan și lipsa de acțiune din partea Primăriei Capitalei, în timp ce PNL și USR insistă pe respectarea legii și pe necesitatea colaborării între autorități.
PSD îl acuză pe Nicușor Dan că blochează lucrările la Unirii
Reprezentanții PSD au criticat dur atitudinea primarului general Nicușor Dan, acuzându-l că împiedică lucrările de consolidare.
Robert Negoiță, primarul PSD al Sectorului 3, a declarat că legea spune că tot ce înseamnă zone protejate și monumente istorice revine la Primăria Generală, restul la primăriile de sector. „Discutăm atât de mult de ce zice Nicușor Dan și nu discutăm nimic din ce face Nicușor Dan, că nu face nimic. Ar trebui făcut Planșeul ăla, că ne facem de râs, o să râdă oamenii de noi la nivel internațional. E în mijlocul orașului, ajunge să se surpe, nu e în stare să îl facă și nu îi lasă nici pe alții să îl facă”, a spus Robert Negoiță marți, 15 octombrie.
Gabriela Firea, președinte PSD București și europarlamentar, îl acuză pe Dan că „pozează în victimă” și că, în loc să colaboreze, blochează inițiativele venite de la primarii de sector. „Sunt total de acord cu ideea că orice astfel de lucrare trebuie să respecte legislația în vigoare. Însă, Nicușor Dan putea să dea o mână de ajutor, dacă a sesizat așa-zisele probleme, nu să le închidă ușa-n nas celor doi primari de sector, doar pentru că au altă viziune și culoare politică”, a afirmat Firea.
Victor Ponta, consilier onorific al premierului PSD Marcel Ciolacu, a catalogat situația drept simptomatică pentru blocajele administrative din România. „Așa au fost ultimii 20 de ani în România. Cineva vrea să facă ceva (necesar – important – de bun simț), după care vin „nicușorii” și fac scandal, blochează, opresc tot. Așa e împărțită România – între cei care fac și cei care blochează”, a spus Ponta, care a revenit recent în PSD și deschide lista organizației PSD Dâmbovița la Camera Deputaților.
PNL spune că blocajele trebuie rezolvate prin dialog
Pe de altă parte, liderii PNL au încercat să păstreze o poziție mai moderată și au pus accentul pe respectarea legii și pe colaborare între primarii implicați.
Ministrul PNL al Justiției, Alina Gorghiu, a îndemnat la soluționarea „rapidă și bărbătească” a disputei între primarul Capitalei și cel de sector. „Lumea se așteaptă să se așeze bărbătește, înțelept, la masă, să rezolve acest diferent în mod rapid și eficient. Mi-aș dori ca problemele acestea sau bucătăria acestei reabilitări să fie rezolvată în primărie și nu în spațiul public cu buldozere sau cu poliția locală”, a afirmat Gorghiu, la B1TV.
Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL, a criticat abordarea primarului Daniel Băluță, acuzându-l că a încercat să justifice încălcarea legii „pentru a face un bine oamenilor”, o atitudine pe care a calificat-o drept periculoasă. „Argumentația primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, cum că încalcă legea pentru a face un bine oamenilor este o argumentație populistă, este periculoasă și nu are nicio legătură cu democrația și cu statul de drept”, a transmis liberalul.
Florin Roman, vicepreședinte PNL, a adoptat un ton mai ferm, acuzând PSD de o „mineriadă administrativă” împotriva edilului general. „Îl cunosc bine pe Nicușor Dan. Am lucrat cu el în Comisia de Administrație Publică a Camerei Deputatilor. Știu ca e un om corect. Și ca respectă legea. Uneori e rigid, dar întotdeauna folosește forța argumentelor. Nu a mineriadelor administrative”, a transmis deputatul Florin Roman.
USR cere respectarea legii și îl acuză pe Nicolae Ciucă
USR s-a poziționat clar de partea primarului general, Nicușor Dan, susținând că acesta a acționat pentru a preveni lucrări ilegale inițiate de primarul PSD Daniel Băluță.
Cristina Prună, purtător de cuvânt USR, a afirmat că planșeul de la Piața Unirii trebuie consolidat, dar cu autorizațiile necesare. „Șantierul de la Piața Unirii a fost desființat. Primarul Daniel Băluță a dat înapoi. Legea trebuie respectată, iar pesedismul să fie lăsat în urmă. Planșeul de la Piața Unirii trebuie consolidat în siguranță pentru cetățeni, cu toate autorizațiile și avizele necesare corect obținute. Îi suntem alături lui Nicușor Dan”, a spus Prună.
Simona Spătaru, parlamentar USR, a mers mai departe, acuzând PNL că s-a aliat cu PSD și că forțele de ordine din București au favorizat PSD. „Peneliștii iar au fost la cheremul PSD. La Unirii, poliția și jandarmeria lui Predoiu au ascultat de șefii de la partid și nu au asigurat respectarea legii și aplicarea deciziei Primarului general. […] Cum zicea Nicolae Ciucă? Că stă la guvernare ca să apere statul de drept? Dle Ciucă, nu ați recunoaște statul de drept nici dacă v-ar izbi în plină față!”, a transmis Spătaru.
Mihai Badea, parlamentar USR, a spus și el că partidul condus de Elena Lasconi îl susține pe Nicușor Dan „în demersul de desființare a șantierului ilegal deschis” de Băluță. „Vedem că Daniel Băluță a mințit când a declarat că renunță la proiect dacă Primăria Capitalei nu-i eliberează o autorizație de construire în regim de urgență. A vrut să pună presiune pe primarul general și când a văzut că nu merge a trecut la planul B”, a spus el.
sormar • 15.10.2024, 13:30
Uite-aşa a mai apărut un subiect fals de comentat, în loc să ne uităm pe performanţa dezastruoasă a guvernului Ciolacu, admirabil candidat la funcţia supremă în stat. Că merită omul, dacă o statuie ca Klauss a stat acolo 10 ani, de ce nu ar sta şi unul ca el??
Utopie • 15.10.2024, 13:20
Indiferent cine acuza pe cine, cei care risca in fiecare secunda sunt bucurestenii! Zona aceea este tranzitata zilnic de mii de masini si zeci de mii de persoane. Eu m-as fi bucurat ca pasajul sa fie reparat si sigur pentru circulatie! Mi-e indiferent cine il repara! De asemenea, mi-e greu sa accept ca un individ, fie el primarul orasului, sta si da declaratii presei si langa el un om este accidentat. Chiar am innebunit cu totii si nu ne mai intrereseaza de omul de langa noi?! Pe modelul "nu-i cu mine, poa'sa crape"?!
doritor • 15.10.2024, 12:55
Acesti „amici” ai binelui, ai legii despicate in patru din indemnuri obscure sau straine au intarziat cu anii autostrazile ,podurile, calea ferata si alte utilitati ramase nefacute doar sa-si arate muschii?! Miram-as! Cursul banului deviat in buzunare adanci i-au manat pe ei in lupta. Tot inainte ca mai e de furat in RO!