Luciana Dimitrașcu este cu băiatul ei în spital de aproape 7 luni. Denis este în clasa a III-a și, când nu stă internat în spital, învață într-o școală din București.

”Știam că tratamentul este de lungă durată, iar cei de la Asociația P.A.V.E.L. ne-au spus că putem apela la un învățător. Cam la două zile vine doamna învățătoare și face ori matematică, ori română, depinde ce are el chef. Și domnul profesor de engleza vine miercuri”, povestește femeia.

Lui Denis îi place cel mai mult româna, iar cea mai frumoasă lectură este pentru el este din ”Amintiri din copilărie”, a lui Ion Creangă. Dintre peripețiile lui Nică își amintește cu drag ”La scăldat” și ”Pupăza din tei”. Are mulți prieteni și vorbește cu ei la telefon. Când merge acasă, îi place să meargă cu mama lui la cumpărături și să mănânce ce îi gătește ea.

Este un băiat puternic, frumos și, pentru că a fost cuminte, a primit în dar de la Moș Nicolae un Lego cu supereroi, pentru că, în fond, și el este un supererou. Moș Nicolae l-a căutat acasă, dar, nu l-a găsit, așa că a lăsat darul unchiului său, iar acesta i l-a adus la spital.

Denis ține în mână o poezie intitulată ”Moș Nicolae”, pe care trebuie să o învețe pentru viitoarea oră de română.

INVESTIGAȚIE. Cum se joacă politrucii de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri cu banii statului. Zece firme neeligibile au primit 10 milioane de lei. Cine plătește pagubele
Recomandări
INVESTIGAȚIE. Cum se joacă politrucii de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri cu banii statului. Zece firme neeligibile au primit 10 milioane de lei. Cine plătește pagubele

Un copil cu cancer internat la Clinica de Pediatrie Fundeni, alături de mama lui

Un alt salon, o altă poveste. Alina Maria Mihalache stă lângă fetița ei, și ea tot în clasa a III-a. Fetița este în spital din aprilie, după ce i-a fost rău prima data înainte de Paști.

”Avea dureri mari de cap, spate și picioare, nu mai putea să meargă. Am mers la control la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, iar după multe analize, medicii au ridicat suspiciunea de leucemie acută limfoblastică. Copilul a fost trimis la Institutul Fundeni. Aici, din păcate, s-a confirmat diagnosticul. Copilul nu a mai mers deloc timp de două luni, a început tratamentul cu citostatice”, spune Alina Mihalache.

Pentru că stă mult în spital, fetița a fost și ea inclusă în programul Școala de spital. Face lecțiile cu o învățătoare, care îi predă matematică, română, religie, engleză și franceză, dar dintre toate materiile, cel mai mult îi place matematica. ”Dacă ne dă fișe, fac 2-3 fișe, dacă ne dă exerciții, câteva, 5-6”, spune fetița.

Pentru Limba română, citește povești și poezii, dar cel mai mult îi place ”Cartea cu Apolodor” și ”Scufița Roșie”. ”Îmi place să desenez, mai ales ponei. Am urcat o singură data pe unul”, mai spune fetița.

La Școala de spital învață cât poate și când poate, dar este bine că nu pierde definitiv contactul cu lecțiile, cu învățarea. Și chiar dacă este în spital, a venit și Moș Nicolae, care i-a adus în dar o caleașcă trasă de ponei și markere. În funcție de tratament, ar putea ajunge acasă de Moș Crăciun. Cu familia vorbește la telefon, dar ar vrea să ajungă acasă, unde are și multe prietene. După darul primit de la Moș Nicolae, i-a scris și lui Moș Crăciun, ce ar vrea să primească.

Analiză. Ursula von der Leyen pierde teren în cursa pentru șefia CE. Cine ar putea să o înlocuiască
Recomandări
Analiză. Ursula von der Leyen pierde teren în cursa pentru șefia CE. Cine ar putea să o înlocuiască

Fiecare copil din Clinica de pediatrie este inclus într-un program individualizat de pregătire, iar profesorii vin la spital și lucrează cu copiii atunci aceştia pot, în funcţie de tratament și starea fizică.

”În Clinica de pediatrie din Institutul Clinic Fundeni sunt între 80 și 90 de cazuri noi de hemopatii maligne, hemopatii benigne care necesită tratament și școlarizare. Dar, acordăm asistență medicală și pacienților internați în anii precedenți, pentru că durata tratamentului pentru o leucemie acută este de trei ani, astfel încât numărul de cazuri care sunt internate repetat în decursul unui an este cam de 500”, sune conferențiar doctor Anca Coliță, șeful clinicii.

Pentru copiii din programul Școala de spital, orele de curs se desfășoară cu profesori care vin după-amiaza la spital și lucrează individual cu fiecare elev. Este dificil ca ei să fie aduși la același nivel de pregătire, în primul rând din cauza faptului că sunt la momente diferite ale tratamentului, au vârste diferite și au un nivel de pregătire anterior spitalizării diferit.

Medicul Anca Coliță consideră un mare câștig acest program: Starea psihică a copiilor este net ameliorată datorită continuării programului de școlarizare. În special copiii de vârstă școlară, gimnaziu, liceu sunt foarte afectați de întreruperea anului școlar. Tratamentul unei astfel de afecțiuni necesită, de multe ori, între 6 și 12 luni de spitalizare aproape continuă, cu pauze de maximum o săptămână între curele de chimioterapie. În aceste condiții, este practic imposibil ca un pacient să continue programul de școlarizare obișnuit. Nu pot fi considerați egali, ca și capacitate fizică, celorlalți copii care nu primesc astfel de tratament. Este foarte important ca noi să le permitem continuarea școlii și mă bucur foarte mult că s-au găsit soluții ca acest program să fie derulat în spitalele din România. Copiii reușesc să depășească baremele, astfel încât nu pierd un an sau doi din viața lor școlară. Starea lor psihică este mult mai bună, sunt mai încrezători în șansele lor de a se face bine și, mai ales, că se vor întoarce în clasa din care au plecat, nu într-o clasă cu colegi noi, cu întârzierea anului școlar, care de multe ori este greu de acceptat”.

Ciolacu și Ciucă susțin egalitatea de șanse doar în declarații. Lista PSD-PNL la europarlamentare: trei femei și un „tânăr” de 38 de ani pe locuri eligibile
Recomandări
Ciolacu și Ciucă susțin egalitatea de șanse doar în declarații. Lista PSD-PNL la europarlamentare: trei femei și un „tânăr” de 38 de ani pe locuri eligibile

Copiii învață în salon, dar au și o sală de joacă, locul lor de siguranță și control

Prezența profesorilor la patul copilului este foarte bună, pentru că foarte mulți dintre copii, din cauza tratamentelor administrate, nu pot sta prea mult în poziție șezândă. În multe saloane există și mese, iar dacă starea copilului permite, pot învăța acolo.

Sala de joacă este un alt punct foarte important în susținerea copiilor pe durata tratamentului. Acolo, multe organizații neguvernamentale au programe de psihoterapie, de terapie prin joc, prin muzică, prin diverse activități practice, pentru că cel mai importrant lucru, în special după-amiaza, când activitatea medicală nu mai este atât de activă, este umplerea timpului. Unii dintre copii sunt spitalizați și 90 de zile continuu, așa că timpul în care nu au nimic de făcut trebuie umplut, iar sala de joacă este un loc extraordinar în care ei se pot aduna, ca să interacționeze unii cu alții, dar și cu psihologii. Acolo nu au acces nici doctorii și nici părinții, este un loc de siguranță, de confort.

Copiii au cancere hematologice, leucemii acute, leucemii cronice, limfoame, anemii aplastice, boli în care sunt dependenți de administrarea unui tratament transfuzional.

”Avem mulți copii care suferă de afecțiuni hematologice benigne, precum beta talasemia majoră sau hemophilia, care necesită tratamente trasfuzional, respectiv substitutiv cu factor de coagulare și stau mult timp în spital. Avem foarte mulți copii cu suferințe renale cronice care vin aici pentru continuarea și derularea programelor de dializă, și ei necesită de multe ori spitalizări îndelungate. Mai sunt bolnavi cu afecțiuni gastroenterologice severe, hepatice, ciroze, bolnavi care sunt în așteptarea unui transplant hepatic sau după un transplant hepatic, în așteptarea unui transplant medular sau a unui transplant renal, sau după aceste proceduri. Sunt bolnavi care necesită supraveghere specializată, care nu se poate derula în centre obișnuite și este nevoi de un centru terțiar, cum este Institutul Clinic Fundeni”, spune Anca Coliță.

Cum apare boala

Medicul spune că este foarte important să ne uităm cu atenție la copiii noștri și, dacă apar semnale de alarmă, cum ar fi paloarea, elemente hemoragice cutanate, o stare de slăbiciune inexplicabilă și care durează una-două săptămâni, dureri osoase nejustificate, lipsa poftei de mâncare sau scăderea în greutate, să mergem rapid la medic.

În bolile hematologice sunt afectate celule stem care se găsesc localizate la nivelul măduvei osoase. Boala evoluează în 2-3 luni, când apar primele semne în analizele care se pot face în mod curent.

La copii, leucemia acută limfoblastică, cu programele actuale de chimioterapie care se fac în Institutul Clinic Fundeni, rata de vindecare pe termen lung a acestor pacienți este între 85 și 90%.

Doar 20 de profesori pentru sute de copii bolnavi de cancer

Mihai Benchea este printre inițiatorii proiectului ”Școala de spital” al Asociației P.A.V.E.L. (Primind Ajutor, Viața Este Luminoasă), înfiinată de părinții copiilor bolnavi de cancer, leucemii și anemii grave. Proiectul a fost început ân 2011, dar abia peste 4 ani inițiatorii au convins autoritățile să trimită profesori de la școli din București la Institutul Oncologic, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul ”Marie Curie”.

Printre profesorii care lucrează cu copiii bolnavi de cancer este și Fotinica Gliga, psihopedagog, doctor în științele educației și profesor de fizică

”Greutățile se leagă de școlarizarea elevilor de liceu. Nu există profesori care să-și dorească atât de tare să vină să lucreze cu copiii aflați în situația aceasta gravă. Lucrăm doar cu copii care au diagnosticul de leucemie sau cancer, dar am vrea să lucrăm și cu copiii care au tetrapareză spastică. Este obligatoriu să formăm o echipă de oameni care să dorescă să lucreze cu acești copii. Pot fi elevi, studenți, voluntari. Acum avem 12 profesori la Fundeni și 8 la Spitalul ”Marie Curie”, spune Fotinica Gliga.


Citește și:

VIDEO/Singura seară de iarnă de care oamenii străzii nu se tem: cina de Sfântul Nicolae. Se roagă și mănâncă

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cartierul din București de care oamenii trebuie să fugă. Prețurile apartamentelor au crescut enorm
FANATIK.RO
Cartierul din București de care oamenii trebuie să fugă. Prețurile apartamentelor au crescut enorm
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: „Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...„
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: „Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...„
Bianca Drăgușanu și fiica ei, asortate în Dubai din cap până în picioare. Cum arată și cât costă ținutele Dolce & Gabbana
Libertateapentrufemei.ro
Bianca Drăgușanu și fiica ei, asortate în Dubai din cap până în picioare. Cum arată și cât costă ținutele Dolce & Gabbana
Hamilton a părăsit conferința din Japonia, enervat de întrebarea unui reporter: „Ești gelos pe...”
GSP.RO
Hamilton a părăsit conferința din Japonia, enervat de întrebarea unui reporter: „Ești gelos pe...”
Cât a ajuns să coste acum celebra bancnotă emisă de BNR cu eclipsa de soare din 1999. Suma e uriașă
FANATIK.RO
Cât a ajuns să coste acum celebra bancnotă emisă de BNR cu eclipsa de soare din 1999. Suma e uriașă
S-a aflat cine este femeia al cărei cadavru tranșat a fost descoperit pe marginea A1. Există un cerc de suspecți
Știrileprotv.ro
S-a aflat cine este femeia al cărei cadavru tranșat a fost descoperit pe marginea A1. Există un cerc de suspecți
Claudia Pătrășcanu și-a luat apartament de lux în București. Cum arată designul de la interior / FOTO
Unica.ro
Claudia Pătrășcanu și-a luat apartament de lux în București. Cum arată designul de la interior / FOTO
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
Orangesport.ro
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
Poliţiştii au aflat cine este tânăra ucisă şi aruncată la marginea autostrăzii. Testele ADN au confirmat bănuielile
Observatornews.ro
Poliţiştii au aflat cine este tânăra ucisă şi aruncată la marginea autostrăzii. Testele ADN au confirmat bănuielile
Horoscop 9 aprilie 2024. Taurii sunt în elementul lor și vor reuși să facă cele mai bune alegeri fără cine știe ce efort
HOROSCOP
Horoscop 9 aprilie 2024. Taurii sunt în elementul lor și vor reuși să facă cele mai bune alegeri fără cine știe ce efort
RECOMANDĂRI