20 Apr. 2017 18:10

Termenul pentru cumpărarea de vechime, prelungit de Guvern până pe 31 decembrie

Distribuie

Persoanele care nu au acumulat suficienţi ani de vechime pentru a primi pensie de la stat îşi vor putea plăti în continuare asigurările sociale pentru anii în care nu au cotizat. Guvernul a prelungit, joi, termenul până la care pot fi plătite retroactiv contribuţiile de asigurări sociale, persoanele care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare având posibilitatea să facă acest lucru până la 31 decembrie 2017.

Este vorba de persoanele care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. Plata contribuţiei de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, până la data menţionată, pentru o perioadă de maxim 5 ani retroactiv, calculaţi de la data încheierii contractului de asigurare.

Măsura a fost luată pentru a permite cât mai multor persoane să realizeze stagii de cotizare în baza legii 186/2016, având în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate.

„Scopul acestei măsuri este evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensia pentru limita de vârsta din cadrul sistemului public de pensii”, se arată în comunicatul citat.

13.300 de persoane și-au cumpărat vechime, până în prezent, pentru care s-au achitat aproximativ 79 milioane lei

Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, până la data 10 aprilie 2017, aproximativ 13.300 de persoane au încheiat contracte de asigurări sociale pentru care s-au achitat aproximativ 79 milioane lei.

“Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a propus prelungirea cu încă 6 luni, până la 31 decembrie 2017, a perioadei de aplicare a Legii nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, printr- un proiect de ordonanţă de urgenţă supus, începând de luni, 10 aprilie, dezbaterii publice. Măsura a fost luată în urma numeroaselor solicitări venite din partea unor cetăţeni români din ţară şi din străinătate care vor să încheie asigurări la sistemul public de pensii, având în vedere că perioada stabilită iniţial expiră luna aceasta, pe 27 aprilie”, anunța recent Ministerul Muncii.

Până la data de 10 martie 2017 au fost încheiate 11.152 de contracte de asigurare socială, pentru care s-au achitat contribuţii de asigurări sociale în valoare totală de 59.051.082 de lei, aşa cum reiese din evidenţele Casei Naţionale de Pensii Publice.

Orice persoană poate cumpăra vechime dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
Comentarii
← Inchide