UPDATE ora 19.10 Premierul Viorica Dăncilă l-a felicitat pe Teodor Meleșcanu, într-un mesaj pe Facebook, după ce acesta a fost ales președinte al Senatului. Șefa Executivului spune că votul demonstrează faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament, după retragerea ALDE de la guvernare.
„Felicitări domnului Teodor Meleșcanu pentru alegerea în funcția de președinte al Senatului României! Votul de astăzi certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament și că, așa cum am spus și aseară, avem curajul și încrederea să venim la vot cu un nou guvern.
Am ales să îl sprijinim pe domnul Meleșcanu pentru a ne reconfirma buna-credință și asumarea programului de guvernare cu care am pornit în 2016, precum și respectul față de cei care au preferat să nu fugă de responsabilități. Ieșirea de la guvernare a fost luată de un grup restrâns din ALDE, iar votul de astăzi – precum și dorința domnului Meleșcanu și a altor colegi de menținere a acestei guvernări – confirmă faptul că sunt mulți oameni responsabili în acest partid care respectă angajamentul pe care ni l-am luat, împreună, în fața oamenilor.
În ciuda tuturor speculațiilor și a atacurilor candidaților de profesie, noi continuăm pe drumul pe care am pornit, cel al respectului față de români și al împlinirii promisiunilor făcute”, a scris Dăncilă.
UPDATE ora 18.20 „ALDE este un partid in opoziție. Ceea ce se întâmplă în Parlament este cu totul altceva, nu sunt disident în ALDE(…) Sunt membru ALDE si vreau să rămân (… ) Cu tot respectul eu am considerat că am o şansă să câştig la vot. Nimeni nu imi dă o funcţie, totul se obţine la vot în Parlament”, a declarat Meleşcanu, după şedinţă.
UPDATE ora 18.13 Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu anunță că atacă la CCR votul pentru alegerea președintelui Senatului.
ALDE a spus că votul s-a făcut cu încălcarea regulamentulkui și i-a îndemnat pe senatori să-și depună semnăturile pe sesizarea pe care va fi trimisă la CCR
UPDATE ora 18.00 Teodor Meleşcanu a fost votat de 73 de senatori, Alina Gorghiu a primit 59 de voturi. Două voturi au fost nule.
UPDATE ora 17.30 A începutul votul pentru turul doi, unde se luptă Teodor Meleşcanu, susţinut de PSD şi Alina Gorghiu, din partea PNL.
Teodor Meleşcanu intră în turul doi, cu Alina Gorghiu, pentru şefia Senatului
UPDATE ora 17.20 Teodor Meleşcanu a primit 67 de voturi, Alina Gorghiu, 49 de voturi, iar Ion Popa, 13 voturi. 5 voturi au fost nule.
Pentru că nu a primit majoritatea voturilor, conform Regulamentului, se organizează turul doi, între Teodor Meleşcanu şi Alina Gorghiu.
Lipsesc doar doi senatori, Liviu Marian Pop de la PSD şi Nicoleta Dinu, de la USR.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5LIVE TEXT
Scandal în plen. Gorghiu nu a fost lăsată să îşi prezinte candidatura
UPDATE ora 16.40 A început votul în plen.
Votul este secret, cu buletine.
Alina Gorghiu, de la PNL, a încercat să îşi susţină candidatura, de la tribună, însă a fost întreruptă, după două minute, de preşedintele de şedinţă.
În timp ce liberala vorbea, senatorii PSD vociferau, din bănci.
Alina Gorghiu s-a lansat într-un atac la adresa PSD şi a lui Teodor Meleşcanu pe care l-a acuzat de traseism dar şi pentru că a împiedicat votul românilor în diaspora.
„Domnule Valeca, aveţi decenţa să mă lăsaţi să mă prezint. Suntem intr-o plină criză politică, guvernamentală”, a spus Gorghiu, Valeca încercând să o întrerupă.
PSD îl propune pe Meleşcanu şef la Senat, Tăriceanu spune că nu se poate
UPDATE ora 16.20 PSD l-a propus, în plen, pe Teodor Meleşcanu, pentru şefia Senatului. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a cerut să ia cuvântul, pe procedură.
„Avem o problemă procedurală serioasă, Regulamentul prevede că propunerile se face cîte o propunere de fiecare grup. Vreau să aluaţi act că ALDE are propria propunere, pe domnul Ion Popa. Nu pot exista doi candidaţi de la acelaşi grup. Dacă domnul Meleşcanu vrea să fie propunerea PSD, nu trebuie să mai fie membru ALDE”, a spus Tăriceanu.
Afirmaţia acestuia a fost taxată de senatori care au vociferat, în bănci.
PNL a anunţat că o susţine pe Alina Gorghiu. USR spune că nu are o propunere proprie pentru şefia Senatului. „Vom vedea”, a spus liderul grupului.
UDMR anunţă că o susţine pe Alina Gorghiu pentru funcţia de preşedinte al Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că ALDE îl susţine pe Ion Popa la şefia Senatului.
Titus Corlăţean a replicat că nu are cunoştinţă ca Teodor Meleşcanu să fie propus şi de ALDE, astfel încât să existe două candidaturi identice şi i-a cerut preşedintelui de şedinţă să regleze acest diferend pe marginea Regulamentului.
Şi Mihai Goţiu, de la USR, le-a cerut celor de la ALDE să îl excludă pe Teodor Meleşcanu din grupul parlamentar.
Tăriceanu a revenit la microfon. „Ori nu eraţi în sală, ori dormeaţi, cum sunteţi obişnuit”, a spus el, către Goţiu, precizând că a spus deja că Meleşcanu nu poate candida la şefia Senatului ca membru ALDE.
Cosmin Preda, liderul PSD din Senat, a spus, la rândul lui, că PSD l-a propus în 2016 pe Tăriceanu şef la Senat, deşi acesta era din ALDE şi că social-democraţii rămân „consecvenţi”.
Ion Popa (ALDE) a explicat că Tăriceanu a fost propus, în 2016, în calitate de reprezentant al coaliţiei. „Noi suntem în situaţia de a propune două persoane de la acelaşi grup parlamentar. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă şi PNL ar fi propus tot un reprezentant ALDE”, a afirmat Popa.
UPDATE ora 16.10 Şedinţa Senatului a început cu o întârziere de 10 minute. Preşedintele interimar, Şerban Valeca, a anunţat că sunt prezenţi 112 senatori din totalul de 136.
PNL a cerut, în plen, să se precizeze dacă, după alegerea preşedintelui Senatului, se va stabili şi componenţa Biroului Permanent al forului legislativ.
Ordinea de zi a fost adoptată cu 116 voturi pentru.
ŞTIREA INIŢIALĂ
În acest moment, Teodor Meleşcanu, încă senator ALDE, este propunerea PSD pentru funcţia de preşedinte.
ALDE, în schimb, nu este de acord cu această propunere şi l-a ales pe Ion Popa pentru a intra în cursa electorală.
Conducerea ALDE a decis că, dacă Meleşcanu va accepta propunerea foştilor parteneri de guvernare, de care au divorţat curând, acesta este exclus, automat, din partid. Prin plecarea lui, grupul ALDE se dizolvă.
PSD, pe de altă parte, aşteaptă ca Meleşcanu, prin acest conflict intern, să aducă în PSD mai mulţi senatori nemulţumiţi, printre care se află şi Daniel Zamfir, nemulţumit de alianţa cu partidul lui Ponta.
Opoziţia merge cu propunerea Alina Gorghiu.
Cum stau calculele la Senat
PSD are 88 de membri în Senat. Grupul PNL are 25 de membri, USR are 13 membri şi UDMR, 9 membri
PSD are, cel puţin teoretic, voturile pentru a-l impune pe Meleşcanu la şefia Senatului.
ALDE are 11 senatori, iar 3 senatori sunt afiliaţi PRO România.
Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele forului este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.
Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a demisionat pe 2 septembrie ca urmare a retragerii ALDE de la guvernare.
Mişcări la deputaţi: Se aşteaptă ruptura grupului ALDE
Şi la deputaţi sunt aşteptate mişcări, în această zi. Mai mulţi parlamentari ALDE sunt aşteptaţi să se rupă de partid şi să meargă la PSD. Printre ei, Marian Cucşa, liderul de grup din partidul lui Tăriceanu.
Acesta a scris, deja, pe Facebook, că nu este de acord cu manevrele conducerii partidului şi cu deciziile luate în cerc restrâns.