„Voi cere explicații și clarificări”, promite vicepreședinta Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Aceasta a declarat că decizia EBU de a exclude pentru „pentru prima dată” alte steaguri decât cele ale țărilor participante a fost inoportună, având în vedere alegerile europene de luna viitoare și într-un moment în care mii de protestatari georgieni s-au adunat pe străzile din Tbilisi pentru a susține valorile democratice pe care le reprezintă UE.

Un purtător de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat, de asemenea, demersul EBU, spunând: „Este cu siguranță regretabil să interzici steagul care aparține tuturor membrilor UE și al altor membri ai Consiliului Europei care participă la concurs și care adesea îl flutură alături de steagurile naționale.”

Schinas a declarat pentru Politico: „Nu găsesc explicația logică pentru care EBU face acest lucru. Și la ce servește acest lucru?”

„La mai puțin de o lună până la alegerile europene, cine câștigă din interzicerea steagului UE de la Eurovision?”, a adăugat comisarul. „Doar euroscepticii și dușmanii Europei”.

„Voi cere explicații și clarificări”

Un purtător de cuvânt al EBU a declarat că politica privind steagurile Eurovision din acest an este „aceeași ca în 2023”, fanii având voie să aducă doar steaguri ale „țărilor participante și steaguri curcubeu ale minorităților sexuale”. Dar înregistrările de la evenimentul de anul trecut arată în mod clar zeci de steaguri ale UE în public.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Schinas a declarat că va discuta despre această problemă cu conducerea EBU. „Voi vorbi cu ei. Nu voi lăsa să treacă acest lucru”, a spus ea. „Voi cere explicații și clarificări”.

Nemo, un rapper elvețian în vârstă de 24 de ani, care a cântat despre autodescoperirea ca persoană non-binară, a câștigat Eurovision 2024.

Dar competiția din acest an, desfășurată la Malmö, Suedia, a fost una dintre cele mai controversate din istoria sa, neputând scăpa de spectrul conflictelor din Fâșia Gaza și Ucraina.

Înaintea finalei, mii de protestatari s-au adunat la Malmö, mulți dintre ei fluturând steaguri palestiniene. Când concurenta din Israel, Eden Golan, a urcat pe scenă, a avut parte un amestec de huiduieli și aplauze.

Nemo, câștigătorul, a remarcat la conferința de presă de după spectacol că și-a spart, din greșeală, trofeul. „Trofeul poate fi reparat”, a spus el. „Poate că și Eurovision are nevoie de puțină reparație”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (3)

Mita2023 14.05.2024, 09:51

Un concurs de cacao ce tr desfiintat! Cine se mai uita la o asa porcarie?

Sfantul_Cuvios_Pafnutie 13.05.2024, 22:56

Staţi să văd dacă am înţeles bine: vorbim despre o Europă unită, despre legături mai strânse etc., dar NU e voie să folosească steaguri ale UE, doar ale ţărilor membre? Poate să-mi spună careva numele țării curcubeu? Pentru că aparent alea câteva procente sunt mai importante decât cei mult mai mulți care s-ar simți reprezentați de steagul UE. Mai lipseau nişte steaguri palestiniene.

NicolaeS 13.05.2024, 19:04

Cred ca se dilesc oamenii. Auzi de ce sunt suparati mai marii Europei. Ca la o manifestatie muzicala au fost admise doar steagurile tarilor participante. Explicatia lor este ca sunt alegeri pentru parlamentul Europei. Pai sa le spuna si lor cineva ca Eurovision nu este congres politic. Chiar nu se mai poate separa politicul si absurdul de o manifestare culturala sau sportiva ?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.