În calitate de primă Cameră sesizată, Senatul a adoptat, luni 18 octombrie, o serie de amendamente la legea de aprobare a ordonanței de urgență privind compensarea facturilor la electricitate și gaze. Amendamente care modifică substanțial forma înaintată de Guvern.

Propunerile au fost adoptate în plen, cu votul tuturor partidelor. Nu a fost înregistrat niciun vot împotrivă.

Dacă legea va trece în actuala formă și de Camera Deputaților, o să crească nivelul de compensare, iar prețurile la curent și gaze vor fi plafonate în perioada 1 noiembrie – 31 martie 2022.

În ordonanță se stabilea inițial compensarea cu 21 de bani pe fiecare kWh de electricitate și a 25% din prețul la gaze, cu respectarea unor plaje de consum: maximum 1.000 de kWh la curent și 1.000 de metri cubi la gaze în perioada menționată.

Senatorii au votat pentru creșterea compensării la curent, de la 21 la 29,1 bani și au mărit și limita de consum, până la 1.500  kWh.

La gaze, consumatorii casnici ar putea beneficia de compensarea cu 33% a componentei de gaze din factură, față de 25% cât propunea guvernul.

Prețul în sine al gazelor este doar aproximativ 50% din factură, restul fiind tarife de transport, distribuție și înmagazinare. Astfel, în cazul cu 33% compensarea finală ar fi de aproximativ 16% din factură.

Consumul maxim pentru care se aplică măsura compensării a rămas la 1.000 de metri cubi din noiembrie până la finalul lunii martie.

Prețuri plafonate, peste oferta de pe piață

Amendamentele adoptate prevăd și plafonarea prețurilor până la finalul lunii martie.

  • Prețul maxim la energie va fi de 1 leu pe fiecare kWh, cu toate taxele și tarifele incluse. Din acest preț, valoarea maximă a energiei active este de 0,5252 de lei.
  • Prețul maxim facturat la gaze va fi de 0,37 de lei pe fiecare kWh, din care prețul în sine al gazelor nu poate depăși 0,25 de lei pe kWh.

Statul va compensa furnizorii pentru diferență.

Conform proiectului, prețurile de referință vor fi 0,68 de lei pe kWh la energie, cu toate taxele și tarifele incluse și de 125 de lei pe MWh la gaze, fără TVA, ceea ce înseamnă 0,125 de lei pe kWh. 

Aceste prețuri de referință înseamnă că, după aplicarea compensației, prețul final nu poate scădea sub aceste niveluri.

Comparatorul ANRE arată oferte mai bune

Senatorii au votat plafonarea prețurilor la curent și gaze la un nivel care depășește cele mai bune oferte de pe piață
Comparatorul de prețuri al ANRE arată prețuri la electricitate sub plafonul stabilit în Senat | Sursa: ANRE

Comparând prețurile adoptate de Senat cu cele prezentate pe comparatorul de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) reiese că prețurile maximale ale plafoanelor sunt mai mari decât ofertele cele mai ieftine.

Cel mai mic preț afișat era de 0,62 de lei pe fiecare kWh de energie electrică și era oferit de Hidroelectrica. 

Alte oferte sub nivelul de 1 leu pe kWh sunt de la Enel Energie (0,74 de lei), Electrica Furnizare (0,77 de lei), E.ON Energie (0,77 de lei), Tinmar Energy (0,80 de lei) sau CEZ Vânzare (0,86 de lei). Ofertele Enel, Electrica, E.ON și Tinmar sunt cele de serviciu universal, adică cele avizate de ANRE, în vreme ce cea a Hidroelectrica este concurențială. 

Aceiași furnizori mari au oferte și peste nivelul de 1 leu pe kWh la alte tipuri de contracte: Enel Energie (1,01 lei), E.ON Energie (1,03 lei), ENGIE (1,03 lei), Monson Trading (1,04 lei).

Senatorii au votat plafonarea prețurilor la curent și gaze la un nivel care depășește cele mai bune oferte de pe piață
Și la gaze ofertele de pe piață sunt de multe ori sub plafonul stabilit de senatori | Sursa: ANRE

La gaze, cel mai mic preț era de 0,30324 de lei pe kWh și era oferit de către E.ON Energie. Alte oferte sub nivelul maxim facturat sunt de la Enel Energie (0,34213 lei). 

Peste nivelul de 0,37 de lei al plafonului apar oferte de la CEZ Vânzare (0,45163 de lei), Restart Energy (0,45113 lei), Premier Energy (0,53826 de lei) sau Tinmar Energy (0,53953 de lei).

PSD vrea să mai coboare prețurile plafonate

Foto: Hepta
Gabriela Firea anunță că PSD va susține în Parlament plafonarea prețurilor la energie la un nivel mult mai redus | Foto: Hepta

Senatoarea PSD Gabriela Firea a anunțat că social-democrații vor susține ca plafonarea prețurilor să fie la un nivel mult mai scăzut. 

  • În cazul energiei electrice plafonul propus de PSD este de 25 de bani pe kWh pentru energia activă, ceea ce înseamnă 0,25 de lei pe fiecare kWh consumat.
  • În cazul gazelor naturale, plafonul propus este de 135 de lei pe MWh, adică 0,135 de lei pe kWh.

Practic, propunerile PSD sunt aproape la jumătate față de cele ale PNL: 0,25 de lei pe kWh față de 0,52 de lei la energia activă și 0,135 de lei pe kWh la gaze față de 0,25 în varianta adoptată în Senat.

„Soluțiile PSD produc o scădere a prețului final față de actualele oferte ale furnizorilor cu 74% în cazul energiei și 79% în cazul gazelor. De asemenea, varianta PSD este net superioară propunerilor PNL: liberalii ajung la un preț final al kilowattului de 1,01 lei, în vreme ce în varianta noastră, kilowattul va costa doar 0,67 de lei”, a scris Firea pe Facebook.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților.

Virgil Popescu: PSD nu ia în calcul compensarea facturilor

Contactat de către Libertatea, Virgil Popescu – ministrul demis al energiei – acuză că „PSD nu ia în calcul compensarea facturilor” și spune că prețul maxim pentru energie va fi de 71 de bani pe fiecare kWh de electricitate.

Mai exact, din prețul plafonat de un leu pe fiecare kWh se scade compensația de 29 de bani pe fiecare unitate.

Nimeni nu va plăti mai mult de 71 de bani, cu tot cu TVA, prețul energiei și tarifele de transport și distribuție.

Virgil Popescu:

Același mecanism se va aplica și la gaze naturale.

Sorin Mierlea, Infocons: Vom asista la o criză a facturilor la utilități

Sorin Mierlea, președintele Infocons, asociație care luptă pentru drepturile consumatorilor din România, spune că plafonul situat la niveluri așa mari prevestește noi creșteri de preț în perioada următoare.

„Ceea ce este sigur e că prețurile vor crește. Dacă discutăm de o plafonare ar trebui să discutăm de o medie a primelor 6-8 luni. Circa 80% din producătorii de energie și gaze din România sunt deținuți de stat. Un profit de 100% este suficient, de la 200% încolo deja se sare calul. Probabil există informații că prețurile vor fi și mai mari”, a spus Mierlea, pentru Libertatea.

Problema e că prețul energiei se găsește în orice, și în prețul salatei, și al mochetei, oriunde. Cred că în perioada ianuarie-martie vor fi mari probleme cu plata utilităților.

Sorin Mierlea:

Acesta a criticat lentoarea cu care acționează autoritățile, afirmând ironic: „Cea mai bună soluție pentru consumatorii români este emigrarea”.

Sfat Infocons: Faceți plângeri la ANPC și ANRE!

Acesta recomandă românilor care au contracte cu preț fix și care primesc notificări de la furnizori că li se va mări prețul să facă plângeri la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) și la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Cele două instituții au amendat recent o serie de furnizori pentru creșterea prețurilor în timpul contractelor cu preț fix.

Mierlea mai spune că dacă ANRE sau ANPC nu le răspund în 30 de zile, consumatorii pot să facă notificări și împotriva autorităților și chiar le pot da în judecată.

Creșteri accelerate

Prețurile energiei și gazelor au crescut masiv în ultima perioadă. Prețul electricității a trecut de 1.000 de lei pe MWh pe bursa de profil, în vreme ce la gaze prețul a trecut de 700 de lei pe MWh.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), prețul energiei electrice era în luna septembrie cu 24,65% mai mare față de septembrie 2020, iar prețul gazelor a crescut cu 20,55% în același interval.

Citeşte şi:

Bucureștenii, vulnerabili în fața avariilor la sistemul de încălzire. Administrator Elcen: Nu avem echipamente de rezervă

Cât vor plăti pentru curent și gaze consumatorii casnici. Anunțul ministrul interimar al energiei, Virgil Popescu

Comisarul european pentru locuri de muncă atrage atenția asupra creșterii riscului de sărăcie în Europa, din cauza prețurilor la energie

„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
PARTENERI - GSP.RO
„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie