MENIU CAUTĂ
07 Noi. 2017 15:57 , de Valentina Postelnicu

Șerban Nicolae, despre proiectul de reducere a taxelor pentru construcțiile de pe grinduri: L-am făcut pentru insula Şimian, din Mehedinţi

Distribuie

Senatorul social-democrat Şerban Nicolae a declarat, marţi, că propunerea sa, conform căreia se reduc cu 50% taxele şi impozitele datorate pentru construcţiile ridicate pe grinduri şi alte terenuri cu modificări naturale sau prin lucrări de amenajare hidrotehnică, nu a fost făcut cu dedicație pentru Belina, așa cum este acuzat, ci pentru insula Șimian, din Merhedinți, fiind elaborat în perioada când era senator de Mehedinți.

șerban Nicolae a precizat că a fost interesat în primul rând de includerea în circuitul economic a suprafeţelor de teren care „zac nefolosite, care nu produc absolut nimic” şi că Rezervaţia Biosferei Delta Dunării sau alte arii protejate nu sunt în această situaţie.

Şerban Nicolae a mai spus că el s-a aflat de „aceeaşi parte a baricadei” cu organizaţiile pentru protecţia mediului, solicitând exceptarea zonelor protejate de la prevederile acestei prevederi, dar amendamentul privind introducerea Deltei Dunării a fost făcut de Eugen Teodorovici.

Șerban Nicolae a respins acuzațiile conform cărora proiectul ar fi unul „cu dedicaţie” pentru lacul Belina.

„Cine se uită în proiectul de lege vede că acolo e vorba de suprafeţe care urmează să treacă în patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale – ceea ce nu-i cazul insulei Belina – şi e vorba de suprafeţe de uscat, cum se numesc ele generic ‘câştigate apelor’, în sensul că au fost rezultate fie ca urmare a acţiunii naturale a apelor, fie ca urmare a unor lucrări de amenajare hidrotehnică, şi pe care nu se întâmplă absolut nimic, nu este niciun fel de exploatare, nu sunt utilizate în niciun fel. Nu cunosc care e situaţia la Belina, dar, din ce am văzut, acolo există nişte amenajări pentru pescuit, agrement, turism local şi aşa mai departe. Nu mă interesa lucrul acesta. Am şi spus-o: modelul pe care l-am luat eu ca suprafaţă de uscat este insula Şimian din Mehedinţi. Eram senator de Mehedinţi, în mandatul trecut, când am făcut această propunere, şi acolo, cred eu, dar şi în alte părţi se pot face investiţii private, cu rezultat benefic pentru comunităţile din zonă”, a explicat el.

Întrebat dacă ecosistemul unei insule de pe Dunăre nu ar fi afectat în cazul în care în zonă s-ar construi un cazino sau o staţiune turistică, senatorul a precizat că trebuie să fie cineva „cel puţin rudimentar în gândire” să creadă că investitorii din astfel de domenii sau consumatorii de cazinouri „nu aveau unde să se ducă şi aşteptau acest proiect de lege”.

„Eu cred că aceia care vorbesc nu au fost niciodată pe o asemenea insulă. De exemplu, nu cred că a fost cineva pe insula Şimian sau că are un inventar asupra tuturor speciilor de floră şi faună existente pe această insulă sau pe insula Calinovăţ. (…) Eu am vorbit de energia regenerabilă, de infrastructură turistică, de alimentaţie publică, de comerţ cu amănuntul şi de jocuri de noroc – în completarea acestui tip de activităţi”, a mai spus Nicolae.

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă semnată de Șerban Nicolae, privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu şi de regim juridic special, prin care se reduc cu 50% taxele şi impozitele datorate pentru construcţiile ridicate pe grinduri şi alte terenuri cu modificări naturale sau prin lucrări de amenajare hidrotehnică. USR atrege atenția că, prin proiect, se dorește de către PSD construirea de cazinouri în Delta Dunării.

Proiectul a avut un raport favorabil cu amendamente și a trecut cu 65 de voturi pentru, 28 împotrivă şi 6 abţineri.

Citește și: REPORTAJ EXCLUSIV/ Adevărul crunt despre românul găsit inconștient într-o curte din Londra: 'Am fost bătut încontinuu 14 ore și ținut cu capul în hazna' (FOTO&VIDEO)

Loading...
Comentarii