• Întrebat de Libertatea despre ceilalți doi, procurorul de caz Vicențiu Antohie de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești a răspuns că, după un an de la plângerea fetei, „cercetările continuă”.

Pereţii camerei pe care Ana* o împărţea cu sora ei mai mare erau văruiţi în roz. Pe unul, fetele desenaseră cu tempera un copac uriaş, cu trunchiul şi ramurile arcuite, ca nişte cârlionţi. Doar două-trei frunze erau pictate pe fiecare ramură, de capătul căreia atârna câte o inimă roşie.

Fetiţa de 11 ani: „Am acceptat, pentru că îl iubeam”

În primăvara anului 2019, Ana i-a dezvăluit tatălui ei că a întreţinut relaţii sexuale cu Cătălin F. încă de când ea avea 11 ani. Adrian I.* nu s-a dus la poliţie, să facă reclamaţie, şi nici n-a mers la vecinul lui, să discute.

A rezolvat problema simplu pentru el: i-a cerut Anei să nu mai calce niciodată prin acea curte. Deşi el fusese cel care a dus-o acolo, în urmă cu trei ani. 

Tatăl se înţelegea foarte bine cu vecinul Cătălin F., se ajutau unul pe altul şi erau prieteni de pahar, iar în fiecare seară o trimiteau pe Ana la magazin, ca să le cumpere băutură şi ţigări. 

Petrecerile celor doi se întindeau până târziu în noapte, iar Adrian I. pleca la el acasă, lăsându-şi copila de 11 ani să doarmă în casa vecinului. Cătălin F. avea şi el, la rându-i, două fetiţe care, pe atunci, erau de vârsta grădiniţei.

Într-o noapte, când Ana a rămas în casa lui Cătălin F., acesta i-a propus să întrețină relații sexuale. „Iar eu am acceptat, pentru că îl iubeam”, le-a declarat fata, anul trecut, anchetatorilor.

Pentru Ana, iubirea era ceva abstract, asemeni inimioarelor desenate pe peretele roz. „Copilul care nu se simte iubit, protejat şi nu are relaţii de încredere cu membrii familiei se ataşează de cineva care manifestă interes sau o atitudine deosebită”, se arată într-un studiu realizat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii din Republica Moldova.

Justiția din România are o problemă majoră cu a considera „act consimțit” situațiile în care fete minore sunt abuzate sexual de către bărbați de care depind emoțional și financiar, conform CEDO. Mai multe cazuri au fost pierdute de țara noastră la CEDO.

Abuzată de vecin vreme de 3 ani

Ana a declarat în anchetă că, „după primul raport sexual din anul 2016, a mai întreţinut cu inculpatul F. Cătălin circa 20-30 de acte sexuale, consimţite, ultimul fiind în toamna anului 2019, arătând că i-a fost ruşine să spună adevărul familiei”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti.

În jurisprudențele europene, o fată de 11 ani nu poate avea un act sexual consimțit cu un bărbat de 40 de ani pentru că asimetria relației este copleșitoare pentru minor și-i afectează discernământul, mai ales în momentul în care asupra sa se exercită o experiență fizică dinspre adult.

În 2016, când au început agresiunile sexuale, Ana avea doar 11 ani.

Cătălin F. n-a fost acuzat de viol, ci doar de act sexual cu un minor, însă el încă nu a fost judecat nici pentru asta. El este doar unul dintre cei trei bărbați de peste 40 de ani care au abuzat copila.

Cum s-a ajuns la așa ceva?

În primăvara lui 2019, după ce fata i-a mărturisit tatălui „relaţia” îndelungată pe care o avea cu prietenul lui, el a spus doar: „nu te mai duce acolo”. 

„În cazul abuzului sexual, odată ce copilul l-a recunoscut şi dezvăluit, este vitală prezenţa unui adult, mai ales a unui părinte protector sau a unei persoane de îngrijire, în care copilul are încredere şi îl ajută să facă faţă acestei experienţe dramatice şi să înţeleagă ce i s-a întâmplat, oferindu-i sprijin şi protecţie”, se precizează într-un studiu sociologic realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Din reacţia tatălui ei, Ana n-a înţeles nimic. N-a ajutat-o cu nimic. A continuat să meargă în casa lui Cătălin P., iar în septembrie 2019, când avea 14 ani, în viaţa ei a intrat un alt prieten al tatălui, Viorel A. El s-a apropiat de fată şi a început să-i câştige încrederea, dăruindu-i haine, dar şi un telefon. 

Dusă în grajd cu forţa, sub ochii musafirilor

Ana locuia în Slănic Moldova, împreună cu părinţii şi cu cei trei fraţi ai ei. Pe 31 decembrie 2019, a fost petrecere mare în casa lor; sărbătoreau Revelionul şi aveau invitaţi, iar printre ei era chiar Cătălin F., prietenul tatălui.

S-a băut mult, iar la miezul nopţii, Adrian I. a început să se certe cu prietenul lui, iar acesta a plecat de la petrecere. Atunci, tatăl i-a ordonat Anei să meargă imediat cu el în grajdul din spatele casei, „ca să hrănim animalele”.

De faţă cu musafirii, fata de 14 ani s-a opus, însă tatăl a prins-o de braţ şi a luat-o cu forţa. „Ajunşi în grajd, după ce au hrănit animalele, inculpatul I. Adrian i-a cerut fiicei sale să întreţină relaţii sexuale, pe motivul că ea ar fi întreţinut relaţii sexuale şi cu vecinul F. Cătălin”, se precizează în rechizitoriu.

Minora a început să plângă şi, fiind în imposibilitatea de a se apăra, a cedat avansurilor făcute de tatăl său, iar acesta, după ce s-a dezbrăcat de pantaloni, a trântit-o pe minoră în fân, având un raport sexual normal cu aceasta.

Rechizitoriul 92/114/P/2020 al Parchetului dpl Judecătoria Oneşti:

Adrian I. le-a declarat anchetatorilor că ar fi întrerupt raportul sexual după câteva secunde, pentru că a auzit câinii lătrând şi l-a văzut intrând în curte pe prietenul lui, Viorel A.

I-a atras atenţia Anei să nu spună nimic despre ce s-a întâmplat în grajd şi apoi a intrat în casă, unde a continuat să petreacă şi să bea cu musafirii.

Al treilea bărbat profită de fată

În aceeaşi noapte, Viorel A. a luat-o acasă la el pe Ana, fata „susţinând că s-a îndrăgostit de el”, se precizează în rechizitoriu. A doua zi, adolescenta i-a mărturisit bărbatului că a fost violată de tatăl ei, dar şi că a întreţinut relaţii sexuale cu Cătălin F.

Dar în confesiunea adolescentei, Viorel A. a văzut şi el doar o oportunitate. Aşa că a profitat, la rându-i, de Ana şi a întreţinut raporturi sexuale cu ea atunci, dar şi în zilele care au urmat.

Poliţia din Slănic Moldova a aflat despre abuzurile sexuale la care a fost supusă fata abia pe 11 ianuarie 2020. Iar şase zile mai târziu, Adrian I. a fost arestat preventiv.

Agresori sexuali, în libertate

În februarie 2020, Adrian I. a fost trimis în judecată pentru viol, iar Cătălin P. şi Viorel A. – pentru act sexual cu un minor. După trei luni însă, judecătorul de cameră preliminară a restituit la parchet partea de dosar care se referea la ultimii doi inculpaţi, „în vederea completării urmăririi penale şi a remedierii neregularităţilor constatate”.

Cauza lor a fost disjunsă, iar procesul a continuat doar pentru Adrian I., care a recunoscut că şi-a violat fiica şi a cerut să fie judecat în procedura simplificată, ce reduce cu o treime limitele pedepselor. 

La data comiterii faptei, violarea unei minore, rudă în linie directă, se pedepsea cu  închisoarea de la 5 la 12 ani. În decembrie 2020, Adrian I. a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Judecătoria Oneşti l-a obligat să-i plătească fiicei violate 100.000 de lei – daune materiale şi 100.000 de lei – daune morale.  

El a contestat decizia, iar la 28 ianuarie anul acesta, Curtea de Apel Bacău i-a redus pedeapsa la 6 ani de închisoare.

Ceilalţi doi bărbaţi care au agresat-o sexual pe Ana nu au fost trimişi în judecată nici până acum. La un an de la sesizarea faptelor, „cercetările continuă”, ne-a declarat procurorul de caz Vicențiu Antohie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești.

Unul dintre inculpaţi anunţa zilele trecute, pe Facebook, că s-a mutat în Danemarca.

Pe Ana, cei de la Protecţia Copilului au luat-o din casa părintească şi au plasat-o în grija unui asistent maternal. 

* Protejăm identitatea reală a victimei, dar şi a celor care puteau conduce la recunoaşterea fetei.

Citeşte şi:

Venituri de ”doar” 6.500 de euro lunar de la stat! Fosta directoare de la Autoritatea Rutieră spune că și-a greșit declarațiile din care câștiga 18.000 de euro pe lună

UPDATE | Caii de la Techirghiol vor fi preluaţi de Asociaţia Măriuţa din Dolj: „Nu putem sta deoparte”

Administratorul audiat în dosarul măștilor ”pamperși” a deținut firma care făcea curat în spitalele bucureștene până în anul Colectiv

Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
PARTENERI - GSP.RO
Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Playtech.ro
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Observatornews.ro
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Știrileprotv.ro
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good