Mergi direct la conținut »
Parlamentul European dezbate pe 15 aprilie situația statului de drept din România. PPE: ”Kovesi ar trebui să fie următorul procuror-şef european”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Parlamentul European dezbate pe 15 aprilie situația statului de drept din România. PPE: ”Kovesi ar trebui să fie următorul procuror-şef european”

Parlamentul European dezbate pe 15 aprilie situația statului de drept din România. PPE: ”Kovesi ar trebui să fie următorul procuror-şef european”

Situația statului de drept din România va fi pe ordinea de zi a ultimei ședințe a Parlamentului European, după ce în cadrul Conferinţei Preşedinţilor de joi s-a aprobat solicitarea grupului PPE.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, europarlamentarul Cristian Preda a anunțat că situația statului de drept din România va fi discutată în plenul Parlamentului European pe 15 aprilie.

Grupul politic european a anunțat într-un comunicat că ultima campanie împotriva candidatului favorit al PE pentru funcţia de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, este inacceptabilă într-un stat membru UE, iar instituţiile UE nu trebuie şantajate de autorităţile române.

„Poziţia Parlamentului, bazată pe audierea tuturor candidaţilor pentru funcţia de procuror-şef european, este clară: Laura Codruţa Kovesi ar trebui să fie următorul procuror-şef european. Este capabilă, curajoasă, competentă şi independentă, care sunt calităţile perfecte pentru cineva care ar trebui să deţină o funcţie atât de importantă şi complexă”, a declarat eurodeputata Ingeborg Graessle, preşedinta Comisiei de control bugetar a PE.

Aceasta continuă spunând că „Experienţa ei dovedeşte că este capabilă să lupte împotriva corupţiei şi criminalităţii. Nu ar trebui să lăsăm campania dură dusă împotriva ei de autorităţile române să împiedice instituţiile europene să aleagă cel mai bun candidat. Statele membre trebuie să reziste presiunii guvernului român la preşedinţia Consiliului UE şi să o susţină pe dna Kovesi pentru acest rol”.

Poveste lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat
Recomandări

Poveste lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat

În comunicatul PPE se mai arată că 12 ţări, atât din interiorul, cât şi din exteriorul UE, au scris o scrisoare în care insistă ca guvernul român să oprească revizuirea Codului Penal care ar putea slăbi lupta împotriva corupţiei.

„Acum ţine de restul Consiliului să nu mai cedeze în faţa presiunii guvernului român şi să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi, care nu a cedat niciodată în pofida enormei presiuni politice şi legale a guvernului, într-un efort de a o reduce la tăcere”, a adăugat Ingebirg Graessle, care este membră a echipei de negociere a PE care discută cu reprezentanţii Consiliului UE despre numirea viitorului procuror-şef european.

În comunicat mai este prezentată și poziția eurodeputatei Roberta Metsola, purtătoarea de cuvânt a PPE în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne: „În ultimele luni, PE a făcut apel la autorităţile române să respecte valorile europene şi statul de drept. Parlamentul European trebuie să indice cu claritate numeroasele cazuri de încălcare a statului de drept în România şi să pună presiune asupra autorităţilor române, precum şi a Comisiei Europene, să reacţioneze prompt la orice schimbări ale legii din România care ar submina valorile europene şi statul de drept în ţară”.

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze
Recomandări

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze

Dezbaterea de săptămâna viitoare a fost stabilită după ce cea de-a patra rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, programată pentru miercuri, 10 aprilie, a fost amânată.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat amânarea negocierilor spunând că ”Parlamentul European are o poziție extrem de clară, stabilită ca urmare a unei audieri publice și ca urmare a două rânduri de voturi în două comisii de specialitate”.


Citește și: EXPERIMENT ȘOCANT. Cum reacționează românii când sunt martori la o situație de discriminare și hărțuire – VIDEO


 

Close
Închide
  Close