Mergi direct la conținut »
Stare de urgență în Veneția în urma inundațiilor. Premierul Italiei: „O lovitură în inima țării”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Stare de urgență în Veneția în urma inundațiilor. Premierul Italiei: „O lovitură în inima țării”

Premierul italian a decretat stare de urgență în Veneția, aprobând astfel ajutoare pentru locuitorii din zonă, după ce orașul a fost lovit de cele mai grave inundații din ultimii 50 de ani, relatează BBC News.

De Elena Petre,

Orașul construit pe apă a ajuns la propriu sub apă, după ce, miercuri, a fost afectat de fenomenul „acqua alta” (maree înaltă), care a atins pragul de 1 metru și 87 de centimetri.

Aproximativ 80% din oraș a fost inundat.

Situația nu s-a îmbunătățit joi, căci mareea a crescut din nou, de dimineață, atingând 1,2 metri.

Astfel, principalele turistice, precum piața San Parco, s-au inundat din nou. Mai mult, Centrul de Maree al Primăriei a avertizat că starea de alertă va continua întreaga săptămână.

„O lovitură în inima țării”, a fost descrierea făcută de premierul italian Giuseppe Conte, după ce a vizitat orașul.

El a explicat că pagubele nu au fost evaluate deocamdată, dar sunt estimări că acestea ajung la sute de milioane de euro.

Rezidenții vor fi despăgubiți, în primă fază, cu până la 5.000 de euro, în timp ce persoanele care dețin activități comerciale vor primi până la 20.000 de euro.

Proiectul care trebuia să apere Veneția, în construcție de 16 ani

Veneția se află chiar deasupra nivelului mării și s-a dezvoltat peste 100 de insule mici, despărțite de aproximativ 200 de canale. Discuțiile legate de protejarea orașului nu sunt noi, că acesta este amenințat anual de fenomenul „maree înaltă”.

O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
Recomandări
O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
 

Astfel, inundațiile devastatoare de acum au readus în atenție proiectul gigantic „Moise”, care constă în instalarea a 78 de bariere pe fundul mării. Astfel, atunci există pericol de inundații, acestea se activează, blocând astfel intrarea apei în lagună.

Proiectul a început în 2003, dar de 16 ani stagnează, realizarea sa fiind marcată de polemici și scandaluri de corupție. A fost testat cu succes în 2013, în timp ce, un an mai târziu, primarul de atunci al Veneției a demisionat, fiind acuzat de delapidare.

Inițial, costul a fost estimat la 2 miliarde de euro, dar a ajuns să înghită aproape 7 miliarde de euro.

Close
Închide
  Close