De Ciprian Iana,

Asta înseamnă că, în medie, au avut loc în 2019 nu mai puțin de 19 incendii de locuințe pe zi!

Conform IGSU, majoritatea incendiilor se produc în sezonul rece şi au un impact major asupra vieţii, sănătăţii şi bunurilor cetăţenilor.

Astfel, pe timpul incendiilor produse anul trecut au fost răniţi 691 de adulţi şi 34 de copii, iar alţi 252 de adulţi şi 10 copii au decedat.

Cele mai multe pierderi de vieţi s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 70 de ani (110 victime), iar numărul cel mai mare de răniţi s-a constatat în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 26 şi 55 de ani (317 persoane).

Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în perioada ianuarie-decembrie 2019, principala cauză generatoare de incendii la locuinţe este reprezentată de coşul de fum defect sau necurăţat (33% dintre evenimente).

În afara acestor situaţii, printre împrejurările care au condus la producerea incendiilor, se regăsesc şi instalaţiile electrice defecte, mijloacele de încălzire improvizate sau nesupravegheate, fumatul şi focul deschis.

Orice, dar nu opriți corăbiile cu sclavi! PAH, comentariu acid față de modul în care statul gestionează migrația muncitorilor români în timpul pandemiei
Recomandări

Orice, dar nu opriți corăbiile cu sclavi! PAH, comentariu acid față de modul în care statul gestionează migrația muncitorilor români în timpul pandemiei

 

Comparativ cu 2018, în cursul anului trecut se constată o scădere cu 2% a numărului incendiilor la locuinţe produse în mediul rural şi o creştere cu 3% a celor înregistrate în mediul urban.

De asemenea, în perioada analizată, s-a constat că majoritatea evenimentelor de acest fel s-au produs în bucătărie, la nivelul acoperişului sau al podului, evidenţiază bilanţul prezentat de IGSU.

Chiar dacă statistic numărul incendiilor la locuinţe a fost mai mic în anul 2019 comparativ cu anul precedent (6.806 faţă de 6.911 situaţii), impactul acestora în privinţa victimelor a fost mai mare anul trecut (987 victime în 2019, faţă de 951 victime în 2018), notează Agerpres.

Pompierii atenţionează că incendiile produse la locuinţe pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind utilizarea corectă a instalaţiilor şi a echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coşurilor de fum.

Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercursiuni.

De asemenea, pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuinţe, precum şi a detectoarelor de incendiu, se mai subliniază în informarea IGSU.

Citeşte şi:

Simona Halep se gândește la retragerea din tenisul profesionist: ”Probabil voi face la fel”

Raed Arafat, după cutremurul din Turcia: ”Plecăm acolo, în cazul în care suntem solicitați”

Marius Șumudică, antrenor în Gaziantep, oraș afectat de cutremurul din Turcia: ”Nu mi s-a mai întâmplat niciodată așa ceva!”

Larisa Iordache, trimisă în stradă: „M-au pus să îmbrac uniforma Poliției din lipsă de personal”
GSP.RO

Larisa Iordache, trimisă în stradă: „M-au pus să îmbrac uniforma Poliției din lipsă de personal”

Horoscop 9 aprilie 2020. Capricornii trebuie să fie atenți la cei dragi
HOROSCOP

Horoscop 9 aprilie 2020. Capricornii trebuie să fie atenți la cei dragi