„Execuția bugetară din primele patru luni ale anului arată că asigurarea surselor de venituri pentru menținerea ritmului investițional și plata salariilor și pensiilor majorate anul trecut reprezintă o provocare uriașă. România va putea atinge țintele de deficit asumate doar prin măsuri ferme, reducerea cheltuielilor și crearea unui stat mai suplu”, a scris Tanczos Barna pe Facebook.

El a adăugat că, deși statul a încasat mai mulți bani decât anul trecut, cheltuielile au fost și ele foarte mari, mai ales cu salariile, pensiile și investițiile: „În ceea ce privește cheltuielile, plata salariilor și pensiilor, precum și investițiile – care au atins un nivel record de peste 32 de miliarde de lei – au avut un impact major asupra bugetului”.

Tanczos Barna a precizat că, deși s-au făcut economii la alte capitole, adică la bunuri și servicii, cheltuielile tot au depășit veniturile cu 55,9 miliarde de lei, ceea ce a dus la un deficit bugetar de 2,95% din PIB. Cu alte cuvinte, statul a cheltuit mai mult decât a încasat.

„Este nevoie de un angajament mai ferm pentru pentru atingerea unui echilibru sustenabil între venituri și cheltuieli. Noul guvern va trebui să implementeze măsuri de consolidare a veniturilor, concomitent cu o reducere mai semnificativă a cheltuielilor”, a mai notat ministrul pe Facebook, ferindu-se să scrie concret că vor urma creșteri de taxe.

Război Israel-Iran, ziua a opta: Schimbarea regimului în Iran și uciderea lui Khamenei ar fi inacceptabile, afirmă Rusia
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua a opta: Schimbarea regimului în Iran și uciderea lui Khamenei ar fi inacceptabile, afirmă Rusia

Totuși, „consolidarea veniturilor”, așa cum s-a exprimat Tanczos Barna, se poate face mai ales prin majorarea taxelor.

De altfel, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a avertizat că deficitul bugetar este o problemă majoră, iar reducerea acestuia nu se poate face doar prin tăierea cheltuielilor. „Nu cred că putem evita creșterea taxelor și impozitelor”, a spus reputatul economist, fost ministru de Finanțe în perioada 1997-1998.

Noul președinte al României, Nicușor Dan, a semnat la Antena 3, cu 5 zile înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, o hârtie pe care a scris că, dacă va fi ales în dauna lui George Simion, TVA nu va crește. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, mai ales că în următoarele săptămâni este așteptată componența noului Guvern, după ce Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de prim-ministru.

Vezi Rezultate BAC 2025 – notele la Bacalaureat 2025 au fost afișate! Cum depui contestație la BAC 2025 – model contestație!

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (5)
Avatar comentarii

anonimus 28.05.2025, 08:43

Cand se vo anula pensiile speciale, vor ajunge banii pt. toti !

Avatar comentarii

Janika 28.05.2025, 07:56

Daniel Dăianu e un fel de inchizitor șef, te ia cu frisoane în buzunare când îl vezi ! Dansator Maro și frații săi domestici din UDMR, circulă doar cu GPS programat de alții!!! Treaba e foarte simplă, politicul își asumă răspunderea și veniturile, poporul mămăligar e cu datoria publică

Avatar comentarii

iugavirgil 28.05.2025, 07:22

sunt 440 de agentii guvernamentale care dubleaza sau unele chiar tripleaza sarcinile celor din ministere , adica nu fac aproape nimic , plimba hartii pe bani adevarati . peste 2 , 3 saptamani sa vedeti cati din cei apropiati noului presedinte vor cere rasplata cuvenita pentru sustinerea si votul dat . ce credeti ca a face ? va inchide agentiile fara activitate sau va le va multiplica cu noii pretendenti la rasplata ?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.