MENIU CAUTĂ
29 Noi. 2016 08:00

Știați că Arcul de Triumf din București a fost la început din lemn?

Distribuie

În fiecare an pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, la Arcul de Triumf are loc o impresionantă desfăşurare de forţe. Tancuri, militari, jandarmi şi poliţişti călare trec pe sub monument. Puţini sunt însă cei care ştiu povestea acestui simbol al oraşului, care de ani întregi a fost martorul defilării a milioane de soldaţi.

Arcul de Triumf a fost construit în anul 1922, din lemn peste care s-a turnat ipsos. Monumentul a fost ridicat în cinstea proclamării Unirii, după victoria armatelor române în Primul Război Mondial. În 1936 vechiul Arc a fost înlocuit cu unul din piatră, realizat de arhitectul Petre Antonescu. În aceeaşi formă a rămas şi acum.

Faţada sudică este împodobită cu două medalioane din bronz, ce înfăţişează chipurile regelui Ferdinand şi reginei Maria. Interesant e că în perioada comunistă aceste efigii au fost înlocuite cu flori din piatră.

După 1989, florile au fost date jos şi chipurile regale şi-au reluat locul. Pe faţada nordică au fost sculptate „Bărbăţia” (un războinic cu o sabie) şi „Credinţa” (un tânăr cu o cruce). Pe pietrele de boltă sunt menţionate bătăliile războiului, iar pe lateral sunt înscrise proclamaţiile Regelui Ferdinand către popor când ţara a intrat în război şi cea de la Alba Iulia, cu prilejul încoronării.

În București au fost ridicate 6 Arcuri de Triumf

Actuala capitala a României a avut 6 Arcuri de Triumf, începând cu zorii epocii moderne. Fiecare construcţie a fost ridicată pentru un moment istoric aparte, doar actualul arc fiind o reeditare modernizată a celui din 1922.

Citește și: Bucureştiul şi Parisul, de pe Arcul de Triumf

Comentarii