Se schimbă numele trenurilor CFR. Vezi care sunt noile categorii şi subcategorii

09 decembrie 2011 18:26

Ministerul Transporturilor a modificat denumirile trenurilor: intercity, rapid, accelerat şi personal şi a introdus noi subcategorii. Noile denumiri, valabile de la 11 decembrie, sunt: Intercity (IC): care va cuprinde subcategoriile Eurocity IC, Euronight IC, Intercity IC şi Intercity Night; InterRegio (IR): cu subcategoriile Interregio IR şi Interregio Night; Regio (R): cu subcategoriile Regio Express, Regio şi Regio Urban/Suburban.

Schimbările sunt necesare pentru a aduce traficul feroviar din România în concordanţă cu legislaţia europeană. Totodată vor fi modificate tarifele biletelor

Ce înseamnă fiecare denumire?

Intercity Eurocity IC va circula numai între marile oraşe, atât pe teritorul României cât şi în afară. Trenurile Euronight vor circula după acelaşi criteriu, însă doar noaptea.

Trenurile Intercity IC vor circula de obicei ziua şi, deasemenea, între oraşele importante, atât din ţară cât şi din străinătate, cu o viteză medie de 60km/h. Singura diferenţă o reprezintă calitatea mai slabă a serviciilor.

Trenurile Intercity Night vor circula doar noaptea şi vor oferii servicii suplimentare de transport, precum vagoanele de dormit şi / sau cuşetă. Aceste trenuri vor circulacu o viteză medie de 55 km/h.

Trenurile InterRegio vor circula cu o viteză medie de 45 km/h între principalele gări pentru a asigura conexiunea cu celelalte trenuri.

Trenurile InterRegio Night vor avea opriri frecvente şi va lega majoritatea oraşelor, dar vor beneficia de vagoane pentru dormit. Aceste trenuri vor circula cu o viteză minimă de 40 km/h.

Trenurile Regio Express vor îndeplini rolul trenurilor personale şi va asigura transportul pe arii geografice restrânse.

Trenul Regio va oprii în toate staţiile şi haltele şi va circula cu o viteză medie de minim 35 km/h. Navetiştii vor avea la dispoziție trenurile Regio Urban și Regio Suburban, care vor circula în jurul oraşelor şi vor asigura legătura cu trenurile InterRegio.

Odată cu trecerea la Mersul de Tren 2011-2012, – din necesitatea alinierii transportului feroviar de călători la normele legislației europene în domeniu -, actualele ranguri de trenuri de călători vor fi structurate, în funcţie de serviciile oferite, în trei noi categorii:  Intercity (IC), InterRegio (IR)şiRegio (R).

Noutăţi în noul mers de tren:

·         reducerea duratelor de parcurs ale trenurilor de rang superior pe anumite distanţe

·         noi legături directe cu trenuri InterRegio

·         păstratrea tarifului la trenurile Intercity și Regio (fostele Intercity-uri şi Personale)

·         tariful la trenurile InterRegio este cuprins între tariful fostelor trenuri accelerat şi rapid

·         abonamentele la tren InterRegio vor scădea fata de Rapid cu o sumă între 40 lei/ab şi 140 lei/ab , iar faţă de Accelerat vor crește în medie cu 10 lei/ab

·          „Procent de fidelitate”, cu reducere intre 10-20 % pentru călătoria cu mai multe trenuri aplicate la biletele întregi adult şi 50% reducere la copii

·         tariful călătoriei cu mai multe trenuri va fi suma tarifelor pentru fiecare tren în parte

·         aplicarea simultană a reducerii de anticipaţie şi a procentului de fidelitate la călătoria cu mai multe trenuri.

·         aplicarea unei reduceri la biletele vândute prin sistemul online, pentru perioadele în care nu vor exista alte oferte la acest canal de distribuţie (5%).

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro