„Am crezut că vom muri pe stradă”, a povestit Faheem pentru BBC, el fiind unul dintre cei evacuați dintr-un spital, împreună cu fiica sa, Amal, în vârstă de 14 ani. Numele lor au fost schimbate din motive de securitate.
„Amal a trebuit să fie supusă unei operații critice pentru o tumoare la cap, în urma complicațiilor de la intervențiile anterioare. Dar a trebuit să continuăm să schimbăm saloanele din cauza bombardamentelor. Am ajuns în cele din urmă la parter. Dar apoi ni s-a spus să plecăm și să căutăm o zonă sigură. Am cărat-o pe Amal în timp ce clădirile din jurul nostru erau bombardate. Se simțea foarte rău”, continuat bărbatul.
În cele din urmă, tatăl și fiica au reușit să fugă în siguranță din zonă. Faheem le-a spus jurnaliștilor britanici că se descurcă bine și că speră să se întoarcă la medic în câteva săptămâni pentru un control, dacă este posibil.
Între timp, alți pacienți au rămas în continuare în spitale. BBC relatează, citând voluntari, că oamenii au îndurat „o presiune psihologică imensă din cauza penuriei de alimente și apă” și se confruntă totodată cu teama că zonele învecinate vor fi bombardate.
„Am auzit zgomote de bombardamente și împușcături. Spitalul se confruntă cu o problemă critică, fără apă și electricitate, ceea ce pune viața pacienților în pericol”, a declarat Ashraf, care însoțește un rănit la o unitate medicală.
„Spitalul trebuie să facă față unei provocări presante: întreruperea alimentării cu apă și electricitate, care îi pune pe pacienții rămași într-o poziție precară”, a confirmat un medic înrăutățirea situației, adăugând că deși unitatea medicală a primit ajutor alimentar, este îngrijorat de ce se va întâmpla în cazul în care clădirea va fi lovită.
„În acest moment se încearcă evacuarea spitalului în coordonare cu autoritățile, dar lipsește un plan de evacuare adecvat, ceea ce provoacă îngrijorări suplimentare, întrucât spitalul este situat într-o zonă cu risc ridicat, vulnerabilă la potențial atacuri”, a mai spus medicul pentru BBC.
Violențele din Sudan au început sâmbătă, 15 aprilie, iar de atunci aproape 100 de persoane au fost ucise. Este vorba despre o confruntare între doi lideri care se luptă pentru control: șeful armatei și, totodată, președintele țării, pe de o parte, și adjunctul acestuia, liderul grupului paramilitar Forțele de Sprijin Rapid (RSF), de partea cealaltă.
Cei doi nu s-au înțeles cu privire la direcția spre care se îndreaptă țara și cu privire la tranziția spre un regim civil.
Multe spitale din imediata apropiere a cartierului general al armatei din capitala sudaneză Khartoum au fost afectate de la izbucnirea violențelor.
Atacurile au provocat pagube la Spitalul Al-Shaab, unde un șofer de ambulanță și alți trei oameni au fost răniți. Alte spitale au fost scoase complet din funcțiune, în timp ce o unitate medicală a poliției a fost golită complet și, se pare, preluată de RSF.
Pe rețelele sociale, videoclipuri verificate de BBC arată oameni evacuați dintr-un spital, în timp ce împușcături răsună în fundal. În alte imagini, un cadru medical încearcă să-și liniștească pacienții în legătură cu scăderea rezervelor de oxigen, în timp ce o femeie se aude pe fundal strigând după ajutor.
Sindicatul medicilor din Sudan a emis o declarație urgentă prin care cere protecția unităților sanitare și permiterea trecerii în siguranță a ambulanțelor. Sindicaliștii au descris atentatele ca fiind o încălcare clară a dreptului internațional umanitar și au cerut ajutorul comunității internaționale.
Foto: Hepta