Un studiu realizat în Africa a relevat că atunci când membrii de toate vârstele ai unei familii trăiesc împreună, diferențele în structurile lor de dormit fac ca în orice moment al nopții cel puțin o persoană să fie trează sau să doarmă foarte ușor.
Cercetările sugerează că programele de somn necorespunzător și nopțile neliniștite pot constitui o rămășiță evolutivă din urmă cu mii de ani. „O mulțime de oameni în vârstă merg la medic, plângându-se că se trezesc devreme și nu se pot întoarce la culcare. Dar poate că nu este nimic în neregulă cu ei. Poate că unele dintre problemele medicale pe care le avem astăzi nu pot fi explicate ca tulburări, ci ca o relicvă a unui trecut evolutiv în care toate aceste disfuncții au fost benefice”, explică Charlie Nunn, profesor de antropologie evolutivă la Universitatea Duke din Carolina de Nord.
Citește și: Caz șocant în Botoșani. A înviat la trei zile după ce l-au declarat mort!
„Atunci când un grup de persoane de vârste diferite locuiesc împreună unii merg la culcare devreme, alții mai târziu. Dacă sunteți mai în vârstă, sunteți mai mult o lăcustă de dimineață, dacă sunteți mai tânăr, sunteți mai mult o bufniță de noapte”, mai spune Nunn.
Cercetătorii au testat teoria lor – numită „ipoteza bunicii care doame prost” – pe oamenii din Hadza, nordul Tanzaniei, care trăiesc încă prin vânătoare și adunare.
Aceștia trăiesc și dorm în grupuri de 20-30 de persoane. În timpul zilei, bărbații și femeile își văd fiecare de treaba lui, femeile culeg tuberculi, fructe de pădure, miere, iar bărbații se ocupă de vânatul cărnii în pădurile de savană, în apropierea lacului Eyasi din Tanzania, înainte de a se reuni noaptea, unde dorm împreună afară lângă vatră sau împreună în cabanele de iarbă.
În cadrul studiului, 33 de bărbați și femei sănătoase cu vârsta cuprinsă între 20 și 60 de ani au convenit să poarte 20 de zile un dispozitiv mic de ceas pe încheieturi, pentru a-și înregistra mișcările nocturne. Rezultatele au aratat ca tiparele de somn au fost rareori sincronizate. Unii membri care se retrăgeau la somn mai devreme, încă de la ora 20, și se trezeau la ora 6 dimineata, în timp ce alții mergeau la culcare după ora 23 și dormeau dimineața pana la 8.
Studiul a arătat și că majoritatea membrilor comunității s-au trezit din somn de mai multe ori în timpul nopții sau dormeau foarte ușor în intervale diferite de timp. Astfel că din 220 de ore de observare, în doar 18 minute au dormit profund toți membrii comunității.
Cercetătorii au descoperit că orarele nesincronizate de somn erau asociate cu vârsta, persoanele cu vârsta în jur de 50 de ani și de 60 de ani mergând la culcare și trezindu-se mai devreme decât cele cu vârste de circa 20 și 30 de ani.
Citește și: S-a terminat! Brigitte anunță oficial divorțul de Ilie Năstase: „M-am săturat de nesimțirile…”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!