Mergi direct la conținut »
Studiu: Doar unul din cinci români știu ce sunt banii, creditele și investițiile și doar 15% economisesc în vederea pensionării
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Studiu: Doar unul din cinci români știu ce sunt banii, creditele și investițiile și doar 15% economisesc în vederea pensionării

Un studiu derulat anual de către agenția de rating Standard and Poor’s arată că doar unu din cinci români este alfabetizat financiar, arată CFA România, o asociație a analiștilor financiar-bancari din țara noastră. Alfabetizarea financiară este definită ca fiind capacitatea de a înțelege conceptele financiare esențiale în luarea deciziilor în cunoștință de cauză privind economisirea, investirea și împrumuturile.

De Daniel Ionașcu,

În ceea ce privește obiceiul de economisire și investire pe termen lung, respectiv pentru vârsta pensionării, doar 15% dintre românii chestionați depun eforturi în această direcție, mai arată studiul.

Educația financiară, înțeleasă greșit

De asemenea, 75% dintre români confundă educația financiară cu un comportament moderat din punct de vedere financiar, respectiv obiceiul de a împrumuta bani doar dacă sunt siguri că îi pot înapoia.

Sursa educației financiare pentru 95% din tineri este familia, conform unui studiu Erste citat de asociație, în vreme ce doar 9% își iau informațiile de la școală.

Criza demografică bate la ușă

”Lipsa educației financiare, conduce la dependența oamenilor de surse de sprijin financiar, cum sunt statul sau copiii. Datorită trendurilor demografice (migrație) precum și a îmbătrânirii populației, sistemele publice de pensii bazate pe beneficii definite vor avea probleme din ce în ce mai mari de sustenabilitate.

Această situație este deja vizibilă la nivel internațional și are ca efecte majorarea vârstei de pensionare, creșterea taxelor de asigurări sociale, precum și reîntoarcerea în câmpul muncii, din lipsa de venituri, a persoanelor pensionate”, a declarat Adrian Codirlașu, președintele CFA Romania.

Aceasta a lansat și o inițiativă privind creșterea educației financiare a publicului.

Close
Închide
  Close