Mergi direct la conținut »
Studiu:Fertilitatea scade accelerat în România
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Studiu: Fertilitatea scade accelerat în România. Ministrul Sănătății: Cred că suntem singura ţară din Europa care nu avem o lege privind reproducerea umană asistată

De Elvira Gheorghiță, . Ultimul update Luni, 18 iunie 2018, 17:09

Comportamentul reproductiv a suferit transformări importante peste tot în lume, iar fertilitatea scade într-un ritm accelerat și în România, situându-se sistematic sub nivelul de înlocuire a generaţiilor, de circa 2,1 născuţi-vii la o femeie, arată primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România care a fost lansat, luni în prezența ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Ministrul a semnalat faptul că România singura ţară din Europa care nu avem o lege privind reproducerea umană asistată.

Ad placeholder

În 2017, în mediul urban, indicatorul conjunctural al fertilității în România a fost de 1,2 copii pentru fiecare femeie cu vârsta între 15 și 49 de ani din mediul urban, potrivit Institutului Național de Statistică.

Potrivit studiului, vârsta mamelor la naşterea primului copil este într-o creștere accelerată, iar acest lucru are drept consecință escaladarea problemelor de fertilitate care sunt direct corelate cu vârsta. De la 23,1 ani în 1997, până la 27,1 ani, în 2017.

În mediul urban vârsta la care femeile au primul copil este chiar mai mare, de 28,7 ani, iar în București – chiar de 30,3 ani, conform Institutului Național de Statistică.

De aceea, a apărut nevoia unui studiu care își propune să susțină eforturile de prevenire și tratament ale infertilității, încercând să contribuie la o mai bună înțelegere a acestei patologii.

“Această cercetare este foarte importantă pentru noi, fiindcă ne duce cu un pas mai aproape de înțelegerea cuplurilor care au probleme de fertilitate. Este prima cercetare de acest gen și ea vine într-un context foarte potrivit, la debutul Programului de Reproducere Asistată pentru București. În reproducerea asistata, progresul este extraordinar, iar acum șansele cumulate sunt foarte mari   (nu vorbesc de șansa pe încercare, ci de șansa cumulată). Avem și noi un Subprogram Național FIV/ET, vom avea unul la București – ar fi util și pentru noi ca medici, și pentru cupluri, să lucrăm puțin la indicatorii de performanță intemediari, nu numai finali, precum timpul până la sarcină pe cuplu (pe care cuplurile îl apreciază foarte mult), costul pe sarcină, gradul de stres sau de ușurință a tratamentului pentru a cunoaște și părțile mai puțin plăcute. Asteptăm provocări în materie de colaborare, atât cu Ministerul, cât și cu Primaria”, a  declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Asociației de Reproducere Umană din România.

Ad placeholder
Tolo: Rareș președinte! Ca să le facă dosare celor care nu gândesc ca el
Recomandări
Tolo: Rareș președinte! Ca să le facă dosare celor care nu gândesc ca el
 

Aproximativ 1 din 4 cupluri nu a reușit să obțină o sarcină, deși încearcă de mulți ani

În România, 16.8% din populația fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate. Procentul crește semnificativ dacă ne raportăm la cei care își doresc copii cât mai curand. Astfel, aproximativ 1 din 4 cupluri care își dorește cât mai curând un copil nu a reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de 1-5 ani (27%). La aceștia se adaugă 11% care perseverează în încercarea lor de mai bine de 5 ani, conform studiului inițiat de Asociația pentru Reproducere Umană din România (ARUR).

Ad placeholder
O instituție din subordinea lui Firea pompează zeci de mii de euro pentru a le da vârstnicilor sfaturi de nutriție pe Facebook
Recomandări
O instituție din subordinea lui Firea pompează zeci de mii de euro pentru a le da vârstnicilor sfaturi de nutriție pe Facebook
 

91% dintre cei care nu pot avea copii merg la ginecolog și nu la specialistul în infertilitate

Conform aceluiași studiu, în România, cei mai mulți dintre cei care nu pot obține o sarcină merg la medicul ginecolog în încercarea de rezolvare a problemei de infertilitate (91%) și doar o parte la medicul specialist în infertilitate (38%).

Dintre cei care au mers la medic, 54% nu intenționează să apeleze la o procedură medicală pentru a obține o sarcină, iar dintre cei 46% care intenționează să facă acest lucru, 20% apelează la Subprogramul Național FIV/ET, în timp ce 28% se împrumută fie la prieteni, fie la bancă, majoritatea (88%) apelând și la resursele proprii.

Ad placeholder
Ce detalii ale crimei l-au dat de gol pe adolescentul care a violat-o şi a omorât-o pe fetița de 5 ani din Baia Mare
Recomandări
Ce detalii ale crimei l-au dat de gol pe adolescentul care a violat-o şi a omorât-o pe fetița de 5 ani din Baia Mare
 

“Cel puțin declarativ, 46% dintre cupluri vor să se trateze. Haideți să nu îi dezamăgim”, a mai precizat prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Asociației de Reproducere Umană din România.

 Mulți pun infertilitatea pe seama stresului

45% dintre cei care nu pot să obțină o sarcină văd stresul drept responsabil pentru acest lucru, iar 21% cred că motivul pentru care nu au încă un copil este pentru că “nu vrea Dumnezeu”. Pe de altă parte, principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%). Dintre cele de natură masculină identificate de medici, problemele la nivelul spermogramei conduc detașat, cu un procent de 72%.

Infertilitatea ascunde o afecțiune care trebuie tratată

Ad placeholder

Doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate spune că stresul nu este un motiv de intertilitate, mai degrabă este responsabilă o afecțiune care trebuie tratată.

“Stresul nu este un motiv de infertilitate absolut. În cazul în care un cuplu are deja un an de contact neprotejat și nu a rezultat o sarcină, trebuie să apeleze la un medic specialist în infertilitate. Cu siguranță, cauza care împiedică formarea unei sarcini ascunde o patologie, o afecțiune, care trebuie să fie tratată și înlăturată pentru a putea obține sarcina”, a precizat medicul Andreas Vythoulkas.

Dintre cei cu probleme de infertilitate care au apelat la tratament de specialitate, 60% au obținut o sarcină în mai puțin de doi ani de la inițierea tratamentului.

Peste 80% dintre cei care încearcă de peste un an să aibă copii sunt căsătoriți

Potrivit studiului ARUR, dintre cei care încearcă de mai bine de un an să aibă copii, 81% sunt căsătoriți, 25% sunt din București/Ilfov, 74% dintre cei cu potențial de infertilitate au studii universitare sau postuniversitare. 47% au un venit de peste 5.000 lei net pe familie, iar 76% dintre cei care nu reușesc în acest moment să aibă un copil au o locuință proprietate personală. Aceste cifre conturează un profil al cuplurilor cu problem de infertilitate cu un statut social peste media națională.

Ad placeholder

Femeia trebuie să aibă primul copil născut până la 30 de ani

Medicul Andreas Vythoulkas a spus că, femeia până la 30 de ani trebuie să aibă deja primul copil născut

“Femeia până la 30 de ani trebuie să aibă deja primul copil născut, pentru că, altfel, în afara problemelor existente de infertilitate, situația se agravează cu avansarea în vârstă. Din păcate, femeile se ocupă de carieră în detrimentul copiilor”, a adăugat medicul Andreas Vythoulkas.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie-mai 2018, pe eşantion online, reprezentativ din punct de vedere sex si vârstă pentru populația din România, femei în limita de vârstă 25-45 ani, respectiv bărbaţi în limita de vârstă 25-60 ani; baza totală de 4680 respondenţi (eroare statistică +/-1.4%). Populatia ţintă (contingentul demografic fertil): femei 25-45 ani şi bărbaţi 25-60 ani, într-o relatie cu partener in segmentele vizate; baza totală de 3331 respondenţi (eroare statistică +/1.7%).

Ad placeholder

România, singura ţară din Europa care nu are o lege privind reproducerea umană asistată

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea prezentă la lansarea studiului a spus că ”suntem singura ţară din Europa care nu avem o lege privind reproducerea umană asistată”

”Legislaţia în domeniul reproducerii umane asistate va trebui practic luată de la zero pentru că suntem printre puţinele ţări care nu avem o legislaţie în acest sens, avem doar acest program naţional care finanţează o singură procedură şi cu un buget de 4,7 milioane de lei”, a spus ministrul Pintea.

Ad placeholder

Programul pentru fertilizarea in vitro a fost lansat în România în 2011

În România s-au făcut paşi timizi. În 2011 a fost lansat Programul pentru fertilizarea in vitro un program care finanţează în continuare o singură procedură.

”Din păcate acest program a fost întrerupt trei ani de zile. A fost reluat în 2015 şi până la finele anului 2017 s-au născut 1.306 copii. Eu spun că este puţin. Spun că este finanţat insuficient. În acest moment sunt 11 clinici care derulează aceste program, bugetul fiind de peste 4,7 milioane de lei.

În România însă nu avem o lege privind reproducerea umană asistată. Este ceea ce ne dorim să facem în cadrul acelui Cod de legi al sănătăţii pe care îl vom elabora”, a adăugat ministrul Sănătății.

România are nevoie de acest program

Ministrul a spus că asumă numărul mic de copii născuţi prin finanţarea Ministerului Sănătăţii.

Ad placeholder

”Concluzia este că avem cu adevărat nevoie de acest lucru. Îmi asum numărul mic de copii născuţi prin finanţarea Ministerului Sănătăţii. Am cerut Agenţiei Naţionale de Programe o revizuire a acestui program şi în scurt timp cred că vom putea schimba ceva în acest domeniu.Cred că suntem singura ţară din Europa care nu avem o lege privind reproducerea umană asistată. O singură procedură este insuficientă, dar s-a luat această decizie pentru a putea avea cât mai multe viitoare mămici acces la acest tip de procedură. Pe de altă parte este nevoie de o finanţare mai mare”, a conchis Sorina Pintea.

 

Ad placeholder
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
Cine e soția multimilionarului român acuzat că a vrut să o ÎNECE la Mamaia. E fosta iubită a unui cântăreț celebru
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine e soția multimilionarului român acuzat că a vrut să o ÎNECE la Mamaia. E fosta iubită a unui cântăreț celebru
Horoscop 15 august 2020. Racii primesc propuneri dintre cele mai îndrăznețe, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP
Horoscop 15 august 2020. Racii primesc propuneri dintre cele mai îndrăznețe, dar nu de asta au nevoie
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close