„Statele Unite susţin cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, citat de AFP, preluată de Agerpres.
Conducerea regiunii separatiste Transnistria, reunită miercuri, 28 februarie, în Congresul extraordinar „al deputaţilor de la toate nivelurile”, o adoptat o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii și prin care cere „protecţia” Rusiei în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”.
La scurt timp de la adoptarea rezoluției, MAE rus a transmis că toate cererile separatiștilor de la Tiraspol „sunt analizate cu atenție”, precizând că protejarea intereselor populației din Transnistria este „una dintre prioritățile Rusiei”.
De partea cealaltă, Guvernul Republicii Moldova a respins „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului.
„Regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”, a transmis Biroul pentru politici de reintegrare al Republicii Moldova.
După invazia Rusiei în Ucraina, tensiunile au crescut în jurul regiunii separatiste, care spune că are 220.000 de cetățeni ruși. Relațiile dintre Moldova și Rusia s-au deteriorat, de asemenea, deoarece guvernul Moldovei a urmat un curs proeuropean și a acuzat Moscova că încearcă să-l destabilizeze, notează Reuters.
Tensiunile au crescut și mai mult după ce autorităţile de la Chişinău au obligat de la 1 ianuarie firmele din Transnistria să achite taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.
umbro18 • 01.03.2024, 09:22
"i-a Rusiei cerut"???? Nu mai verifica nimeni articolele? E titlu. Un pic de atentie
K476 • 29.02.2024, 21:30
E timpul ca soldatii fara insemne sa rezolve situatia. Un precedent avem in Crimea.