Mergi direct la conținut »
Subiecte simulare BAC 2019 - Limba Română

Subiecte Simulare Bac 2019 – Limba română. Elevii claselor a XI a și a XII-a au susținut, luni, simularea la limba și literatura română, urmând ca în zilele următoare să aibă loc simulări și la celelalte probe. Află care au fost subiectele de la clasa a XI-a și a XII-a - profilul real (filiera tehnologică).

De Dragoș Tănase,

Care au fost subiectele la limba română de la simulare BAC 2019, clasa a XI-a – profilul real

1) La primul subiect, elevilor li s-a dat să citească un fragment din volumul de ficțiune „Amintiri” al lui Ioan Slavici, după care să răspundă la câteva cerințe, cu privire la textul dat, împărțite în două părți (A și B).

subiecte simulare BAC 2019-limba romana

2) La subiectul II, elevii au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, perspectiva narativă dintr-un fragment din volum de ficțiune „Pânza de păianjen”, semnat de Cella Serghi.

3) Ultimul subiect a constat în redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să se prezinte particularitățile unei comedii studiate.

subiecte simulare BAC 2019-limba romana

Care au fost subiectele la limba română de la simulare BAC 2019, clasa a XII-a – profilul real

1) La primul subiect, elevilor li s-a dat să citească un fragment din „Sub constelația numerelor” al lui Ion Barbu, după care să răspundă la câteva cerințe, cu privire la textul dat, împărțite în două părți (A și B).

subiecte simulare BAC 2019-romana-clasa XII

2) La subiectul II, elevii au avut de comentat, în minimum 50 de cuvinte, un fragment din poezia „Toamna de suflet” a lui Tudor Arghezi, scoțând în evidență relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

3) Ultimul subiect a constat în redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să se prezinte particularitățile de construcție a unui personaj într-un roman interbelic studiat.

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze
Recomandări

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze

subiecte simulare BAC 2019-romana-clasa XII

Simularea probelor de bacalaureat încearcă să îi introducă pe elevi cât mai mult în atmosfera de examen, subiectele fiind similare cu cele pe care le vor primi la bac, vor avea trei ore la dispoziție pentru rezolvarea lor, iar în tot acest timp vor fi supravegheați atent de profesori.

Simularea BAC 2019 începe la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, iar din momentul în care aceștia au primit subiectele vor avea la dispoziție trei ore pentru a le rezolva.

Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) – în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro – și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată.

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia
Recomandări

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia

După simularea la Limba și literatura română urmează celelalte examene pentru pregătirea examenului:

Simulare probe scrise ale examenului de bacalaureat

18 martie 2019 Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
19 martie 2019 – Proba E) b) – probă scrisă Limba şi literatura maternă
20 martie 2019 Proba E) c) proba scrisă – proba obligatorie a profilului
21 martie 2019 – Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării (se organizează numai pentru elevii clasei a XII-a)
29 martie 2019 – Afişarea rezultatelor.

Calendarul examenului de Bac 2019

Ministerul Educației Naționale (MEN ) a aprobat calendarul examenului național de Bacalaureat 2019, din anul şcolar 2018-2019. Astfel, prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2019 începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

Povestea lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat
Recomandări

Povestea lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat

Conform calendarului proba va continua în data de 4 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 – 6 iunie).

În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.

Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 1 iulie. Proba la Limba si literatura maternă – Eb)- este programată marți, 2 iulie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie.

Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 4 iulie.

Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00).

Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 – 31 mai 2019. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.

Cum se pregătesc subiectele pentru Bacalaureat:

Pregătirea subiectelor începe din 1 noiembrie. În fiecare an sunt zece variANte noi de subiecte, dar pentru a veni în sprijinul candidaților pe site-ul www.subiecte.edu.ro, pot fi consultate toate variantele de subiecte din anii precedenți, modelele de subiecte de la simulare, dar și de la examen. Mai mult, candidații trebuie să știe că este important să  scrie oricât știu dintr-un subiect, pentru că fiecare etapă din rezolvarea unui subiect poate ajuta la creșterea notei.

Elevii se pot pregăti rezolvând subiectele de pe site-ul www.subiecte.edu.ro

Un elev care vrea să se pregătească așa cum trebuie intră pe site-ul dedicat subiectelor, www.subiecte.edu.ro unde găsește pe lângă modele de subiecte,  subiectele date în cele două sesiuni, din anii precedenți, rezervele solicitate comisiei naționale și aprobate.

”Avem și modele de subiecte, dar și subiecte inclusiv cele date la simulările naționale. Mai mult, acolo sunt publicate și baremele și pot să vadă ce s-a urmărit din tratarea acelui subiect.  Foarte mulți profesori își construiesc tezele extemporalele pe acest model de subiect”, a declarat, pentru Libertatea, Sorin Spineanu Dobrotă, Șef Serviciu Examene și Concursuri Naționale, din cadrul Consiliului Național de Evaluare și Examinare (CNEE).

Bac 2019. Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen

În Ordinul Ministrului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat national – 2017, se arată, la Articolul 12, care sunt regulile pe care candidații trebuie să le respecte în sala de examen.

Art.12. (1) Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lasa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

(2) Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu vor fi primiți în examen.

(3) Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă, în salile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încalțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt asezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

(4) Se interzice candidaților să aibă, în salile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încalțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt asezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/ care permite conectarea la internet/ la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați ori cu exteriorul.

(5) Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa comunice între ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidati sau cu exteriorul.

(6) Candidații care încalcă regulile menționate la alin. (3), (4) si (5) vor fi eliminati din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise.

(7) Încalcarea regulilor menționate la alin. (3), (4) si (5) va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participă la probele următoare și sunt declarați ”eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

(8) Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a examenului de bacalaureat și prevederile alin. (1)-(7) și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementarilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.

(9) După parcurgerea pasilor menționați la alin. (8), candidații vor semna un procesverbal în care se regăsesc prevederile alin. (1)-(7) și mențiunea că știu că nerespectarea regulilor menționate la alin. (3), (4) si (5) are drept consecință măsurile menționate la alin. (6) si (7).


Citește și: Regizoarea Adina Pintilie, despre „Touch Me Not”: „Poți să-l urăști, dar după ce îl vezi. E un film care ești cu tine însuți”


Close
Închide
  Close