Mergi direct la conținut »
Tabăra de copii organizată de preotul Dan Damaschin a strâns 180 de suflete. În fiecare an, vine cu micuții care nu au văzut niciodată marea
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Tabăra de copii organizată de preotul Dan Damaschin a strâns 180 de suflete. În fiecare an, vine cu micuții care nu au văzut niciodată marea

Tabăra de copii organizată de preotul Dan Damaschin a strâns 180 de suflete. În fiecare an, vine cu micuții care nu au văzut niciodată marea

Tabăra de copii organizată de preotul Dan Damaschin a devenit deja tradiție la Iași. În fiecare vară, copiii care nu au văzut niciodată marea sunt duși în vacanță de părintele Damaschin, prin intermediul asociației pe care o conduce ”Glasul Vieții”. Nu este singurul său proiect, pentru că preotul încearcă să facă numai fapte bune. Deviza lui este ”un proiect încheiat, de mâine începem alte două”. Banii pentru faptele bune i-a scos uneori chiar el din buzunar, dar fondurile vin din donații și sponsorizări. Pagina lui de facebook e plină de like-uri, chiar dacă nu acesta este scopul părintelui Damaschin, dar se folosește din plin de forța internetului și a rețelelor de socializare.

De Mihai Niculescu,

Tabăra de vară organizată de preotul Dan Damaschin a devenit deja o tradiție la Iași. Prin intermediul Asociației „Glasul Vieții “, în fiecare an copiii săraci merg în vacanță pentru o săptămână. Anul acesta au fost 180 de micuți emoționați să vadă, pentru prima dată, marea.

Oare s-o fi studiind la muzică, Dani Mocanu ăsta…

Părintele Dan Damaschin a povestit, pentru republica.ro, și o întâmplare din vacanța de pe litoral din acest an cu cei 180 de copiii.

Seara la mare, ce să vezi? Îi invit pe curajoși să se dezlănțuie. Ștefan mă trage de tricou, că vrea el să ne cânte o „muzică”. Să fac și mai mare atmosferă îl provoc să ne spună ce știe mai bine să ne cânte, iar el se apucă de turuit cântec după cântec, din care reușesc să deslușesc „Trandafir de la Moldova” și „Borș”. Până să o chem pe Bianca, (sora mai mare a lui Ștefan), ca să-mi explice ce vrea să ne cânte, de fapt, „publicul” decide: „Sunt un mare boss”. Cum votul meu pentru „Trandafir de la Moldova” a fost total ignorat de petrecăreți, m-am trezit căutând repede pe telefon melodia solicitată și aflu surprins că mai toți copiii cunoșteau versurile manelistului mult mai bine decât pe cele ale imnului de stat. Oare s-o fi studiind la muzică, Dani Mocanu ăsta, sau toți părinții adorm copiii cu televizoarele deschise la manele? Indiferent care ar putea fi răspunsul la întrebarea mea retorică, o concluzie tot trebuie să tragem: Dacă modelul artistic al copiilor noștri va rămâne „Borș” și Mocanu, înseamnă, dragi părinți și dragi profesori, că avem probleme! Mari de tot!” spune părintele Damaschin.

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze
Recomandări

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze

Trimite copiii la școală

Părintele Damaschin merge pe litoral, în fiecare an, cu cel puțin 100 de copii din familii fără posibilități, cărora le face o mică bucurie

„De ce nu vreau să renunț la astfel de „concedii”? Întrebați-o pe Denisa, să vă zică adevărul, căci ai mei vor spune că doar mi-am făcut datoria de tată”.

Iar „minunile” preotului nu se opresc aici. În cadrul campaniei „Grăuntele de muștar”, preotul a inițiat strângerea de fonduri, din donații, ca să trimită copii sărmani la școală. Fiecare va avea ghiozdan, rechizite, hăinuțe, papucei, bunătăți și jucării.

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia
Recomandări

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia

Preotul Dan Damaschin, alături de micuța Denisa

Preotul Dan Damaschin, alături de micuța Denisa

Unul dintre ei este Denisa. Îi place să se joace de-a doctorița alături de soră și de ceilalți trei frățiori. Proaspăt întoarsă din tabăra socială de la mare, a descoperit printre cadourile adunate în rucsăcelul de la bunii donatori o trusă de doctoriță de care s-a îndrăgostit pentru totdeauna. Chiar dacă într-o lună și ceva merge de abia în clasa I, știe deja ce vrea să devină când va crește: doctoriță de tătici. În visul ei știe că va salva multe vieți și va aduce multă fericire copiilor și tăticilor lor bolnăviori. Visul ei, desigur. Dacă o vom întreba pe mama, ne va spune cu totul și cu totul altceva. Singură, cu cinci copii mici, cu o căsuță dărăpănată, fără curent electric, fără haine și rechizite corespunzătoare, o va da pe Denisa la școala din sat, cu ce are de pe la frații mai mari și de pe la nepoții vecinilor, iar când va crește, dacă nu se va mărita cu vreun băiat gospodar, va pleca la muncă peste graniță, să-și facă și ea un rost în lume.

Povestea lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat
Recomandări

Povestea lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat

A făcut dispensar iar mașina și-a transformat-o în ambulanță

Dan Damaschin a devenit preot acum mulți ani „În 1997, contrar părerii tuturor că a ajunge preot era greu, am mers la examen. Am tras la sorți unde să ajung. Am ajuns la Podolenii de Sus. Foarte departe de Iași. Oameni foarte buni, dar aspri și săraci. Am făcut în casa patriarhală un centru medical. Medicul ajungea foarte greu, dacă ajungea. Împreună cu primarul și oamenii am încercat să-i ajutăm pe cei aflați în suferință fizică și spirituală“, își amintește Dan Damaschin. Mașina și-a transformat-o în ambulanță, pentru că „trebuia să se mai nască cineva în mașina mea”. A început să combine practica spirituală cu știința medicală.

După Podoleni a urmat Cozia. La Iași e din 2005. Cum a ajuns să se implice în cauze umanitare? „Am început cu căsuțele distruse de incendii sau de inundații. Apoi m-am îndreptat către copiii defavorizați, care voiau să învețe“, își amintește preotul Dan Damaschin.

Mai mult, părintele Dan Damaschin a oferit o șansă mamelor care cerșesc pe străzi și tinerelor care rămân însărcinate și sunt alungate de acasă. A primit teren de la o parohie pe strada Cicoarei. Cu voluntari, cu banii lui a construit o clădire, cu garsoniere și sală de mese. Șapte mame vor avea adăpost temporar și vor fi ajutate să-și clădească o viață frumoasă.
Toți cei care vor să-i dea o mână de ajutor o pot face printr-o mică donație, fie ea în hăinuțe, produse alimentare sau bani.

Cont: Banca Transilvania

COD SWIFT: BTRLRO 22

RO64BTRLRONCRT00W8759401 (Lei)

RO49BTRLEURCRT00W8759401 (Euro)

RO89BTRLUSDCRT00W8759401 (Dolari)

Email: [email protected]


Un patiser român trăiește de aproape 40 de ani în Marea Britanie și angajează numai compatrioți. Ovidiu Șarpe: ”Sunt disperați să muncească”


 

Close
Închide
  Close