„Este o procedură foarte temporară”, a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.
Talibanii, care au aplicat o versiune strictă a legii islamice când au condus Afganistanul între 1996 – 2001, au reluat controlul deplin al țării în urmă cu nouă zile. Pe 17 august, ei arătau că femeile din Afganistan vor putea să lucreze și să studieze „sub legea Sharia”.
ONU a anunțat că a primit informații „credibile” privind abuzurile comise de talibani, inclusiv execuții și restricții asupra femeilor.
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet a declarat marți că drepturile femeilor sunt o „linie roșie fundamentală” și a cerut membrilor ONU să creeze un organism dedicat pentru monitorizarea drepturilor omului în Afganistan.
Au mai fost raportate și alte încălcări ale drepturilor, inclusiv restricții aplicate femeilor și recrutarea de copii soldați, a declarat ea în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor a spus marți că orice restricție aplicată femeilor care muncesc va fi de scurtă durată.
Forțele noastre de securitate nu sunt instruite cum să se comporte în fața femeilor – cum să vorbească cu femeile. Până să avem securitate deplină, cerem femeilor să rămână acasă
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid:
El a adăugat că cetățenilor afgani nu li se mai permite să meargă la aeroportul din Kabul din cauza situației haotice de acolo.
Mujahid a cerut cetățenilor afgani care au încercat să ajungă la aeroport să meargă acasă și a cerut SUA să nu-i încurajeze să plece. Aproximativ 50.000 de străini și afgani au fugit din țară prin aeroportul din Kabul de când talibanii au preluat puterea.
Purtătorul de cuvânt a negat că sunt persoane vizate pentru represalii. „Am lăsat totul în trecut”, a spus el.
De la întoarcerea la putere în urma unei ofensive fulgerătoare pe fondul retragerii trupelor occidentale, militanții au încercat să prezinte o imagine diferită față de abuzurile comise în precedenta guvernare, promițând drepturi pentru femei și fete și o anumită libertate de exprimare.
Aeroportul din Kabul, „poarta” afganilor pentru a scăpa de talibani
Mii de oameni se adună încă la aeroportul din Kabul, sperând să fugă din țară înainte de 31 august. Acesta este termenul stabilit de președintele american Joe Biden pentru ca trupele americane să părăsească Afganistanul. Marea Britanie, Franța și Germania au solicitat o prelungire, dar talibanii au spus că această dată este „linia roșie” pentru ca trupele străină să părăsească țara, „în caz contrar, vor exista consecințe”.
Președintele american Joe Biden urmează să discute subiectul în cadrul reuniunii G7, grupul celor mai dezvoltate șapte economii ale lumii.
Fără SUA, care în prezent asigură securitatea și operează aeroportul internațional, guvernul britanic spune că evacuările din aeroport nu pot continua.
Între timp, directorul CIA a avut o întâlnire secretă la Kabul cu fondatorul talibanilor Mullah Baradar, potrivit Washington Post. Dacă informația se confirmă, ar fi cea mai importantă întâlnire de până acum dintre SUA și talibani de la căderea Kabulului și de la înlăturarea guvernului susținut de SUA.