Ben Wallace, ministrul britanic al apărării, a spus că militarii din Regatul Unit vor părăsi aeroportul din Kabul în același timp cu cei americani. Ministrul a confirmat că premierul britanic Boris Johnson „va încerca și urmări” să obțină din partea SUA, la întâlnirea G7 de marți, o prelungire a termenului de 31 august pentru evacuare.
„Când ei se vor retrage, va trebui să plecăm și noi. Nu cred că există vreo posibilitate de a rămâne după Statele Unite”, a mai spus el. Oficialul britanic a declarat că totul se reduce acum la ore, nu la săptămâni.
Și ministrul francez de externe a declarat că Franța are nevoie de mai mult timp pentru a finaliza evacuările din Afganistan și a cerut SUA să prelungească termenul actual pentru retragerea trupelor după 31 august.
„Suntem îngrijorați de data-limită de 31 august stabilită de Statele Unite. Este nevoie de mai mult timp pentru a finaliza operațiunile actuale”, a spus Jean-Yves Le Drian, potrivit unui reporter francez care îl însoțește pe ministru în Emiratele Arabe Unite, citează The Guardian.
Președintele american Joe Biden a declarat duminică că este posibil ca personalul să fie nevoit să rămână dincolo de această dată pentru a continua evacuarea tuturor americanilor.
Vicepreședintele american Kamala Harris a declarat luni că SUA trebuie să se concentreze pe evacuarea americanilor și a afganilor vulnerabili și nu asupra întrebărilor privind ce nu a funcționat în decizia de a retrage trupele, care a dus la preluarea controlului asupra țării de către talibani într-o operațiune de doar 10 zile.
„Nu există nicio îndoială că va exista și ar trebui să existe o analiză solidă a ceea ce s-a întâmplat, dar în acest moment nu există nicio îndoială că atenția noastră trebuie să se concentreze pe evacuarea cetățenilor americani și a celor afgani care au lucrat cu noi, cât și a afganilor vulnerabili, inclusiv femei și copii”, a precizat Kamala Harris.
Talibanii trag o „linie roșie”
Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat luni că gruparea nu va prelungi termenul-limită pentru actuala misiune de evacuare.
Muhammad Suhail Shaheen a spus că 31 august este „linia roșie”, punct fără întoarcere, iar prelungirea acestui termen înseamnă prelungirea ocupației Afganistanului.
„Forţele străine ar trebui să se retragă în termenul-limită pe care l-au anunţat înainte. Altfel, este o încălcare evidentă”, a declarat acesta pentru BBC.
„Este o linie roşie. Preşedintele Biden a anunţat că (Statele Unite) îşi vor retrage toate forţele armate până pe 31 august. Deci, dacă îşi prelungesc (n.r. – prezenţa), înseamnă că prelungesc ocupaţia, ceea ce nu este necesar”, a declarat purtătorul de cuvânt Suhail Shaheen.
„Dacă SUA sau Marea Britanie cer mai mult timp pentru a continua evacuările, răspunsul este nu. În caz contrar, vor exista consecinţe. Acest lucru va crea neîncredere între noi. Dacă intenţionează să continue ocupaţia, acest lucru va provoca o reacţie”, a afirmat Shaheen.
La ora actuală, circa 4.500 de militari americani au controlul asupra Aeroportului Internațional Hamid Karzai din capitala Kabul. Ei sunt sprijiniți de 900 de soldați britanici, care contribuie la eforturile de asigurare a zborurilor de evacuare.
Mii de oameni așteaptă să plece de pe aeroportul din Kabul
Mii de cetățeni străini și afgani așteaptă de câteva zile să plece de pe aeroportul din Kabul. Casa Albă a declarat duminică că în jur de 25.100 de persoane au fost evacuate de SUA și aliații săi începând cu 14 august.
Președintele Biden își propune să-i scoată pe toți cei 10.000-15.000 de americani rămași și speră să facă același lucru pentru aliații afgani și familiile lor (50.000-65.000 de persoane) până pe 31 august, o sarcină considerată „matematic imposibilă” de către șeful diplomației UE, Josep Borrell.
Talibanii îi îndeamnă pe afgani să rămână, dar nu vor sta în calea celor care vor să plece, dacă au documentația „adecvată”, a susținut un purtător de cuvânt.
Talibanii au promis amnistie celor care au lucrat cu SUA, NATO și cu fostul guvern afgan, dar mulți afgani încă se tem de atacuri de răzbunare. Au fost raportate în ultimele zile mai multe incidente în care talibanii își vânau foștii dușmani.
Luni, un schimb de focuri între oameni înarmați neidentificați și soldați americani, germani și afgani la aeroportul din Kabul a dus la decesul unui soldat afgan și la rănirea altor trei, subliniind situația fragilă de securitate din jurul aeroportului
Lupta, care a avut loc la ora 7 în Kabul, la poarta de nord a aeroportului, a început atunci când fostele forțe afgane de securitate care acționează ca gardieni au deschis focul după ce au fost atacate de oamenii înarmați. Apoi, forțele germane și americane s-au implicat.