Mergi direct la conținut »
Telefoane fixe din SUA, Canada sau Asia, interzise în Europa! Care e motivul interdicției și ce amenzi riscă posesorii acestora
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > Telefoane fixe din SUA, Canada sau Asia, interzise în Europa! Care e motivul interdicției și ce amenzi riscă posesorii acestora

Telefoane fixe din SUA, Canada sau Asia, interzise în Europa! Care e motivul interdicției și ce amenzi riscă posesorii acestora

Telefoanele fixe wireless DECT 6.0 fără marcajul CE sunt interzise. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) continuă campania de informare cu privire la deținerea, punerea în funcțiune și utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fără marcajul CE (Conformitate Europeană).

Echipamentele fără marcaj CE, care provin, de regulă, din afara Uniunii Europene (UE) și nu respectă standardele de alocare a frecvențelor radio la nivel european, provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile, iar utilizarea lor poate fi sancționată conform legii, potrivit unui comunicat al ANCOM.

Acțiunile de monitorizare și control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM au evidențiat o creștere semnificativă a cazurilor de interferențe cu serviciile de comunicații mobile (telefonie și internet) cauzate de utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fără marcaj CE de către utilizatori persoane fizice.

Doar în prima jumătate a acestui an numărul telefoanelor de tip DECT 6.0 care au provocat interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile a crescut cu mai mult de 50% față de numărul total de cazuri raportate anul trecut.

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 fără marcaj CE provin în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii, Canada sau state din Asia și sunt destinate utilizării în aceste țări.

În cele mai multe dintre cazurile identificate și soluționate de ANCOM, telefoanele fără marcaj CE au fost introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau au ajuns în țară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Ele erau folosite în locuințe particulare, pentru uz personal.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Telefoanele fixe fără fir de tip DECT 6.0 funcționează în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, și anume celor de telefonie mobilă și internet mobil de bandă largă de generația a treia. În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe care perturbă funcționarea serviciilor de telefonie mobilă.

Atunci când o stație de bază pentru telefonie și internet mobil este afectată de o asemenea interferență se produc o serie de efecte în cascadă: stația de bază își restrânge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

În cazuri extreme, interferențele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numerului de urgență 112. Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferenţele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetăţean.

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

Utilizatorii care dețin telefoane fixe wireless de tip DECT trebuie să verifice existența marcajului CE pe aparat. În cazul în care acesta nu există, utilizatorii trebuie să scoată imediat aparatul din funcțiune (atât terminalul portabil cu acumulatori/baterii, cât și stația de bază a acestuia care poate fi cu acumulatori/baterii sau poate fi conectată la o sursă de alimentare de la rețeaua electrică).

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE pot produce interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice în momentul în care sunt conectate la sursa de energie.

Și alte tipuri de echipamente radio pot afecta serviciile de telefonie mobilă atunci când nu au marcajul CE: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console și controllere pentru jocuri video etc. Și unele echipamente non-radio pot cauza interferențe în lipsa marcajului CE: corpuri de iluminat, întrerupătoare automate, echipamente electrocasnice, telecomenzi cu infraroșu etc.

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus
Recomandări

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus

Telefoanele fixe wireless DECT 6.0 fără marcajul CE sunt interzise. Ce sancțiuni riscă posesorii acestora

În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească sunt încălcate prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, fapta fiind sancționată cu amendă contravențională cuprinsă între 500 şi 5.000 lei.

Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității.

FOTO: ancom.org.ro


CITEȘTE ȘI… Liviu Dragnea și iubita lui mai tânără, invitați de onoare la o nuntă cu ștaif


 

Close
Închide
  Close