Cel mai rău caz

Simion, un ultranaționalist impetuos, cu un limbaj dur, în stilul MAGA, despre care mulți observatori se tem că ar putea scoate România de pe traiectoria sa proeuropeană de până acum, a obținut aproape de două ori mai multe voturi în primul tur decât Dan, primarul independent al Bucureștiului.

În ultimele zile, diferența dintre cei doi s-a redus. Dan, un matematician mai discret, articulat și conservator din punct de vedere social, cunoscut pentru luptele sale împotriva dezvoltatorilor imobiliari corupți din Capitală, având o prestație foarte bună într-o dezbatere televizată față în față.

Dar Simion are toate șansele să câștige, iar România se află sub guvern interimar și experții prevăd că victoria lui Simion ar putea duce la o administrație de extremă dreapta în viitorul apropiat.

În cel mai bun caz, țara se îndreaptă spre o instabilitate dăunătoare, iar în cel mai rău caz, spre o schimbare radicală antisistem.

Candidatul de extremă dreapta a intrat în locul unui alt agitator ultranaționalist, Călin Georgescu, după ce primul tur de scrutin din noiembrie anul trecut a fost anulat pe fondul acuzațiilor de amestec al Rusiei și de încălcări ale legilor privind finanțarea campaniei electorale – fapt criticat vehement de dreapta la nivel mondial, nu în ultimul rând de vicepreședintele SUA, JD Vance.

Care sunt „găurile negre” ale statului. Companiile din transporturi și energie produc cele mai mari pierderi și datorii
Recomandări
Care sunt „găurile negre” ale statului. Companiile din transporturi și energie produc cele mai mari pierderi și datorii

Georgescu, care a apărut de nicăieri și a câștigat alegerile, a fost exclus din cursa electorală.

„Voi vota pentru George Simion. El va fi diferit”

În timp ce își lua fiul de 10 ani de la școala primară din cartierul Ferentari din București, Georgeta Petre era destul de sigură pentru cine va vota duminică și de ce.

„Sper că va schimba lucrurile”, a spus ea. „Sper că va face lucrurile mai bine. Toți cei dinaintea lui doar… au mințit.

Uită-te în jur – nu putem continua așa. Nu-mi permit să cumpăr mâncare sau haine pentru copii. Voi vota pentru George Simion. El va fi diferit.”

La douăzeci de minute distanță, discutând cu un grup de colegi în fața birourilor strălucitoare din sticlă și beton ale angajatorului său, Cosmin Ispas, un avocat corporativ în vârstă de 31 de ani, era la fel de categoric.

„Înțeleg că oamenii sunt supărați”, a spus el. „Înțeleg că vor schimbare. Dar nu văd că schimbarea propusă de Simion este o iluzie. Sunt doar cuvinte: suveranitate, tradiție… Nicuşor Dan poate că nu este perfect, dar este serios, responsabil. Alegerea între el și fascism nu este dificilă.”

Supraviețuitorii din Ferentari

Situat la periferia sud-vestică a Capitalei, Ferentari este adesea descris ca fiind cel mai sărac și marginalizat cartier al orașului. Cu o populație estimată la 80.000 de locuitori, dintre care mulți sunt romi, blocurile sale din epoca comunistă sunt în stare de degradare.

Putin își laudă rachetele hipersonice „de neoprit”, dar SUA le-au doborât. Cât de eficiente sunt aceste arme?
Recomandări
Putin își laudă rachetele hipersonice „de neoprit”, dar SUA le-au doborât. Cât de eficiente sunt aceste arme?

Sărăcia și șomajul sunt cronice; asistența medicală și salubritatea sunt superficiale; criminalitatea – droguri, prostituție, activități mafiote – este răspândită.

Peste 80% dintre locuitori sunt conectați ilegal la rețeaua de electricitate; peste 60% nu au canalizare, deoarece locuiesc în case construite ilegal.

Petre supraviețuiește cu o pensie de invaliditate de 500 de lei (aproximativ 83 de lire sterline) pe lună, plus 250 de lei pentru fiecare dintre cei trei copii ai săi.

Ca mulți alții din Ferentari, el își pune speranța în Simion, un fost suporter extremist și agitator naționalist, transformat în populist îndrăzneț.

Ștefan Șerban, 69 de ani, așezat pe o bancă alături de prietenul său Nicolae Carja, 74 de ani, a spus că viața era mai bună sub fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu. „Pe atunci eram o țară bogată”, a spus el. „Industrie, petrol, gaze, mine de aur. Și fără datorii.”

Acum, spune Carja, „avem o grămadă de datorii. Și am vândut străinilor tot ce aveam. Nu va fi ușor pentru Simion; va trebui să lupte din greu și s-ar putea să dureze câțiva ani. Dar cred că el vrea cu adevărat să schimbe lucrurile – să facă viața oamenilor mai ușoară”.

LIVETEXT Războiul dintre Israel și Iran a intrat în a patra zi. Televiziunea de stat iraniană a fost lovită. 18 persoane ucise
Recomandări
LIVETEXT Războiul dintre Israel și Iran a intrat în a patra zi. Televiziunea de stat iraniană a fost lovită. 18 persoane ucise

„O echipă de top”

Doina Radu a spus că Simion se referă la „mai multe locuri de muncă, servicii mai bune, pensii mai mari”. El ar face chiar mai bine, a spus ea, dacă, așa cum a promis, îl va numi pe Georgescu prim-ministru. „Ar fi cu adevărat o echipă de top”, a spus ea.

Simion, al cărui partid AUR susține „credința creștină, familia și iubirea pentru națiunea noastră”, și-a moderat retorica de la victoria din primul tur, susținând că este un „realist al UE” mai degrabă decât un sceptic, că susține aderarea la NATO și că nu este pro-Rusia.

Simion este un fan declarat al lui Trump, a comparat UE cu URSS, îl admiră pe Viktor Orbàn – pe care l-a descris ca „un model” – și, la fel ca premierul liberal al Ungariei, se opune ajutorului pentru Ucraina. El spune că companiile străine jefuiesc România.

Simion a fost interzis în Moldova vecină pentru că a cerut reintegrarea acesteia în România, precum și în Ucraina – o parte din care, înainte de 1940, era tot românească – pentru „activități sistematice antiucrainene … care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a statului”.

Simion, care se opune vaccinării împotriva Covid, consideră că „elitele globaliste” conduc țara. Retorica sa poate fi violentă: a cerut ca rivalii să fie „jupuiți de vii”, s-a întrebat ce va face cu criticii săi „după 19 mai” și a amenințat că va agresa sexual un deputat de extremă dreapta.

„Au fost împinși în brațele lui”

Într-o țară deja puternic îndatorată, cu un rating aproape de nivelul de junk și cu cel mai mare deficit bugetar din UE, politicile sale economice – naționalizarea utilităților, reducerea drastică a numărului de angajați din sectorul public – și imprevizibilitatea sa au speriat serios piețele.

Cu toate acestea, unele dintre cele mai defavorizate persoane din România, inclusiv comunitatea romă, marginalizată de-a lungul istoriei și cea mai mare din Europa, îl consideră salvatorul lor. „Au fost împinși în brațele lui”, a declarat Nicu Dumitru, membru al ONG-ului „Romii pentru Democrație”.

„Ei nu au încredere în sistem, iar el nu face parte din el. Li s-a refuzat educația necesară pentru a-l vedea așa cum este”, a spus el despre comunitatea sa.

„Sunt dezamăgiți și deziluzionați, vor o revoluție, iar el este singura opțiune”. Aproape 50% dintre romi au votat pentru Simion în primul tur.

Și mai alarmant, a spus Dumitru, este faptul că „asta s-a mai întâmplat. Este o copie fidelă a anilor 1930 și 1940”, când mulți romi au susținut puternica mișcare fascistă legionară și brutală Garda de Fier, condusă de Corneliu Codreanu.

Furie publică

Furia publică împotriva politicienilor corupți și ineficienți, inegalitatea ridicată și serviciile precare joacă un rol clar în ascensiunea actuală a lui Simion și Georgescu: veniturile gospodăriilor sunt la o treime din media UE; aproape 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României sunt expuși riscului de sărăcie.

Dar, a remarcat Pîrvulescu, decanul Universității Naționale de Studii Politice și Administrație Publică, lunga istorie a mișcărilor de extremă dreapta și fasciste din România este, de asemenea, un factor important. „Nu este o țară bogată, dar nici săracă”, a spus el.

Aderarea la UE a adus beneficii economice semnificative începând din 2007, a spus Pîrvulescu; PIB-ul pe cap de locuitor era mai mare decât în Ungaria, Grecia și Portugalia. Salariul minim a crescut cu 80%. Dar atracția autoritarismului naționalist este profundă.

După război, Ceaușescu a fost pionierul „comunismului național”, bazat pe o glorificare profund naționalistă a istoriei României. Încă în 2000, un ultranaționalist vulgar, care nega Holocaustul, a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Adepții lui Codreanu și Ceaușescu

Un sondaj realizat de Grigore Pop-Eleches, profesor de politică la Princeton, a arătat că alegătorii care exprimă o „preferință puternică” pentru Codreanu și Ceaușescu sunt de până la patru ori mai predispuși să voteze pentru Simion decât cei care îi displac puternic pe cei doi lideri autoritari.

Dar renașterea actuală a extremei drepte, a spus Pîrvulescu, a fost alimentată și de Covid, pe care AUR-ul lui Simion l-a folosit ca armă într-o bătălie culturală, și de răspândirea teoriilor conspiraționiste pe rețelele sociale, inclusiv războiul hibrid sponsorizat de Kremlin.

„Nu este corupt”

Alegătorii lui Dan insistă că sunt foarte conștienți de importanța votului de duminică. Înapoi în parcul de afaceri, Raluca, o angajată IT, a spus că este „simplu. Ar putea defini viitorul nostru pentru următorii 20 de ani”.

Dan este un candidat bun, a spus ea: „Este pro-european. Nu este corupt. Respectă statul de drept. A făcut multe pentru București: a reparat conductele de apă, autobuzele”.

Colegul ei, Richard, a spus că Dan a fost primul primar care „a abordat cu adevărat problemele, nu doar le-a trecut în revistă”.

Ionuț Baban, 33 de ani, manager IT, a fost de acord. „Dan poate că nu este un om care să mulțumească mulțimea, dar va lua decizii logice, bazate pe dovezi”, a spus el. „Simion este un provocator, gură-spartă. Între un matematician și un huligan fan Trump, știu pe cine prefer”.

„O rețetă pentru dezastru”

Puțini se îndoiesc de consecințele unei victorii a lui Simion. Elena Calistru, activistă a societății civile și cofondatoare a ONG-ului Funky Citizens, despre care Simion a avertizat că va fi „tras la răspundere … pentru că a stârnit lucruri care nu există”, a spus că repercusiunile nu se vor limita la România.

„Președintele conduce politica externă și participă la summiturile liderilor UE”, a spus ea. „Asta înseamnă decizii privind bugetul pentru următorii șapte ani, apărarea, extindere – inclusiv Ucraina. Posibilitatea unor perturbări este enormă.” Pe plan intern, ea se teme de ce este mai rău.

„Președintele nu este deosebit de puternic, dar are o tribună foarte vizibilă pe care o poate folosi pentru a deveni un actor real”, a spus ea.

„Poate retrimite proiectele de lege în parlament. El face numirile importante în justiție și în serviciile de informații. El numește primul-ministru.”

Un aspect crucial este că poate dizolva parlamentul dacă deputații resping de două ori propunerile sale pentru funcția de prim-ministru – iar social-democrații de centru-stânga (PSD) și liberalii de centru-dreapta (PNL), a căror coaliție de guvernare s-a prăbușit luna aceasta, sunt disperate să evite alegeri anticipate.

Calistru și alții cred că acest lucru ar putea duce la formarea unui guvern minoritar de extremă dreapta condus de AUR-ul lui Simion – al doilea partid din parlament – și susținut de un PSD „oportunist” sau chiar, dacă suficienți deputați schimbă partidele, la o majoritate de extremă dreapta.

„Și asta ar fi o rețetă pentru dezastru”, a spus ea.

Mercenarul descris de Politico drept „un adevărat Victor Lustig al României”

Și Politico a dedicat un amplu articol situației din România, făcând o analiză înaintea turul 2 al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. În prim-plan se află Horațiu Potra, un aliat al candidatului interzis Călin Georgescu, care este acuzat că a plănuit o insurecție.

Un apropiat de-al său spune, sub protecția anonimatului, că Potra este „un adevărat Victor Lustig al României”, un escroc notoriu, căruia îi pasă doar de sine.

O persoană care îl cunoaște bine pe Potra nu a avut cuvinte de laudă la adresa lui. Persoana, la fel ca și altele citate în acest articol, a vorbit sub protecția anonimatului, de teama că s-ar confrunta cu represalii dacă identitatea sa ar fi făcută publică.

Această persoană l-a descris pe Potra ca pe cineva în care nu se putea avea încredere și căruia îi păsa doar de sine.

„Este un adevărat Victor Lustig al României”, a spus aceeași persoană, referindu-se la un escroc notoriu, cunoscut mai ales pentru înșelarea cu succes a victimelor bogate și pentru vânzarea celebră a Turnului Eiffel – de două ori – în anii 1920. 

Richard Quest, CNN: „Alegerea este clară”

Jurnalistul Richard Quest (CNN) a transmis un mesaj din Timișoara înaintea alegerilor. El a spus că „alegerea este destul de clară” între George Simion, care este anti-UE, și Nicușor Dan, candidat proeuropean. Imaginile au fost postate de primarul din Timișoara, Dominic Fritz.

@dominicprimar Mulțumim, Richard Quest (CNN) pentru știrea ad-hoc. Live din Piața Victoriei din Timișoara! #dominicfritz #dominicprimar #richardquest #cnn #alegeriprezidentiale #2025 #vot #fy #foryou #foryoupage #fyp ♬ original sound – Dominic Fritz
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.