Tot dăm peste insectele astea enervante de câteva veri încoace și ne întrebăm ce sunt, de unde vin și de ce ne pișcă. Le recunoști după petele negre care le conferă textură animal print, de unde provine și denumirea lor populară: Tigrul Platanului. Savanții le spun Corythucha ciliata.
Tigrul Platanului provine din America de Nord și au fost observate în Europa pentru prima dată în 1964, în Padova (Italia). De acolo s-au răspândit pe restul continentului, iar de vreo 3-4 ani au ajuns și în România. Au între 3 și 6 mm lungime și fac parte din subordinul Heteroptera, ceea ce înseamnă că sunt rude apropiate cu ploșnițele.
„Tigrii” sunt ai platanului din cauză că se hrănesc mai ales cu seva frunzelor de platan. În plus, după împerechere, femelele își depun ouăle pe aceleași frunze. „Insecta aceasta se dezvoltă foarte bine la căldură, la temperaturi de 30 de grade. Plantarea mai multor platani în ultimul timp a favorizat înmulţirea ei”, spune Tudorel Popa, directorul Centrului pentru Protecția Plantelor din cadrul Primăriei București.
Același Tudorel Popa spune că Corythucha ciliata nu ciupește oamenii, ci se hrănește exclusiv cu seva platanului. Fals. Un studiu publicat în jurnalul JAMA Dermatology arată clar ciupituri ale insectei pe corpul unui tip de 20 de ani, iar cercetătorii au descoperit sânge uman în aparatele digestive ale mai multor „tigri”.
Citește mai departe pe noizz.ro
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!