MENIU CAUTĂ
30 Iun. 2018 11:07

Tigrul Platanului. Cât de mult rău ne fac musculițele de care nu mai scăpăm vara asta în România?

Distribuie

Sunt ca niște țânțari silențioși pe care nu-i observi decât după ce te-au înțepat deja.

Tot dăm peste insectele astea enervante de câteva veri încoace și ne întrebăm ce sunt, de unde vin și de ce ne pișcă. Le recunoști după petele negre care le conferă textură animal print, de unde provine și denumirea lor populară: Tigrul Platanului. Savanții le spun Corythucha ciliata.

Tigrul Platanului provine din America de Nord și au fost observate în Europa pentru prima dată în 1964, în Padova (Italia). De acolo s-au răspândit pe restul continentului, iar de vreo 3-4 ani au ajuns și în România. Au între 3 și 6 mm lungime și fac parte din subordinul Heteroptera, ceea ce înseamnă că sunt rude apropiate cu ploșnițele.

„Tigrii' sunt ai platanului din cauză că se hrănesc mai ales cu seva frunzelor de platan. În plus, după împerechere, femelele își depun ouăle pe aceleași frunze. „Insecta aceasta se dezvoltă foarte bine la căldură, la temperaturi de 30 de grade. Plantarea mai multor platani în ultimul timp a favorizat înmulţirea ei', spune Tudorel Popa, directorul Centrului pentru Protecția Plantelor din cadrul Primăriei București.

Același Tudorel Popa spune că Corythucha ciliata nu ciupește oamenii, ci se hrănește exclusiv cu seva platanului. Fals. Un studiu publicat în jurnalul JAMA Dermatology arată clar ciupituri ale insectei pe corpul unui tip de 20 de ani, iar cercetătorii au descoperit sânge uman în aparatele digestive ale mai multor „tigri'.

Citește mai departe pe noizz.ro

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii