Transelectrica este o companie strategică a statului român, fiind responsabilă de transportul energiei electrice în întreaga țară. Practic, Transelectrica este ”osatura” care permite ca fiecare român să aibă acasă lumină.

Dar, cu toate acestea, compania nu a scăpat de căpușare, cheltuieli ineficiente și contracte la suprapreț. Raportul pe anul 2016 al Curții de Conturi dă mai multe astfel de exemple.

Nu a recuperat 76 de milioane de lei de la CET-uri

Instituția de control arată în primul rând că nu s-a realizat actualizarea inventarului bunurilor din domeniul public al statului cu 57 de milioane de lei, cât reprezintă diferența între valoarea scriptică și cea faptică.

Dar, dacă aceasta aceasta este doar o operațiune contabilă, următorul aspect semnalat de către Curtea de Conturi afectează direct finanțele companiei. Este vorba de faptul că nu a recuperat suma de 76,2 milioane de lei de la mai multe termocentrale din țară. Acești bani trebuiau recuperați ca urmare a unor decizii ale Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

”Totodată, nu s-au recuperat creanțe în sumă de 76.702 mii lei, înregistrate în anul 2014 ca rezultat al calculului supra compensării activității de producere a energiei electrice și termice, produse în cogenerare de înaltă eficiență, pentru care nu au fost aprobate, de către ANRE și, implicit, constituite garanții financiare de către producătorii de energie electrică și termică în cogenerare, beneficiari ai Schemei de sprijin”, se arată în document.

Contracte la suprapreț

Urmează un lung șir de litanii despre contracte perfectate de Transelectrica, dar care au fost la suprapreț.

”S-au efectuat plăți pentru servicii/lucrări decontate peste nivelul contractat, respectiv:

– servicii de întreținere/revizie și verificări în sumă de 116 mii lei, care nu se regăsesc nominalizate în procesele-verbale de recepție lunară și pentru care entitatea nu a făcut dovada prestării lor, cu documente justificative încheiate în
condițiile stabilite prin contract;

– lucrări de investiții supraevaluate prin includerea în listele cuprinzând cantitățile de lucrări executate a unor cantități de materiale/manoperă/utilaj mai mari decât cele stabilite în oferta financiară”, potrivit Curții de Conturi.

Contractul cu Teletrans: sume decontate de două ori și chirii extra

Contractul cu Teletrans este la rândul său luat la puricat. Teletrans este o filială deținută 100% de Transelectrica. Firma asigură servicii de comunicații, acestea fiind vitale pentru activitatea specifică a Transelectrica.

Transelectrica a selectat Teletrans să îi asigure un Centru de Urgență, pentru situația în care Dispeceratul Energetic Național devine nefuncțional sau apar probleme. Acest Centru de Urgență reprezintă o nevoie de securitate la nivel național.

Dar implementarea sa a fost un dezastru, fiind descoperite lucrări decontate de două ori, prețuri suplimentare plătite degeaba, chirii umflate sau licențe software nelivrate.

”Compania a angajat, prin SC Teletrans SA, servicii de asigurare a unui Centru de Urgență, care funcționează într-o locație închiriată de la un furnizor privat de servicii, în condițiile în care, potrivit Legii energiei, licențelor de transport și sistem, activitatea de transport a energiei electrice este de importanță majoră în planul de securitate național, Transelectrica având responsabilitatea funcționării sigure a Sistemului Energetic Național.

Astfel, pentru funcționarea acestui Centru de Urgență s-au efectuat plăți, către SC Teletrans SA, în sumă de:
– 163 mii lei, pentru lucrări de amenajare a unor spații, ce au fost decontate de două ori;
– 1.076 mii lei, pentru soluții informatice decontate unui furnizor peste prețul de achiziție al acestora plătit prestatorului;
– 713 mii lei, pentru servicii de instruire/training, fără a avea documente justificative care să certifice prestarea lor;
– 591.575 euro, pentru închirierea spațiului aferent, la prețuri peste cele practicate pe piață (echivalentul a cca 52 euro/mp, prețuri cu mult peste cele practicate pe piață în zona în care au fost închiriate aceste spații, respectiv 12-20
euro/mp).

În plus și în mod nejustificat, CNTEE Transelectrica SA a decontat către SC Teletrans SA contravaloarea unor licențe, echipamente și software, care n-au fost livrate și recepționate și care, pe cale de consecință, nu au fost nici inventariate”, arată Curtea de Conturi în raport.

Contracte nefinalizate

Tot legată de Teletrans se află și situația altor două proiecte.

”Au fost imobilizate fonduri bănești în sumă de 8.247 mii lei pentru servicii angajate prin SC Teletrans SA, în vederea implementării a două proiecte (aplicații) în domeniul tehnologiei informației și servicii de project management, dar care nu au fost finalizate.

Contractele în baza cărora au fost angajate au expirat, decontarea acestora s-a efectuat în alte condiții decât cele stabilite prin oferta tehnico-economică (tarife de manoperă superioare, de 3-6 ori mai mari: 170-330 lei/oră, față de tariful de 55 lei/oră, fără TVA, prevăzut în Contractul încheiat) și fără a avea la bază documente care să certifice prestarea lor în condițiile stabilite prin oferta tehnico-economică”, potrivit documentului.

Curtea de Conturi recomandă verificarea tuturor contractelor pentru a depista ce plăți inutile s-au făcut și pune accent în special pe analiza celor cu Teletrans

Echipamente luate degeaba

Transelectrica a cumpărat degeaba și o serie de echipamentele. ”Totodată, au fost imobilizate fonduri bănești în sumă estimată de 5.497 mii lei, fără TVA, pentru achiziția de echipamente nepuse în funcțiune și servicii specifice, precum și pentru servicii de acces în stațiile electrice, în condițiile neimplementării
proiectului investițional”, conform raportului.

Metoda ”întrerupătorul”

”Rețeta” a fost aplicată în mai multe cazuri, cum este și cel al unor întrerupătoare cumpărate fără a fi folosite.

”S-au utilizat ineficient fonduri bănești în sumă de:
– 11.278 mii lei pentru realizarea unui proiect de investiții privind sistemele integrate de securitate în stațiile electrice, prin achiziția de echipamente similare la prețuri diferite, contractate în același an cu același furnizor (în sumă estimată de 3.348 mii lei), precum și prin achiziția de echipamente/licențe (în sumă estimată de 7.930 mii lei), care nu au fost instalate până la data controlului, având garanția expirată;

– 7.652 mii lei (fără TVA) pentru lucrări de înlocuire de întrerupătoare în stațiile electrice, prin acceptarea la plată a unor lucrări executate de SC SMART SA la prețuri supraevaluate, prin încorporarea unor materiale (întreruptoare) achiziționate la prețuri mai mari decât cele existente pe piață, în unele cazuri de peste 3,5 ori mai mari față de prețul de achiziție, plătit furnizorului de la care au fost achiziționate”, mai arată Curtea de Conturi.

Smart SA este tot o filială a Transelectrica, aceasta fiind responsabilă de mentenanța liniilor și stațiilor electrice.

Lucrări supraevaluate

La capitolul lucrări supraevaluate s-a remarcat și Sucursala de Transport Craiova din cadrul Transelectrica. Aceasta ”a acceptat includerea în situațiile de lucrări a unor echipamente achiziționate la prețuri supraevaluate, ceea ce a condus la efectuarea de plăți suplimentare în valoare de 11.768 mii lei”, potrivit inspectorilor.

În altă parte, Curtea de Conturi semnalează că Transelectrica a acceptat plata unor lucrări fără a avea la bază o situație care să certifice execuția acestora. Suma plătită: 2,274 milioane de lei.

În fine, la sucursala de transport Pitești s-au plătit lucrări neexecutate, la Cluj nu s-au trecut în acte bunuri casate și vândute la fier vechi în valoare de 168.000 de lei, în vreme ce la Sibiu s-au trecut o serie de piese de schimb în valoare de 427.000 de lei la categoria investiții în curs.

În urma acestui ”pomelnic” al Curții de Conturi, Transelectrica a făcut contestație la raport, aceasta fiind respinsă.

Ulterior, Transelectrica a contestat raportul la Curtea de Apel Ploiești.

Compania este controlată majoritar de către statul român, prin Ministerul Economiei, care deține 58,69% din acțiuni. Restul îl reprezintă acționarii de pe bursă.

Transelectrica a reușit ”performanța” de a încheia anul 2017 pe minus, deși este un monopol natural, iar ANRE îi reglementează activitatea astfel încât să aibe un anumit profit.

Compania a fost condusă în perioada mai 2014 – martie 2017 de către Ion Toni-Teau, după ce anterior, între iunie 2013 – mai 2014, a fost președintele Consiliului de Supraveghere al companiei.

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
PARTENERI - GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
BOMBĂ! Cum s-a RĂZBUNAT Cristi Borcea pe Alina Vidican după ce s-a logodit. E șocant ce a putut să îi facă
Playtech.ro
BOMBĂ! Cum s-a RĂZBUNAT Cristi Borcea pe Alina Vidican după ce s-a logodit. E șocant ce a putut să îi facă
Elena a fost ucisă cu sălbăticie în Italia, pentru că a refuzat un joc erotic. Criminalul şi-a mărturisit fapta
Observatornews.ro
Elena a fost ucisă cu sălbăticie în Italia, pentru că a refuzat un joc erotic. Criminalul şi-a mărturisit fapta
Horoscop 13 mai 2021. Berbecii au în față o zi destul de dificilă, în special în chestiunile financiare
HOROSCOP
Horoscop 13 mai 2021. Berbecii au în față o zi destul de dificilă, în special în chestiunile financiare
Criza care a lovit SUA. Oamenii iau benzină în pungi și bidoane. FOTO & VIDEO
Știrileprotv.ro
Criza care a lovit SUA. Oamenii iau benzină în pungi și bidoane. FOTO & VIDEO
S-a îmbătat şi a luat-o la bătaie. Imagini incredibile cu o vedetă goală, la o petrecere
Telekomsport
S-a îmbătat şi a luat-o la bătaie. Imagini incredibile cu o vedetă goală, la o petrecere
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)
PUBLICITATE
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)