04 Noi. 2017 14:06

Trei deținuți au fost eliberați din greșeală din Penitenciarul din Giurgiu. Unul dintre ei ar fi plecat din țară

Distribuie

Trei deținuți au fost eliberați din greșeală din Penitenciarul Giurgiu, în baza legii recursului compensatoriu. Autoritățile nu au ținut cont de faptul că un corp al închisorii fusese modernizat. Unul dintre condamnații eliberați din greașeală este un cetățean străin care ar fi plecat din țară.

Președintele Federaţiei Sindicatelor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Sorin Dumitraşcu, a explicat că este doi dintre deținuții eliberați din greașeală au fost deja prinși, iar un altul, care este cetățean străin, ar fi plecat din țară, informează Mediafax.ro.

„Vorbim despre un număr de trei deţinuţi, a fost o eroare de calcul, în sensul că un corp de clădire căruia i se supun trei secţii a fost categorisit greşit. Nu era pe lista aceea cu clădirile care ar fi trebuit sa aibă condiţii improprii, ca să ducă la eliberarea unor deţinuţi. S-au calculat nişte zile în plus pentru aceşti deţinuţi şi au fost puşi în libertate. Ulterior, la o verificare, s-a constatat eroarea. Noi am avertizat ca dacă aplicarea acestei legi nu este pregătită corespunzător sunt posibile nişte erori, ceea ce înseamă fie punerea în libertate eronat, adică mai devreme, fie anumiţi deţinuţi vor sta mai mult decât ar fi necesar în penitenciar. Nu ştiu exact de ce erau condamnaţi aceşti trei deţinuţi, însă fiind la penitenciarul Giurgiu, care are profil de maximă siguranţă, cel mai probabil, erau recidivişti şi cu pedepse mari. Din informaţiile pe care le avem şi noi, unul dintre cei trei deţinuţi este cetăţean străin şi a părăsit România, imediat ce a fost eliberat. În situaţia asta, se impune o verificare a tuturor eliberării condiţionate în perioada aceasta şi se impune ca cel, care nu a organizat corespunzator, sa răspundă”, a declarat, pentru sursa citată, Sorin Dumitraşcu.

Șeful Federaţiei Sindicatelor din ANP susține că nu este vorba despre o greșeală de evidență, ci, mai degrabă, despre una de coordonare între directorul penitenciarului, directorul adjunct de pază şi şeful care se ocupă cu aplicarea regimului. Aceștai au trebuit să actualizeze fișele de cameră pentru mutarea deținuților pe secții cu aplicația PMS Web.

Potrivit Mediafax, reprezentanții Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au menționat că deținuții au fost eliberați din greșeală deoarece s-a produs o neînţelegere la stabilirea camerelor în care şi-au executat pedepsele.

„S-au luat de urgenţă măsurile necesare pentru reîncarcerarea lor. Probabil se vor face verificări interne pentru a se stabili exact împrejurările şi cine se face vinovat”, au precizat reprezentanţii ANP.

Un număr de 529 de deținuți au fost eliberați numai în prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare. În plus, alți 3.349 de pușcăriași au obţinut dreptul de a solicita eliberare condiţionată. Legea recursului compensatoriu prevede că deținuții pot obține șase zile de libertate pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii improprii.


Citește și VIDEO | Acest om minunat și mașina lui…zburătoare! A traversat Bucureştiul în doar 2 minute și jumătate, de la nord la sud


 

Loading...
Comentarii