Read here the English version

Dosarul de la Tribunal Dolj împotriva celor 7 capi ai traficului de persoane are 10 volume groase, de un metru înălţime și le-ar fi făcut mai rău inculpaților dacă le-ar fi căzut pe picior.

DIICOT: Traficanții au câștigat peste un milion de euro

Pe 3 iulie 2013, în dosarul 11491/63/2013 au fost trimiși în judecată următorii: Ovidiu Bil Chiciu, zis “Bălan”, Dumitru Chiciu, zis “Paris”, Liviu Rădulean, zis “Grațian”, Filip Sărdaru, Luigi Popescu, zis “Luis”, Daniel Rădulean și Florin Izvoranu.

Potrivit Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate din Poliția Craiova, cea care a început investigația în 30 ianuarie 2012, ei se ocupau cu “racolarea de pe raza judeţelor Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi a unor familii de etnie romă” pe care le trimiteau ilegal în SUA “în scopul exploatării lor ulterioare prin obligarea la desfăşurarea de activităţi ilicite”.

Potrivit DIICOT, traficanții câștigaseră peste un milion de euro prin trecerea ilegală a graniței dintre Mexic și SUA. 

Trei dosare în care justiția română a achitat clanurile din Craiova, în ciuda dovezilor adunate de DIICOT și FBI!
Migranți sar gardul care separă Mexicul de Statele Unite ale Americii. Persoanele care apar în aceste fotografii nu au legătură cu personajele din articolul publicat
de Libertatea. Foto: EPA
OFICIAL. Generalul Cristian Radu, adjunctul șefului IGSU, s-a pensionat la 49 de ani. Klaus Iohannis a semnat decretul. Generalul este inculpat într-un caz scos la lumină de Libertatea acum o lună
Recomandări
OFICIAL. Generalul Cristian Radu, adjunctul șefului IGSU, s-a pensionat la 49 de ani. Klaus Iohannis a semnat decretul. Generalul este inculpat într-un caz scos la lumină de Libertatea acum o lună

Potrivit US Border Patrol, poliția de frontieră a SUA, cei șapte erau parte “a unui grup infracțional transnațional românesc implicat în trafic de persoane și diverse forme de furturi”.

Rețeaua românilor era compusă din zeci de membri și avea legături cu traficanți sud-americani și agenți de frontieră mexicani.

Doi agenți americani în România

Pe 24 octombrie 2012, un reprezentant al FBI şi altul al Homeland Security – Immigration and Customs Enforcement au venit la Bucureşti. Ei au înmânat mai multe rapoarte investigatorilor români.

Americanii documentaseră și legătura dintre adresa pe care o folosesc cetățenii români care solicită azilul pe teritoriul SUA (U.S. 7601 Franklin St., apt. 30, Buena Park, California) și românii Dan Sefcic și Emil Sărdaru, ultimul fiind fratele stabilit în California al unuia dintre șefii de clan din Craiova.

FBI a furnizat o listă cu 785 de nume de bărbați, femei și copii care au trecut ilegal granițele Mexic – SUA și Canada – SUA.

Trei dosare în care justiția română a achitat clanurile din Craiova, în ciuda dovezilor adunate de DIICOT și FBI!
Un grup de migranți încearcă să treacă frontiera cu Statele Unite din Tijuana, Mexic, în Baia California. Fotografia este ilustrativă. Foto: EPA
SURSE: Niculae Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile. Vicepreședintele Curții de Conturi, dus încătușat la Curtea de Apel București
Recomandări
SURSE: Niculae Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile. Vicepreședintele Curții de Conturi, dus încătușat la Curtea de Apel București

În cursul cercetării judecătorești, Filip Sărdaru, Ovidiu Bil Chiciu și Liviu Rădulean au recunoscut integral săvârșirea faptelor. Dumitru Chiciu a recunoscut în parte faptele.

Nici o zi de închisoare, pentru nici unul dintre cei 7

Pe 8 iulie 2014 Tribunalul Dolj i-a achitat pe toți:

  1. Pentru infracțiunea de trafic, deoarece fapta fusese dezincriminată (OUG 112/2001 a fost abrogată încă din noiembrie 2012, prin Legea 187/2012).
  2. Pentru constituire de grup infracțional organizat pentru că “infracțiunea în scopul comiterii căreia inculpații s-au constituit în grup infracțional este în prezent dezincriminată”.

Singurele condamnări au fost pentru înșelăciune, infracțiune care se pedepsea de la 1 la 5 ani de închisoare. Sentința a fost:

  • Filip Sărdaru – un an de închisoare.
  • Luigi Cristinel Popescu – doi ani de închisoare.

DIICOT, dar și cei doi inculpați au făcut apel. Curtea a dat dreptate acuzaților.

Pe 23 iulie 2015, Curtea de Apel Craiova i-a redus pedeapsa lui Filip Sărdaru la 8 luni de închisoare. 

Numai că arestul preventiv al șefului de clan fusese fix de 8 luni, astfel încât judecătorii au constatat că “pedeapsa aplicată este executată”, iar Sărdaru a plecat din instanță ca un om liber.

Cazul bebelușului mort după botez la Suceava: INML reface expertiza, după ce la nivel local s-a stabilit că a murit de pneumonie. Ce acuză familia
Recomandări
Cazul bebelușului mort după botez la Suceava: INML reface expertiza, după ce la nivel local s-a stabilit că a murit de pneumonie. Ce acuză familia

În cazul lui Luigi Cristinel Popescu, judecătorii au decis “încetarea procesului penal împotriva inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune”. Asta pentru că inculpații s-au împăcat cu victimele, le-au înapoiat banii și au încheiat acorduri la notariat.

Alianţa Civică Democrată a Romilor a intervenit în instanță pentru un cap al traficului: „A participat ca voluntar la reabilitarea unor case”

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Căci nepedepsirea celor 7 nu a fost decât prima dintr-o serie de achitări spectaculoase. 

Soluțiile în dosarele penale ale traficanților arată fie că magistrații români s-au transferat în secret într-un ordin caritabil, fie că acțiunile împotriva acestor interlopi au fost lovite de furtuna perfectă a clemenței. 

Dosar după dosar, foile au fost răvășite de o combinație de ghinion operativ pentru polițiști, lipsă de inspirație din partea procurorilor și schimbări legislative care i-au năucit pe judecători taman când doreau să dea cu ciocanul în masă.

Partea cu clemența nu e chiar o exagerare. 

În timpul procesului celor 7 lideri de clan, Alianţa Civică Democrată a Romilor a depus o caracterizare a lui Dumitru Chiciu, zis “Paris”. 

Alianța Civică Democrată a Romilor arată că bărbatul judecat pentru grup infracțional organizat e un membru de nădejde al comunității și că “a participat ca voluntar la reabilitarea unor case ale familiilor nevoiaşe”.

Trei dosare în care justiția română a achitat clanurile din Craiova, în ciuda dovezilor adunate de DIICOT și FBI!
Migranți din Cuba așteaptă să ajungă în Statele Unite din Matamoros, Mexic. Fotografia este ilustrativă. Foto: EPA

La fel de înțelegătoare a fost justiția și în următorul caz. După ce au fost declarați nevinovați, traficanții și-au extins traseele, prin Cuba. 

A reclamat traficul spre SUA, iar statul i-a cerut cheltuieli judiciare!

La un an și ceva după prima achitare, Luigi Cristinel Popescu, zis “Luis”, a fost cercetat într-un alt caz de trafic.

D. Alexandru, un cetățean din comuna Merișani, județul Argeș, a depus o plângere pentru înșelăciune și trafic de persoane împotriva a trei bărbați. Luis era unul dintre ei. 

DIICOT Pitești a dispus clasarea: “Din situația de fapt prezentată în plângere rezultă că membrii familiei nu au fost recrutați și transportați spre SUA în scopul exploatării lor”.

Împotriva acestei soluţii, D. Alexandru a formulat plângere la prim-procurorul DIICOT Pitești, dar, prin Ordonanța nr. 5/II/2017 din data de 21 aprilie 2017, acesta a respins plângerea. 

“Descrierea faptelor relevă mai mult un litigiu de natură civilă, pentru că persoana vătămată a știut de la început că remite o sumă de bani pentru a ajunge în SUA, însă tot ea a renunțat la acest demers din cauza unor evenimente neprevăzute și a riscului la care se expunea prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat a SUA venind dinspre Cuba, ceea ce presupunea o deplasare cu o ambarcațiune pe ocean”, scrie prim-procurorul în soluția sa.

Alexandru D. a depus plângere în cazul ordonanței de clasare, la Tribunalul Argeș.

Pe 7 decembrie 2017 instanța a respins plângerea ca nefondată și l-a obligat “la plata sumei de 70 lei cheltuieli judiciare” către statul căruia îi reclamase traficul de persoane.

Dacă procurorii ar fi considerat că Luis era parte a unui grup infracțional organizat, Codul Penal prevede ca, pentru ca să fie pedepsită infracțiunea, e suficient ca traficul să fi fost planificat de către rețea, nu neapărat să urce omul în barca dintre Cuba și SUA. Dar DIICOT n-a crezut acest lucru. 

Barurile deținute de traficanți înconjoară sediul DIICOT Craiova

În al treilea dosar au intrat în scenă celelalte două clanuri craiovene, Miclescu și Poenaru.

Cercetările au pornit în 2010, de la traficul de arme pe ruta Bulgaria – România. Procurorii au vizat grupul de crimă organizată din care făceau parte Stazian Miclescu, zis “Stazică”, Altafin Poenaru, Gabi Alin Poenaru, zis “Patrian”, și un cetățean bulgar.

Trei dosare în care justiția română a achitat clanurile din Craiova, în ciuda dovezilor adunate de DIICOT și FBI!
Arme confiscate de Poliția Română de la traficanți. Fotografia este ilustrativă.

După 4 ani și jumătate, DIICOT a trimis în judecată cinci membri ai rețelelor, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și furtul de bani de pe carduri. Au fost inculpați: Stazian Miclescu, Toni Cristinel Cobârlău, Dragoș Rusu, Ovidiu Precob și Daniel Alexandru Steiner Ghițan. Povestea cu armele a dispărut din dosar.

Potrivit DIICOT, inculpații au furat bani de pe carduri, în SUA, iar operațiunile erau coordonate din România, de unde veneau dispozitivele și mâna de lucru. 

Adăpostiți în zona difuză dintre țări și sisteme legale diferite, traficanții beneficiază de o nouă secțiune a Codului Penal, formulată astfel: “Prindeți-l voi, că noi nu putem!”. Fiecare stat spune că e jurisdicția celuilalt.

În timp ce guvernele ezită să coopereze, pachetele cu bani negri și aurul furat traversează oceanul. 

“Priviți cum sediul DIICOT din Craiova este înconjurat de baruri deținute de traficanți”, spune o sursă judiciară, în timp ce indică, din bărbie, clădirea DIICOT, barurile selecte din jur și raportul simbolic de forțe dintre ele.  

Percheziția informatică a fost făcută după 4 ani!

În dosarul de furturi de pe carduri, la percheziții s-au descoperit acasă la traficanți sau în curțile bunicilor celor inculpați diverse recuzite ale “cardiștilor”. Printre altele, polițiștii au găsit “10 perechi de ochelari de culoare neagră prevăzuți cu cameră video”.

Deși calculatoarele, telefoanele mobile și alte suporturi de date au fost ridicate în anul 2011, abia din februarie 2015 s-au efectuat percheziții informatice, așa cum se poate observa în Volumul IV al dosarului de urmărire penală nr. 233D/P/2010.

În cei patru ani scurși între captură și perchezițiile informatice, s-au schimbat cinci miniștri ai justiției și toate numerele de telefon ale celor urmăriți.

Achitarea tuturor inculpaților

Când, în noiembrie 2015, cazul clanului Miclescu a fost trimis în instanță, judecătorii au făcut praf argumentele acuzării. 

În februarie 2016, judecătorul de cameră preliminară a constatat neregularitatea rechizitoriului și a restituit cauza la parchet.

Dosarul s-a întors la DIICOT, a fost completat, a revenit în instanță și, pe 10 noiembrie 2017, Tribunalul Dolj a dispus achitarea tuturor inculpaților.

Conform concluziilor judecătorilor, frații Poenaru au avut regim special la DIICOT. În cazul lui Poenaru Altafin s-a dispus disjungerea cauzei, iar pentru Poenaru Gabi Alin – clasarea. 

“Dintre toate persoanele descoperite și conduse la DIICOT ST Craiova, singurul care a dat declarație a fost suspectul Poenaru Gabi Alin, persoană la care au fost descoperite și ridicate sisteme informatice, dar materialul probator administrat în cauză până în prezent, raportat la persoana sa nu convinge că ar reprezenta nici un pericol concret pentru ordinea publică și nici că ar fi probe rezonabile cu privire la activitatea sa infracțională”, notau procurorii DIICOT în rechizitoriu.

Tribunalul Dolj: „Singurul martor audiat…”

Conform instanței, DIICOT a prezentat dovezi slabe. Dacă citea rechizitoriul cu susul în jos în instanță, procurorul ar fi avut aceeași șanse să fie crezut, rezultă din lectura motivării tribunalului.

  1. “Procurorul nu a precizat modalitatea în care acele sume de bani au fost obținute în mod fraudulos, probele care atestă că acele sume de bani erau obținute fraudulos, ce reprezentau acele sume de bani”.
  2. “Procurorul nu a audiat nici una dintre aceste persoane cu privire la perioada în care s-a aflat în SUA, la modul de tranzitare a frontierei, la activitatea desfășurată pe teritoriul SUA”.
  3. “Organele de urmărire penală nu fac niciun demers în a obține probe din care să reiasă modul în care au fost obținuți banii, limitându-se în a acuza că aceștia provin foarte probabil din skimming”.

„Nu au fost identificați și audiați martori, deși se face referire la mai mult de 100 de persoane implicate, singurul martor audiat fiind, de fapt, unul care a avut calitatea de inculpat, calitate în care nu a dat prea multe detalii despre săvârșirea vreunei infracțiuni” – motivarea Tribunalului Dolj, în dosarul furtului de pe carduri în SUA, 233D/P/2011

DIICOT a făcut apel. 

Urmează închiderea unui alt dosar de trafic, pornit din Toronto

La inculpați s-au descoperit inclusiv dispozitive de copiat carduri, din cele care se instalează clandestin pe bancomate. Unul dintre mecanisme era la Daniel Alexandru Steiner Ghițan, care locuia în casa lui Poenaru Altafin. 

Trei dosare în care justiția română a achitat clanurile din Craiova, în ciuda dovezilor adunate de DIICOT și FBI!
Potrivit DIICOT, inculpații au furat bani de pe carduri, în SUA, iar operațiunile erau coordonate din România. Foto: EPA

Sentința finală s-a pronunțat 5 noiembrie 2018, când Steiner Ghițan și Dragoș Stolojan (fost Rusu) au fost singurii pedepsiți, la un an de închisoare, cu suspendare. 

Din nou, nici o zi de închisoare pentru inculpați, ca și în cazurile anterioare.

Așa se întâmplă, arată Curtea de Apel, când “prezumția de vinovăție nu poate fi răsturnată” pentru că, spun judecătorii, probele sunt insuficiente.

S-au scurs ani întregi de anchetă, în care s-au mobilizat procurori şi zeci de poliţişti. La final, singurul rezultat a fost achitarea în grup a traficanţilor și un stres suplimentar pentru ei în privința banilor cash trimiși către România.

În traficul de oameni, droguri sau arme, marea problemă rămâne cum transporți banii și cum îi transformi în plăceri tangibile fără ca justiția să te prindă, cu condiția ca – să nu se supere nimeni, dar pe bune?, atâtea cazuri solide pierdute?! – ea însăși să vrea.

Conform celor mai recente comunicări ale agenților FBI către autoritățile române, în această perioadă traficul ilegal a crescut pe “Canadian Pipe”, țeava canadiană, așa cum se numesc în jargon polițienesc filierele de la granița Canada – SUA.

În România, unul dintre serviciile teritoriale ale DIICOT se pregătește să claseze un alt dosar de trafic de migranţi peste graniţa SUA, din lipsă de probe. Plângerea a venit exact din Canada.  


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Giani Kiriță, despre interlopi, jocuri de noroc și aventuri sexuale: „Andreea Tonciu a zis că am fost cel mai slab la pat. Dacă vorbesc cred că se crapă ecranul!”
GSP.RO
Giani Kiriță, despre interlopi, jocuri de noroc și aventuri sexuale: „Andreea Tonciu a zis că am fost cel mai slab la pat. Dacă vorbesc cred că se crapă ecranul!”
Imagini BOMBĂ de la NUNTA lui Reghe cu Anamaria Prodan! Ce făcea impresara, detalii INCREDIBILE
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ de la NUNTA lui Reghe cu Anamaria Prodan! Ce făcea impresara, detalii INCREDIBILE
Incredibil, unde a fost surprins Gabi Bădălău după ce tatăl lui a fost reținut de DNA! Nu, nu era singur!
Viva.ro
Incredibil, unde a fost surprins Gabi Bădălău după ce tatăl lui a fost reținut de DNA! Nu, nu era singur!
Descoperire îngrijorătoare despre maşinile second hand cumpărate din străinătate. La ce trebuie să fim atenţi
Observatornews.ro
Descoperire îngrijorătoare despre maşinile second hand cumpărate din străinătate. La ce trebuie să fim atenţi
Accident grav în Italia. O româncă și fiica sa au murit pe loc. Cine se afla la volan și cum s-a produs tragedia. VIDEO
Știrileprotv.ro
Accident grav în Italia. O româncă și fiica sa au murit pe loc. Cine se afla la volan și cum s-a produs tragedia. VIDEO
Maria Lucia Hohan, acuzată că a dus o viață dublă timp de 11 ani. Detalii picante din proces despre creatoarea de modă: “Au fost cel puțin 10 aventuri…”
FANATIK.RO
Maria Lucia Hohan, acuzată că a dus o viață dublă timp de 11 ani. Detalii picante din proces despre creatoarea de modă: “Au fost cel puțin 10 aventuri…”
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Orangesport.ro
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Horoscop 28 noiembrie 2022. Leii ar fi bine să țină în trecut toate situațiile care au lăsat urme adânci asupra lor și să le dea uitării
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2022. Leii ar fi bine să țină în trecut toate situațiile care au lăsat urme adânci asupra lor și să le dea uitării
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer