India, devastată de pandemia de COVID, a atins vineri un nou număr fără precedent de infectări la nivel global și peste 3.600 de decese, în ultimele 24 de ore. Este a doua cea mai afectată țară din lume de pandemie, după SUA, iar mai mulți experți consideră că de vină este noua tulpină, mai contagioasă și mai letală.
O mutație a acestei tulpini a fost depistată și în Anglia. Experții Serviciului de Sănătate Publică au declarat că încă nu există „dovezi ale transmiterii comunitare pe scară largă, că aceste mutații cauzează o formă mai gravă a bolii COVID, ori că afectează eficacitatea vaccinurilor anti-COVID”.
Cu toate astea, o serie de oameni de știință au spus că este îngrijorător faptul că infecțiile detectate în Marea Britanie par să crească rapid, în ciuda faptului că Anglia se află încă sub restricții dure.
Din 23 aprilie, India a fost plasată pe „lista roșie” în Anglia, astfel că toți cetățenii care ajung în Regat din India trebuie să stea obligatoriu în carantină la un hotel, după sosire.
Varianta B.1.6.1.7 a fost înregistrată pentru prima dată în baza de date globală la începutul lunii octombrie 2020, la doar două săptămâni după ce tulpina britanică B.1.1.7 a fost detectată.
Varianta indiană a circulat prin această țară de atunci și chiar s-a extins la nivel internațional. În jur de 20 de țări au raportat cazuri. Tulpina a a fost depistată, printre altele, în Marea Britanie, Germania, Belgia, Elveția, SUA, Australia și Singapore și chiar România.
Viteza cu care pandemia a copleșit sistemul sanitar din India a declanșat un semnal de alarmă printre oamenii de știință și oficiali, care se întreabă dacă ea este responsabilă pentru tragedia sanitară din această țară.
Experții din Marea Britanie au îndemnat la calm, subliniind că sunt necesare mai multe informații și date despre cât de severă poate să fie boala în urma infectării cu tulpina indiană.
Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia, a avertizat însă că noua mutație din India ar putea deveni o provocare majoră pentru Marea Britanie.
Avem o nouă variantă, care se transmite rapid, chiar și într-o perioadă în care suntem încă sub restricții și avem mai mult de 50% din populația Regatului Unit imunizată cu o doză de vaccin anti-COVID.
Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia:
Foto: Profimedia