Direcția de Sănătate Publică și prefectul județului Neamț contrazic reprezentanții Spitalului Județean Piatra Neamț în cazul avizelor de funcționare a secției ATI de la etajul 2 în care au fost mutați pacienții cu COVID care au murit sâmbătă în incendiu. Prefectul județului Neamț acuză spitalul că a mutat secția ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără vreo aprobare din partea DSP. Și ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă arată că mutarea secției ATI a fost făcută în regie proprie, din decizia managerilor spitalului, Silviu Verzea și Lucian Micu.

Cele mai importante declarații ale prefectului George Lazăr:

 • Continuă cercetările sub coordonarea Parchetului General,  a domnului procuror Marius Iacob.
 • Azi au mai venit specialiști din cadrul IGSU la fața locului și o echipă de specialiști în electricitate pentru a da o mână de ajutor anchetatorilor.
 • Ancheta se desfășoară în continuare și inclusiv la fața locului, la nivelul etajului doi de la Spitalul Județean Neamț se analizează probele de la fața locului.

Cu managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, Lucian Micu, ați vorbit?

 • Am vorbit cu domnul manager în cursul nopții de sâmbătă și respectiv duminică, imediat după tragedie. Ulterior, dumnealui nu a mai remis către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nicio adresă, nicio hârtie; cu toate că, în mod normal, ar fi trebuit să remită solicitări cu privire la secția de Terapie Intensivă mobilă care este la dispoziția IGSU și cu privire la solicitări de doctori pe ATI sau asistente, ca să facem diligențele necesare către Raed Arafat, de a-i detașa la Neamț pentru a ajuta.
Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut
Recomandări
Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut

Noi am făcut oricum demersurile de duminică în sensul acesta prin Comitetul Județean de Urgență, dar de la Spitalul Județean Neamț nu am mai primit niciun fel de solicitare oficială până la acest moment.

George Lazăr, prefectul județului Neamț

De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru?

 • N-aș putea să vă explic, asta ar trebui să îl întrebați pe domnul manager.

Dar când ați vorbit cu domnul manager ce v-a spus, apropos de această nenorocire?

 • Domnul manager ajunsese la momentul tragediei din alt județ. Nu era în județul Neamț. Nu știa foarte multe lucruri când a ajuns la Spitalul Județean. Nu știu să vă dau detalii de ce domnul manager era în altă parte plecat sau de ce a tratat niște lucruri cu superficialitate.

Conducerea spitalului spune că secția ATI avea aviz de la DSP Neamț.

 • Este exclus! Nu are niciun aviz de la Direcția de Sănătate Publică. Este exclus așa ceva!

Asta înseamnă că au mințit? E o informație falsă?

 • Eu vă spun în felul următor: este declarație publică și, dacă vreți, eu v-o redirecționez ca să o aveți în arhivă și să vă uitați pe ea.
 • În data de 11.11.2020, adică cu aproximativ trei zile înaintea tragediei, în care domnul manager Lucian Micu și managerul adjunct, domnul doctor Silviu Verzea, declară public, în conferință de presă la Spitalul Județean Neamț, că au modificat strcutura etajului doi, că au făcut mici construcții cu echipă proprie – adică cu niște angajați, muncitori de la SJU Neamț – fără să apeleze la serviciile unei firme specializate și că urmează după aceste modificări de structură pe care ei le-au făcut acolo, în cadrul etajului doi, să mute terapia intensivă de la trei la doi și să solicite aviz al DSP Neamț înainte de această mutare. Sunt declarații publice.
 • După care ei au mutat în cursul zilei de 14.11.2020, adică sâmbătă, terapia intensivă de la etajul trei la etajul doi, fără să fi avut vreun aviz.
 • Nici măcar solicitare nu aveau în scris, trimisă la DSP în momentul în care au făcut această permutare.
 • Avizele despre care face domnul Micu vorbire și probabil alți colegi ai domniei sale sunt avize date în perioada martie-aprilie 2020, cu privire la alte modificări de structură pe ATI.
Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”
Recomandări
Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”

Dar acum, în cazul de față, când au mutat terapia intensivă de la etajul trei la etajul doi, trebuia obligatoriu, legal, corect, aviz. Care nu există.

George Lazăr, prefectul județului Neamț

Din discuțiile pe care le-ați purtat cu domnul manager, părea să realizeze gravitatea celor întâmplate sau să realizeze că a greșit spitalul pentru că a mutat pacienții fără să aibă aviz, aprobare de la DSP? Doar verbal a anunțat DSP că va face lucrul acesta?

 • Ca orice om, cred și apreciez că a înțeles nivelul tragediei și gravitatea lucrurilor care s-au întâmplat.
 • Mai departe, nu cred că a înțeles partea de legislație domnul manager, pentru că atâta timp cât în cursul zilei de ieri am văzut mai multe intervenții ale domnului manager la diferite posturi tv sau în presă și susținea că el are avizele din martie, aprilie 2020, e clar că nu cred că a înțeles lucrurile astea, din punct de vedere instituțional și juridic.
 • Dar acolo e o chestie mincioansă, din punctul meu de vedere. Pentru că nu poți să declari public în 11.11 în fața presei din județul Neamț că tu urmează să ceri aviz DSP ca să muți terapia intensivă de la etajul trei la etajul doi și după aia, pe data de 15, să spui că „mie nu îmi trebuia aviz, că eu aveam avize”.
 • Adică el, practic, s-a contrazis singur înainte de tragedie și după tragedie.
Ziarul Adevărul: ”ASF a descoperit o aplicație clandestină folosită de Euroins”. Euroins atacă ”oameni din ASF”
Recomandări
Ziarul Adevărul: ”ASF a descoperit o aplicație clandestină folosită de Euroins”. Euroins atacă ”oameni din ASF”

Pe ce criterii credeți că a fost numit Lucian Micu manager la spitalul din Piatra Neamț?

 • Politice.

Ce înseamnă asta?

 • Înseamnă că domnul președinte al Consiliului Județean Neamț, care are în subordonare și administrare SJU Neamț, l-a numit pe domnul Micu pe criterii politice, în funcția de manager la SJU Neamț, în urmă cu aproximativ două săptămâni – două săptămâni jumate, pentru că domnul Micu a făcut în mod vizibil și e arhicunoscut în toată mass-media din județul Neamț, campanie politică la alegerile locale pentru domnul Arsene.

Exclusiv criterii politice înseamnă că managerul nu ar fi trebuit să ocupe această funcție pentru că nu era competent?

 • Eu nu vorbesc de competență. Eu consider în felul următor: într-o perioadă pe care o traversăm noi pe mapamond și noi în România în plină pandemie de coronavirus, la conducerea SJU Neamț trebuia să fie o persoană profesionistă, care știe act medical, care cunoaște circuite, care cunoaște legislația, care cunoaște proceduri intraspitalicești, nu o persoană care nu are nicio legătură cu tot ceea ce înseamnă act medical, circuite, proceduri etc.

Acolo trebuia să fie un bun specialist, din cadrul SJU Neamț, care știe toate aceste lucruri. Dacă am fi avut un specialist în acest sens director, probabil că nu s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat și erau lucrurile în regulă, cu avize cu tot, și nu eram în situația în care ne aflăm astăzi.

George Lazăr, prefectul județului Neamț:

Știți care este starea medicului și a celor șase pacienți mutați la Lețcani după incendiu?

Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Sănătății, domnul Tătaru, înțeleg că are parte de cea mai bună îngrijire medicală doctorul Denciu, care este acum la spital în Belgia și că starea lui de sănătate nu este extrem de gravă. Iar vizavi de cele șase persoane care erau pe ATI și au ajuns prin transfer la Lețcani, sunt în continuare la terapie intensivă.

Am vorbit cu doamna Dorobăț, directoarea spitalului de la Iași, și trei dintre aceste persoane au o evoluție să spun medie spre bună, iar trei persoane sunt în continuare în stare gravă la ATI.

Pare incredibilă declarația domnului doctor Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la SJU Neamț, care a spus așa: „totul s-a produs în câteva minute, pacienții nu au avut nicio șansă, spitalul nu dispune de sistem automat de stingere a incendiilor”.

Am văzut declarația domnului Ungureanu. Este șeful secției ATI.

Care să fie explicația? De ce spitalul sau măcar acea secție ATI nu are sistem automat de stingere a incendiilor? Și ce o fi făcut șeful ATI pentru a exista un sistem de stingere a incendiilor?

Probabil că șeful ATI, ca șef de secție pe terapie intensivă, din punct de vedere financiar sau al dotării secției respective, are capacitatea și posibilitatea să facă referate către conducerea spitalului pentru a aloca sumele de bani necesare pentru montarea unui sistem.

La acest moment, nu știu dacă dumnealui a făcut în decursul timpului astfel de solicitări către conducerea spitalului sau nu. Sau, dacă le-a făcut, nu știu care ar fi motivele pentru care conducerea spitalului să fi ignorat o astfel de cerere de la terapie intensivă.

Practic, linia de terapie intensivă e ultima frontieră între viață și moarte. Acolo ajung doar cei care sunt grav, grav bolnavi, fie că vorbim de un caz pozitiv COVID, fie de cei cu alte patologii.

George Lazăr, prefectul Județului Neamț
George Lazăr, prefectul Județului Neamț

Anchetatorii continuă luni cercetarea în salonul care a luat foc sâmbătă și până acum au stabilit locul din care s-a declanşat incendiul, au ridicat dispozitive şi echipamente medicale pentru expertizare, au cerut acte de la spital și au audiat mai multe persoane.

Surse din cadrul anchetei spun că din primele investigații rezultă că un scurtcircuit cauzat de supraîncărcarea instalației electrice a declanșat flăcările, care ulterior au cuprins întregul salon în care au murit toți cei 8 pacienții internați și intubați. Celelalte două victime, din salonul alăturat, au decedat în timp ce erau transportate în altă secție a spitalului.

Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
GSP.RO
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Playtech.ro
Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Ce a pățit Ioana Tufaru când a întâlnit-o pe amanta tatălui ei, Dan Tufaru: 'Ea mi-a pus mâna pe obraz. Mi-a spus...'
Viva.ro
Ce a pățit Ioana Tufaru când a întâlnit-o pe amanta tatălui ei, Dan Tufaru: 'Ea mi-a pus mâna pe obraz. Mi-a spus...'
Cabană din Făgăraș, lovită de o avalanșă puternică. Valul de zăpadă a acoperit mașinile turiștilor și a pătruns în unele camere
Observatornews.ro
Cabană din Făgăraș, lovită de o avalanșă puternică. Valul de zăpadă a acoperit mașinile turiștilor și a pătruns în unele camere
O tânără a fost filmată mergând pe stradă complet goală. Afară erau temperaaturi negative
Știrileprotv.ro
O tânără a fost filmată mergând pe stradă complet goală. Afară erau temperaaturi negative
Câți bani se dau la nuntă sau botez în 2023. Suma pe care ar trebui să o pui ca dar în plic
FANATIK.RO
Câți bani se dau la nuntă sau botez în 2023. Suma pe care ar trebui să o pui ca dar în plic
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Horoscop 5 februarie 2023. Balanțele ar putea interpreta greșit anumite evenimente și să devină nervoase sau frustrate, din acest motiv
HOROSCOP
Horoscop 5 februarie 2023. Balanțele ar putea interpreta greșit anumite evenimente și să devină nervoase sau frustrate, din acest motiv
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?
PUBLICITATE
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?