Cand alţii nu ştiau ce să mai facă să se imbogăţească peste noapte sau cel puţin să se pună la adăpost de recesiune, un bucureştean a spart gura târgului. El şi-a pus imaginaţia la lucru, a creat şi a câştigat! Astfel, a primit, numai în anul 2008, drepturi de proprietate intelectuală în valoare de 23,6 milioane de euro.
Asta înseamnă că a realizat un euro pe secundă
Secunda şi moneda de un euro-asta a numărat în 2008 un bucureştean care “şi-a îngrăşat” conturile cu 23,6 milioane de euro, de parcă ar fi câştigat de mai multe ori la Loto. Dacă facem o socoteală simplă, bucureşteanul a primit zilnic circa 65.000 de euro. Pentru acest succes, românul nici nu a jefuit, nici nu a ţepuit pe nimeni, ci a făcut un produs pentru care a fost răsplătit cu vârf şi îndesat în urmă cu doi ani. Documentele de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti arată că purcoiul de bani a intrat în buzunarele bucureşteanului pe baza unui contract de drepturi de proprietate intelectuală.
Pe acest tip de act lucrează doar persoanele care inventează, creează, elaborează produse industriale, opere scrise sau audio, compoziţii muzicale, filme, programe de calculator, lucrări de arhitectură sau opere plastice.
Pe lângă acest norocos, în registrele de la Finanţe, mai figurează încă un locuitor din sectorul 1, care a încasat peste 7 milioane de euro din vânzarea acţiunilor. De asemenea, în sectorul 2, campionul câştigurilor din proprietate intelectuală este un alt bucureştean care a câştigat din dividende aproximativ 5 milioane de euro. Identităţile lor sunt secrete.
Două femei conduc «imperii» de miliarde de euro
Mariana Gheorghe şi Liliana Solomon sunt două dintre cele mai «puternice»r omânce. Potrivit revistei Business Magazin, ele administrează afaceri de peste patru miliarde de euro.
Mariana Gheorghe are 54 de ani şi este director executiv al OMV Petrom, companie cu o cifră de afaceri de 3,2 miliarde euro anul trecut. “E foarte ciudat când spui cu voce tare că ai o experienţă de 30 de ani şi că nu mai eşti o tânără speranţă pentru business. Nu îmi vine să cred că a trecut atâta timp.(…) De-a lungul carierei mele am acceptat oportunităţile care mi s-au oferit”, spune “şefa cea mare” de la Petrom.
Deşi profesia ei de bază e fizician, Liliana Solomon, de 45 de ani, e director executiv la Vodafone România, companie ce a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,18 miliarde euro. “Îmi place să conduc mii de oameni”, spune despre locul ei de muncă. A mai lucrat ca vicepreşedinte pentru Deutsche Telekom, a fost director financiar al operatorului TMobile din Marea Britanie şi director la compania Cable&Wireless Plc.
Un român, finanţist în Marea Britanie, câştigă anual 4,9 milioane de euro
Libertatea v-a prezentat în 2008 (facsimil) povestea lui George Iacobescu, un român influent în Marea Britanie. Preşedinte executiv al Canary Wharf, al doilea mare centru financiar european după celebrul City londonez, Iacobescu este unul dintre cei mai bine plătiţi români din lume. De exemplu, în 2006 el avea un salariu anual de 4,9 milioane de euro, adică 400.000 de euro lunar. Lucrează la Londra, într- un birou de la etajul 30 al unui zgârie-nori.
Cristi Chivu «face» peste 5,5 milioane de euro pe an
Căpitanul naţionalei este pe primul loc în topul câştigurilor anuale realizate de fotbaliştii români. Chivu are la echipa de club, Inter Milano, unde activează, o remuneraţie anuală de 4,5 milioane de euro. Unul dintre cei mai apreciaţi fundaşi din Peninsulă, el are un contract scadent în iunie 2012, dar preşedintele milanezilor, Massimo Moratti, îi pregăteşte o prelungire pe încă doi ani.
Fără scandaluri în viaţa extrasportivă şi cu o imagine curată, fotbalistul în vârstă de 30 de ani îşi rotunjeşte veniturile şi datorită companiilor care l-au solicitat să devină imaginea lor, Bergenbier, Vodafone, Samsung, Adidas şi Casa Auto-Mercedes, care îi varsă anual în cont peste 1 milion de euro. Pe următoarele locuri în topul încasărilor din fotbal se situează Ciprian Marica (2.000.000 de euro) şi Adrian Mutu (2.000.000 de euro), însă aceştia sunt mult mai puţin activi pe piaţa advertisingului în ultima vreme. (Gabriel Chirea)
Topul salariilor în 2008