MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Un deputat PSD vrea dublarea pedepselor pentru cei care fac apeluri false la 112. Avertismentul lui Ciuhodaru: „70% din apelurile la numărul de urgenţă sunt abuzive!”

Distribuie

Un deputat PSD, medicul Tudor Ciuhodaru, vrea sancţionarea dură a celor care fac apeluri false la numărul de urgenţă 112, astfel încât persoanele care abuzează de acest sistem de urgenţă să suporte costul intervenției, iar pedepsele pentru apelare abuzivă să fie dublate.

„Sunt 25 de apeluri false sau abuzive pe minut. Ultimul apelant de acest tip solicita ,,urgent” un pahar de apă. Vreau toleranță zero pentru cei ce apelează abuziv numărul care ne poate salva viața-112. Până nu se întâmplă alte drame”, a spus deputatul.

El explică noul proiect de lege pe care îl va depune în Parlament, şi care prevede ca cei ce își bat joc sunând abuziv sau dând alerte false la 112 să suporte costul intervenției și dublarea pedepselor pentru apelare abuzivă.

Potrivit iniţiatorului, legea are drept obiectiv major descurajarea apelării abuzive la 112 (și implicit a alertării false a agențiilor specializate de intervenție) .

Care sunt motivațiile acestui demers legislativ:
1. Numărul unic pentru apelurile de urgență este destinat direct salvării de vieți-întrucât aproape 2/3 sunt transferate către Salvare iar restul către soluționarea altor situații de urgență- 23,54% Poliție. SMURD-Pompieri 10,73% sau Jandarmerie (0,91%).
2. Pedepsele blânde de până acum au dus la o situație alarmantă: 70 % din apelurile la 112 sunt abuziva sau sunt alerte false.
3. În fiecare zi sunt înregistrate: 34000 de apeluri abuzive ( cu injurii și întrebări stupide sau pur şi simplu ţin linia ocupată) iar altele trimit echipajele de urgenţă la evenimente inexistente.
4. Acest tip de apelare abuzivă sau falsă afectează calitatea accesului la 112 pentru că:
a) întârzie accesul la serviciul 112 al unor apelanţi care au cu adevărat o urgenţă în acel moment;
b) încarcă inutil activitatea operatorilor şi a dispecerilor;
c) trimite echipajele la locul unor evenimente inexistente care nu justificau o intervenţie de urgenţă;
d) lasând astfel fără asistență de urgență pe cei aflați în dificultateș
e) nu în ultimul rând generează costuri de operare și intervenție nejustificate.

Tudor Ciuhodaru spune că iniţiativa îşi propune descurajarea apelării abuzive la 112 sau alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție prin înăsprirea pedepselor pentru astfel de activități: amendă de la 1000 la 4000 de lei sau 100 pâna la 400 de ore de muncă în folosul comunității.

„În cazul recidiviștilor se poate ajunge pâna la dublarea acestor amenzi și a orelor de activitate în folosul comunitatii sau chiar închisoare de la 6 luni până la 3 ani”, mai spune deputatul PSD.

Citeşte şi: MUȘAMALIZARE! Trei ani și niciun responsabil după moartea copiilor infectați cu E.coli. La copiii morți la Pitești s-au găsit infecții nosocomiale!

Comentarii