Originar din județul Galați, bărbatul de 31 de ani a ajuns inițial după gratii în toamna anului 2019, când a fost condamnat la doi ani și trei luni închisoare într-un dosar de loviri și alte violențe. Încarcerat în Penitenciarul Brăila, a fost repartizat să execute pedeapsa în secția condusă de o femeie ofițer.

Pe perioada detenției, sub diverse pretexte, deținutul a formulat în mod repetat cereri de audiență către conducerea penitenciarului, respectiv la șefa secției.

Un deținut a făcut o fixație pentru o șefă din închisoare. După eliberarea acestuia, viața femeii s-a transformat în coșmar

Penitenciarul Brăila | Foto: obiectivbr.ro

La ultima audiență, acordată pe 14 aprilie 2020, bărbatul a căzut în genunchi în fața femeii ofițer și i-a spus că îi este dragă, declarându-i sentimentele pe care le are față de ea.

Șefa secției a întocmit o notă-raport cu privire la comportamentul deținutului, la care a anexat și declarațiile colegilor de cameră ai acestuia.

Din relatările acestora, reieșea că bărbatul de 31 de ani vorbea tot timpul despre cea care conducea secția de deținere, spunându-le că s-a îndrăgostit de ea și că „ar vrea afară să aibă o relație serioasă pentru că o iubește, deoarece nu poate trăi fără ea”. Deținutul le-a mărturisit colegilor că o va căuta pe femeie de îndată ce se va libera.

A ajuns să se mutileze

În urma acestei note, deținutul a fost mutat în altă secție, dar a continuat și de acolo să solicite să fie audiat de femeie. Numai că de această dată, cererile i-au fost refuzate.

Deținutul a intrat în refuz de hrană, s-a automutilat, fiind consultat de psihologii închisorii. Pe fondul acestor manifestări, la începutul lunii iunie 2020 a fost mutat în cadrul Penitenciarului Tulcea.

De acolo a fost eliberat condiționat pe 9 octombrie 2020.

A așteptat-o la ieșirea de la muncă cu ciocolată

La scurt timp după eliberarea condiționată, pe 15 octombrie, în jurul orelor 16.00, știind că la acea oră femeia ofițer își termină programul, s-a prezentat la poarta Penitenciarului Brăila și a așteptat-o pentru a-i oferi o ciocolată și pentru a lua legătura cu ea.

„S-a apropiat de mașina persoanei vătămate, care se afla înăuntru, a deschis portiera, declarându-i acesteia că îi este dragă și că vrea să o vadă și că a suferit după ce a fost mutat de pe secția ei”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați.

Deși femeia i-a cerut să nu o mai caute, după doar o săptămână, fostul deținut s-a prezentat din nou la poarta Penitenciarului Brăila. La vederea acestuia lângă mașina sa, întrucât părea că bărbatul ține ceva în mână, femeia s-a speriat și a țipat la el, spunându-i să plece și să o lase în pace. Însă el a continuat să o agaseze.

În după-amiaza de 16 noiembrie, știind că femeia face naveta în municipiul Galați, unde locuiește, pentru a afla domiciliul acesteia, fostul deținut s-a postat la intrarea în municipiul Galați (dinspre Brăila) supraveghind autoturismele aflate în trafic.

În momentul în care autoturismul femeii a apărut în zonă, fostul deținut, aflat pe marginea șoselei, a început să se agite, încercând să atragă atenția asupra sa. Întrucât îi era teamă ca acesta să nu se arunce în fața mașinii, femeia a încetinit, continuându-și apoi deplasarea spre domiciliu.

Ajunsă în fața blocului, i-a contactat pe colegii săi, care urmau și ei același traseu la întoarcerea de la locul de muncă.

Aceștia i-au comunicat că bărbatul care o urmărea nu se mai află acolo, însă după aproximativ două minute au sunat-o și i-au comunicat că l-au văzut în zona unui hotel din apropiere.

A urmărit-o cu un taxi

La trei zile distanță, când s-a întors de la serviciu și a parcat mașina în fața blocului, femeia l-a observat pe fostul deținut în apropierea autoturismului. Speriată, l-a sunat pe soțul său, apoi la 112. Până la sosirea soțului, l-a întrebat de unde știe unde locuiește, acesta răspunzându-i că a urmărit-o cu un taxi.

În zilele următoare, pe traseul său zilnic de la locul de muncă la adresa de domiciliu, femeia l-a observat din nou pe fostul deținut în apropierea hotelului de la intrarea în municipiul Galați, iar la vederea ei, bărbatul începea să se agite, părând că vrea să oprească mașina.

Deși polițiștii au declanșat o anchetă, fostul deținut nu a încetat să o hărțuiască pe angajata Penitenciarului Brăila. Acesta îi monitoriza blocul în care locuia, uneori supraveghind zona ore în șir, plimbându-se sau stând pe bancă în apropierea mașinii femeii.

Îl vedea de la geam cum se plimbă pe trotuar

De teamă, ea și-a luat câteva zile de concediu. Din apartament urmărea pe geam zona din fața blocului, observându-l de mai multe ori pe bărbat plimbându-se pe trotuar.

Într-una dintre zile, soțul femeii, alertat de către aceasta, a venit imediat la domiciliu și i-a solicitat fostului deținut să nu o mai deranjeze pe soția sa. Însă fără succes.

În altă zi, acesta i-a lăsat o floare la mașină, într-o altă zi a urmărit-o la un restaurant, cerându-i cu insistență de vorbească cu el și declarându-i din nou dragostea.

Poliția îl lua la secție și apoi îl lăsa să plece

După fiecărui incident, angajata penitenciarului a anunțat polițiștii la 112 sau direct prin dispeceratul Secției 3 Poliție. De fiecare dată, un echipaj se deplasa la fața locului, îl găseau pe fostul deținut, îl conduceau la secție, unde se întocmeau procese-verbale și fișe de intervenție la eveniment și apoi era lăsat să plece.

Femeia le-a declarat anchetatorilor că prezența bărbatului la locul de muncă și la domiciliul său „îi provoacă o stare de temere prin prisma statutului său de fost deținut, prin prisma infracțiunilor cu violență pentru care a fost condamnat, fiindu-i teamă pentru integritatea sa fizică, a familiei sale și a bunurilor”. Ea a precizat că de fiecare dată când iese din casă se uită insistent în toate părțile, de teamă că ar putea fi acostată.

Condamnat la patru ani de închisoare

Pe 27 februarie anul curent, procurorii au luat măsura controlului judiciar față de bărbatul pus sub acuzația de hărțuire, una dintre obligații fiind aceea de a nu se mai apropia de angajata Penitenciarului Brăila.

Nici după luarea acestei măsuri, el nu a încetat să o hărțuiască pe femeie, astfel că pe 23 aprilie a fost arestat preventiv.

Trimis în judecată, și-a recunoscut faptele, solicitând să fie judecat prin procedura simplificată a acordului de recunoaștere.

Drept urmare, Judecătoria Galați a dispus, pe 5 iulie, condamnarea sa la patru luni de închisoare în regim de detenție. În plus a fost obligat ca timp de trei ani, după executarea pedepsei, să nu se mai apropie de femeia pe care a hărțuit-o.

Decizia instanței nu este definitivă.

Citeşte şi:

În criză de doze, programul umanitar Covax apelează la vaccinurile chinezești, mai puțin eficiente, pentru a ajuta țările sărace

Amendă record pentru emisiunea „Acces Direct”. CNA: „Putem vorbi de complicitate și instigare la crimă”

REPORTAJ. „Ne-a nenorocit!” versus „Poate așa vor face niște îmbunătățiri”. Ce spun bucureștenii despre scumpirea biletelor STB

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Playtech.ro
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs explozia de la nunta din Dolj. Prietenul mirilor, lovit de un proiectil, e în stare gravă: "A fost pur şi simplu o grenadă!"
Observatornews.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs explozia de la nunta din Dolj. Prietenul mirilor, lovit de un proiectil, e în stare gravă: "A fost pur şi simplu o grenadă!"
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
HOROSCOP
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
Dialog halucinant între un primar și o localnică, a cărei gospodărie a fost afectată de viituri: ”Ești o proastă”
Știrileprotv.ro
Dialog halucinant între un primar și o localnică, a cărei gospodărie a fost afectată de viituri: ”Ești o proastă”
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
Telekomsport
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%