Mergi direct la conținut »
VIDEO | Un polițist nu poate refuza să meargă în misiune, desi șefii săi știu că nu are vestă antiglonț! Cum a murit Cristian Amariei, 43 de ani
Ştiri Libertatea > Ştiri > VIDEO | Un polițist nu poate refuza să meargă în misiune, desi șefii săi știu că nu are vestă antiglonț! Cum a murit Cristian Amariei, 43 de ani

VIDEO | Un polițist nu poate refuza să meargă în misiune, desi șefii săi știu că nu are vestă antiglonț! Cum a murit Cristian Amariei, 43 de ani

Duminică, un polițist de la Ordine Publică din cadrul IPJ Timiș și-a pierdut viața în timpul unei misiuni. Cristian Amariei, împreună cu alți trei colegi, trebuia să îl aducă în custodie pe Marcel Lepa. În urma schimbului de focuri, Amariei a fost ucis de Lepa, iar un alt coleg a fost rănit.

De Daniel Stanciu,

Criminalul este încă în libertate. Ultimele informații spun că ar fi trecut granița în Serbia.

Agent șef principal, Cristian Danciu, care s-a aflat ieri în căutarea celui care l-a ucis pe colegul său Amariei, a declarat în cadrul emisiunii La Fix cu Adriana Nedelea că IPJ Timiș suferă de o lipsă acută de echipamente moderne.

Vestele antiglonț, care ar fi putut salva viața polițistului aflat în misiune, lipsesc cu desăvârșire pentru departamentul de ordine publică, și până și cele care există sunt în număr mic și doar anumite departamente au acces la ele, cum ar fi Secția de Investigații Criminale.

Polițistul nu poate refuza să meargă în misiune, desi șefii săi știu că nu are vestă antiglonț la el

Întrebat de jurnaliștii Libertatea dacă un agent de poliție poate să zică NU unui ordin prin care urmează să își pună viața în pericol, Danciu, care este și președintele biroului Timiș al Sindicatului Național al Agenților de Poliție a declarat că „ din punct de vedere legislativ, neexistând obligativitatea prevăzută de o lege sau o dispoziție sau o procedură internă de a fi dotat și a purta această vestă nu ai dreptul… Nu există nicăieri unde să scrie că dacă nu am vestă nu plec în misiune”.

Cu alte cuvinte, nicăieri în lege sau în regulamente nu scrie că Poliția este obligată să asigure unui agent de Poliție veste antiglonț.

Poveste lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat
Recomandări

Poveste lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat

Și implicit, polițistul nu poate refuza misiunea. Pentru că altfel „se declanșează o cercetare disciplinară împotriva lui prin simplul fapt că nu respectă prevederile din legea 360 privind statutul polițistului cu activitățile prevăzute în fișa postului. În fișa postului nu scrie că poliția îl dotează cu veste antiglonț, anticuțit”, a mai spus Danciu.

Zero antrenament cu arma și veste anticuțit eliberate de-abia după moartea unui polițist

Infractorul l-a atacat pe polițist cu un pistol de origine sârbească de 9mm, chiar ceva mai performant decât pistolul Carpați mai vechi de 40 de ani folosit de polițistul ucis.

Danciu a declarat că nu doar că cel urmărit era mai bine înarmat decât cei care trebuiau să îl aducă după gratii, dar că oricum agenții de ordine nu erau pregătiți tactic și psihic pentru o asemenea misiune.

Spre exempli „de la începutul anului și până acum s-au organizat zero trageri”, Cristian Danciu.

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze
Recomandări

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze

Ca o ironie crudă, în această dimineață, IPJ Timiș a dat o dispoziție prin care polițiștii de ordine publică trebuie să se prezinte la magazia inspectoratului pentru a ridica veste anticuțit. „De ce astăzi? Unde au fost vestele până acum? Ele nu au apărut peste noapte la IPJ Timiș”, se întreabă agențul IPJ Timiș, Danciu.

În urmărirea criminalului, din nou, fără veste antiglonț

Poliștii care ieri trebuiau să îl prindă pe Marcel Lepa și-au luat informațiile din presă. Pentru că, spune C. Danciu, deși erau desfășurate foarte multe forțe „aceste forțe la un moment dat nu au avut conducere și informații….. informații de interes operativ. Asta înseamnă că nu a venit nimeni cu exactitate să ne spună ce s-a întâmplat (…). Majoritatea am căutat aceste informații în mass-media”.

Mai mult, deși erau mulți oameni la fața locului, erau la fel de neprotejați ca și Amariei în ziua când a murit. „Dacă vă uitați la imaginile ce ai apărut în presă o să vedeți că suntem toți cu piepturile goale acolo. Nu avea nimeni vestă pe el”.

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia
Recomandări

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia

Cine e vinovat?

Întrebat cine, în opinia lui, ar fi vinovat pentru pierderea vieții unui polițist de doar 43 de ani, Cristian Danciu a spus că „atât cei din conducerea ministerului, ai IGPR-ului și cei care fac legile, sunt complici morali la orice moarte a unui polițist sau unor persoane din forțele de ordine prin faptul că tărăgănează în a emite legi, dispoziții și a aduce poliția ca și putere și dotare la nivelul anului 2019”.

Reamintim că aproximativ 80% din Poliție încă folosește pistoale Carpați, mai vechi de 40 de ani, vestele antiglonț sunt o raritate și sunt rezervate doar departamentelor speciale de intervenți și că, de la începutul anului polițiștii de la IPJ Timiș nu au avut niciun antrenament de tragere cu arma.

Citește și: Biografia neromanţată a unui criminal. Infracţiunile comise de Marcel Lepa, urmăritul general pe care îl caută azi toată Poliţia Română

Close
Închide
  Close