Din Italia și până în Basarabia moștenitorii celților vor să ducă tradiția mai departe și au adus la Beclean pentru a arăta publicului obiecte, podoabe, haine, arme și armuri specifice perioadei celtice. Cei care au ajuns în acest final de săptămână în satul celtic au fost provocați, pe lângă activitățile… războinice (tir cu arcul) să interacționeze cu cultura și civilizația celtică, să realizeze vase din ceramică după rețetele străvechi, să țeasă la război covoare pentru a-i împodobi locuința sau să dea o mână de ajutor fierarului.

„Prin acest eveniment, vrem să atragem atenția asupra modului de viață din perioada epocii La Téne. Atingem aspecte ale războaielor între celți și daci dar și aspecte legate de folclorul și meșteșugurile acestei civilizații. În satul celtic publicul intră și participă pe viu la activitățile care desfășoară acolo” spune arheologul Radu Zăgreanu, organizatorul evenimentului.

Satul celtic este amenajat în apropierea unei vechi așezări celtice descoperită de arheologi la Beclean. În sat și-au instalat taberele cei de la asociația Terra Taurina din Italia care au adus ceramică și arme specifice celților din nordul Italiei iar înainte de a-și instala tabăra au purificat zona printr-un ritual specific celtic.

IMG_0093Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

LECȚIA SCUMPIRII RCA. De la Sorin  Ovidiu Vântu, statul român n-a mai fost atât de sfidat cum o fac patronii Euroins, care l-au numit ”o haită”. Datoria statului e să ne apere de excesele celor puțini și extrem de puternici
Recomandări
LECȚIA SCUMPIRII RCA. De la Sorin Ovidiu Vântu, statul român n-a mai fost atât de sfidat cum o fac patronii Euroins, care l-au numit ”o haită”. Datoria statului e să ne apere de excesele celor puțini și extrem de puternici

Geto-dacii din Moldova au adus cu ei echipamente, armuri, coifuri inspirate de pe Columnă și au povesti publicului povestea dacilor de dincolo de Carpați care trăiau în fortificații extrem de bogate, aprovizionate cu obiecte și cu produse de lux din lumea grecească.

Din Polonia, de la Terra Celtica au ajuns la Beclean câteva fete care au arătat specificul feminin din lumea celtică, au adus cu ele vase, podoabe, haine, săpunul, pieptenii sau brățări specifice.

Din Basarabia, celții de la Omnis au venit cu un atelier de fierărie în care un fierar care muncește de zor pentru a confecționa arme, cu un atelier de făcut ceramică iar vasele făcute respectă sută la sută ceramica celtică dar și cu un atelier de țesătorie de factură antică.

Un loc special în așezarea celtică o au și meșterii populari, tradiționali din zona Albei care au venit la Beclean pentru a arăta publicului cum se pregătește cânepa de țesut la război și cum se împletesc coșurile din nuiele.

PSD spune că i-a dat afară, dar ei participă la ședințe oficiale. Cazurile Bălășoiu, acuzat că a agresat sexual un minor, și Tudorache, trimis în judecată pentru corupție