UPDATE 15:10: CSM a admis canditatura Corinei Corbu pentru funcția de președinte al ICCJ.
Avizul Consiliului este consultativ, șeful statului urmând să decidă asupra numirii Corinei Crețu în funcția de președinte al Înaltei Curți.
UPDATE 10:40: Corina Corbu a declarat, înainte de a susține interviul de la CSM, că este pregătită, conform Mediafax.
Da, sunt pregătită. Eu nu am niciun motiv de îndoială, cel puţin eu nu cunosc un asemenea motiv, aşa că sunt pregătită. Nu, nu îmi doresc preluare, nu e o chestiune de dorinţă. Vom vedea (dacă va fi un mandat greu -n.r.)
Corina Corbu, judecător
Interviul implică susţinerea unui plan managerial, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare – vizând în esenţă capacitatea de organizare; rapiditatea în luarea deciziilor; rezistenţa la stres; autoperfecţionarea; capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, așa cum reiese dintr-un anunț al CSM.
Potrivit Agerpres, Corina Corbu este în prezent președinte al Secţiei de contencios de la ÎCCJ, după ce Cristina Tarcea a anunțat că nu mai candidează pentru un nou mandat.
La începutul lunii iulie, Cristina Tarcea spunea că șefa CSM, Lia Savonea, „tânjeşte demult” la revocarea conducerii Instanţei supreme, pentru a numi în loc persoane „mai puţin predispuse la independenţă”, notează sursa citată.
Corina Corbu, acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului
În iulie 2014, Corina Corbu a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, alături de alţi magistraţi de la ÎCCJ, printre care şi Gabriela Bîrsan.
Judecătoarea a fost acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului, însă a fost achitată definitiv în mai 2018, alături de toţi inculpaţii din dosar.
În martie 2019, un complet de cinci judecători a stabilit că fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a săvârşit abatere disciplinară atunci când a desemnat-o pe judecătoarea Dana Tițian, consiliera sa, să efectueze un control la structurile DNA din Suceava şi Iaşi.
Corina Corbu și Maria Hrubei au fost atunci cei doi magistrați din complet care au făcut opinie separată întrucât au admis acțiunea disciplinară și sancționarea lui Kovesi cu avertisment.
foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro