Decizia CSM vine cu două săptămâni înainte de următorul termen din procesul lui Vlad Pascu, care se anunță a fi ultimul, înainte de pronunțarea sentinței pe fond. 

UPDATE 19.17: CSM explică, într-un comunicat de presă, cum a fost luată această decizie.

Suspendarea din funcţie a unui judecător se poate dispune numai în condiţiile strict prevăzute de lege şi doar în două situații:

● dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau

● dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

În cazul judecătoarei Popoviciu, spune CSM, au fost analizate motivele invocate de Inspecția Judiciară (cea care a propus suspendare din funcție a magistratului), iar „Secția a reținut că nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege”. Mai multe detalii aici.

***

Judecătoarea a vrut să se retragă din dosar, dar cererea i-a fost respinsă 

După ce în spațiul public au apărut numeroase critici la adresa sa, iar Inspectia Judiciară a început o cercetare disciplinară, judecătoarea Ancuța Popoviciu a anunțat în sala de judecată, la termenul din 18 aprilie, că dorește să se retragă din acest proces. 

Cum funcționează unitatea 29155 GRU, sinistra echipă a lui Putin pentru asasinate și sabotaje. Cuplul de „ilegali” cehi cu vilă conspirativă în Halkidiki
Recomandări
Cum funcționează unitatea 29155 GRU, sinistra echipă a lui Putin pentru asasinate și sabotaje. Cuplul de „ilegali” cehi cu vilă conspirativă în Halkidiki

Dar Judecătoria Mangalia i-a respins cererea de abținere și a lăsat ca CSM-ul să decidă dacă Ancuța Popoviciu va merge mai departe, în procesul lui Vlad Pascu. 

Ziua de Constanța dezvăluie că, potrivit datelor publicate de CSM, judecătoarea Popoviciu a solicitat transferul de la Judecătoria Mangalia, la Judecătoria Constanța sau la Judecătoria Sectorului 2 București. 

Inspecția Judiciară invocă „atingerea gravă adusă prestigiului justiţiei”

Inspecția Judiciară a cerut CSM-ului ca judecătoarea Popoviciu să nu mai profeseze, până la finalizarea cercetărilor disciplinare, pentru că „exercitarea în continuare a funcţiei de către doamna judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”.

Cererea Inspecției Judiciare a ajuns la CSM luna aceasta, pe 16 aprilie, iar Secția pentru judecători în materie disciplinară a stabilit termenul de soluționare pentru a doua zi, iar judecătoarei Popoviciu i-a fost trimisă o citație. Ea a cerut însă un nou termen, ca să se poată prezenta la CSM.

Pentru a-i garanta dreptul la apărare, Secția pentru judecători în materie disciplinară a amânat cauza, pentru miercuri, 24 aprilie.

Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații
Recomandări
Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații

De ce este cercetată disciplinar judecătoarea 

La primul termen al procesului de la Mangalia, în care Vlad Pascu e judecat pentru accidentul de lângă 2 Mai, judecătoarea Ancuța Popoviciu a intrat în sala de ședințe mestecând gumă, şi apoi a întrebat dacă unul dintre tinerii ucişi în accident e prezent şi el, la proces

La următorul termen, unul dintre avocații care-i reprezintă pe părinții victimelor a cerut recuzarea judecătoarei, motivând că „a dat dovada de gravă neglijență în administrarea dosarului”. Cererea de recuzare a fost respinsă de Judecătoria Mangalia, care a explicat că argumentele invocate de avocat sunt „cel mult chestiuni ce ţin de pregătirea profesională a doamnei judecător”.

Luna trecută, și procurorii care l-au trimis în judecată pe Vlad Pascu au solicitat strămutarea procesului, „având în vedere pericolul de tulburare a ordinii publice”, dar şi „percepția opiniei publice asupra imparţialităţiii judecătorilor” din Mangalia. Dar Curtea de Apel Constanța a respins solicitarea procurorilor, considerând-o neîntemeiată.

Când se va finaliza cercetarea disciplinară de la Inspecţia Judiciară

Pe 23 februarie 2024, după ce presa a dezvăluit ce s-a întâmplat la primul termen al procesului, Inspecția Judiciară a anunțat că s-a autosesizat și face verificări prealabile, ce vizează: 

Traumele Nogăi, tânăra răpită de care s-a îndrăgostit un terorist Hamas: „Toți vor fi eliberați, dar tu vei rămâne aici cu mine și vei avea copiii mei”
Recomandări
Traumele Nogăi, tânăra răpită de care s-a îndrăgostit un terorist Hamas: „Toți vor fi eliberați, dar tu vei rămâne aici cu mine și vei avea copiii mei”

● respectarea obligației de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată (inclusiv din perspectiva prezenței în instituție a judecătorului anterior acestei date); 

● maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată; comportamentul judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024; 

● existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul privind accidentul de la 2 Mai 

La finalul acestor verificări prealabile, Inspecția Judiciare a început cercetarea disciplinară și a cerut CSM suspendarea judecătoarei din funcție. 

Cercetarea disciplinară ar trebui să dureze 60 de zile și s-ar finaliza la mijlocul lunii mai, potrivit unor surse din Inspecția Judiciară. 

Sancţionată anul trecut, pentru „gravă neglijență”

În luna mai a anului trecut, tot la sesizarea Inspecţiei Judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii a sancţionat-o cu avertisment pe judecătoarea Popoviciu, pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.

Acesteia i-au fost reproșate „modul de conducere a ședinței de judecată și dispunerea măsurilor, a parcurgerii procedurii prealabile, prin încălcarea cu neglijență a normelor de drept procesual, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiție și afectarea imaginii justiției ca serviciu public”.

Inspecţia Judiciară mai ceruse atunci ca judecătoarea Popoviciu să fie sancţionată şi pentru  „nerespectarea în mod nejustificat a obligațiilor legale și regulamentare de a întocmi minutele, de a efectua control la compartimentele unde a fost desemnată coordonator prin decizia președintelui instanței”, dar şi pentru „lipsa de diligență în vederea realizării unui management riguros al cauzelor (…) în aşa fel încât să se asigure soluționarea acestora cu celeritate şi într-un termen rezonabil”.

În cazul acestor două acuzaţii, CSM a respins, ca neîntemeiată, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară.  

Judecătoarea Popoviciu este de 14 ani în magistratură

Ioana Ancuța Popoviciu a absolvit în 2006 Facultatea de Ştiinţe Juridice din Oradea, în domeniul Drept, apoi a urmat un Masterat, specializarea Drept privat, în cadrul aceleiaşi facultăţi.

În perioada 2007 – 2009, a fost angajată consilier juridic la o societate comercială din Oradea, apoi a profesat ca avocat stagiar, la Baroul Bihor, timp de zece luni.

În octombrie 2009, ea a fost admisă la Institutul Naţional al Magistraturii şi a devenit auditor de justiţie. 

În iulie 2011, Ancuţa Popoviciu a fost numită judecător la Judecătoria Ineu, de unde s-a transferat la cerere, în martie 2022, la Judecătoria Mangalia. 

Conform informaţiilor de pe universuljuridic.ro, judecătoarea Popoviciu este doctorand în cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara.

Ce s-a întâmplat până acum în procesul lui Vlad Pascu

În noaptea de 18/19 august anul trecut, Vlad Pascu a urcat drogat la volan și, cu peste 100 de km/h, a intrat cu mașina într-un grup de pietoni care mergea pe marginea șoselei, În urma impactului, trei tineri au fost răniţi, iar doi au murit. 

Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti.

Vlad Pascu avea 19 ani când a comis accidentul. El e judecat acum pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.

La primul termen de la Judecătoria Mangalia, pe  22 februarie, procesul a fost amânat, pentru că avocații lui Pascu n-au putut ajunge în sala de judecată. 

Pe 14 martie, la al doilea termen, Vlad Pascu şi-a recunoscut faptele si a cerut, iar instanţa i-a admis, judecarea în procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor. 

Pentru ucidere din culpă, dacă va fi găsit vinovat, Pascu va primi o pedeapsă cuprinsă între 2 ani şi 7 ani de închisoare. Instanța n-ar mai putea dispune suspendarea executării pedepsei, pentru că, la data comiterii accidentului de la 2 Mai, intrase deja în vigoare „Legea Anastasia”.

Prin avocaţi, părinţii tinerilor ucişi în accident au cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor de care e acuzat Pascu, din ucidere din culpă în omor calificat, pedepsit cu detențiune pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani. 

La al treilea termen al procesului, pe 4 aprilie, judecătoarea Popoviciu a respins cererea de schimbare a încadrării juridice.

Pe 18 aprilie, la al patrulea termen al procesului, trebuia să aibă loc audierea a șapte părţi civile şi a unui martor, dar procesul s-a amânat. la cererea avocaților victimelor, care așteptau decizia CSM, dar și cu acordul magistratului, care anunțase că va formula o cerere de abținere.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (14)

schuau   •   24.04.2024, 22:10

" dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei. " Pardon, mai are justitia Romana vreun prestigiu ?

HOPAHPO   •   24.04.2024, 22:01

Aceasta magistrata incompetenta care nu a reusit sa invete tabla inmultirii nici pana acum , va ramane sa judece in un proces care din prima este dat sa fie pierdut de familiile celor decedati . Pana acum acesta persoana a avut numeroase antecedente care au cauzat prejudicii la mai multe victime si nu a fost trimisa sa mai invete ci a fost avansata . Asta este justicia romana , judecatori care mint , se drogheaza ( vezi judecatoarea de la Suceava ) care primesc salarii de mi si mi de euro dar nu sant multumiti , iau mita si sant in colaborare cu interpolii . Nimeni nu face ceva ca acesti magistrati sa fie pedepsiti si ei isi ingroasa averea .Sant mi de dosare care zac in diferite tribunale cu buna stiinta , ca sa treaca timpul si sa poata fi anulate . Sentinte care nu se trimit la oameni ca sa nu se poata face recurs . Cine va stopa toate aceste nereguli . Vrem sa intram in Europa pe deplin , oare meritam ? Cu atatea nelegiuiri si incompetenta nu cred ca vom ajunge departe .

ssLazio   •   24.04.2024, 21:44

Cum zicea Jean Constantin in BD: ''respectuos, va rog, sa îmi aprobați sa ii trag ***''.

Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
FANATIK.RO
Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Viva.ro
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
GSP.RO
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
FANATIK.RO
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
Imagini dramatice cu pescari din Vietnam printre sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. FOTO
Știrileprotv.ro
Imagini dramatice cu pescari din Vietnam printre sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. FOTO
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
"Mai contează, cocaină, făină. E una şi aceeaşi". Tinerii veniţi pe litoral au dus distracţia la extreme. 100 de persoane au fost descoperite cu droguri
Observatornews.ro
"Mai contează, cocaină, făină. E una şi aceeaşi". Tinerii veniţi pe litoral au dus distracţia la extreme. 100 de persoane au fost descoperite cu droguri
Horoscop 6 mai 2024. Fecioarele ar fi bine să stea mai mult pe gânduri înainte de a vorbi și de a exprima tot felul de idei în care nici ele nu cred
HOROSCOP
Horoscop 6 mai 2024. Fecioarele ar fi bine să stea mai mult pe gânduri înainte de a vorbi și de a exprima tot felul de idei în care nici ele nu cred

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI