UPDATE 13:50: Donald Trump a convocat o conferință de presă din scurt în care a anunțat că aliații NATO vor cheltui încă 32 de miliarde de dolari, ”posibil 40”, după o întâlnire grea în care liderii din NATO au discutat despre bugetul alianței.

UPDATE 13:00: Doi oficiali ai NATO spun că aliații s-au întâlnit de urgență pentru a discuta cererile lui Trump pentru a crește cheltuielile pe apărare.

Discuțiile reluate de statele membre NATO privind bugetul pentru apărare vin în contextul în care Donald Trump a lansat, joi, un nou atac pe Twitter la adresa Germaniei. El acuză statul din centrul Europei că nu contribuie suficient la bugetul NATO. Președintele american cere ca toate statele să contribuie cu 2%, urmând ca acest procent să urce la 4, până în 2024.

Și Secretarul General al NATO a subliniat, din nou, importanța ca țările să împartă în mod egal responsabilitatea și a afirmat că s-a căzut de acord în privința faptului că trebuie mărite cheltuielile pentru apărare. Opt state – între care şi România – vor ajunge cu cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB în 2018, iar majoritatea aliaţilor vor atinge această ţintă în 2024.

”Țările NATO cheltuiesc miliarde de dolari pentru apărare, de la vizita mea de anul trecut, când le-am cerut acest lucru, dar nu este nici pe departe suficient. SUA cheltuiește mult prea mult. Granițele Europei sunt proaste.

Președinții au încercat, fără succes, să convingă Germania și alte țări bogate membre NATO să plătească mai mult pentru protecția lor față de Rusia. Ei plătesc doar o fracțiune din acest cost. SUA plătește zeci de miliarde de dolari și iese în pierdere.

Pe deasupra, Germania a început să îi plătească Rusiei, țara de care vrea să se protejeze, miliarde de dolari pentru energie. Este inacceptabil! Toate țările NATO trebuie să aloce 2% pentru apărare, iar acest procent să ajungă la 4% în următorii ani”, a scris președintele american în joi dimineață, pe Twitter.