Sven Müller, un german din orașul Annaberg-Buchholz, nu este vaccinat și se simte mândru. Consideră că vaccinurile nu sunt nici sigure, nici eficiente – lucru infirmat de doctori – ci un mod de a produce profit pentru companiile farmaceutice și pentru politicienii corupți care le răpesc oamenilor libertatea.

Potrivit regulilor din landul său, Saxonia, el nu mai are voie să intre în restaurante, la cinema sau la frizer. Iar de săptămâna viitoare, nu va mai avea voie să intre în multe dintre magazine.

Dar asta nu l-a făcut decât să devină și mai îndârjit.

„Nu mă pot învinge”, spune pentru New York Times Müller, un bărbat de 40 de ani care deține un bar în localitatea sa, unde rata de vaccinare este de doar 44%, cea mai redusă din țară.

Müller este una dintre fețele problemei care afectează zone întregi din Europa. În aceste locuri, persoanele nevaccinate alimentează în proporție semnificativă un nou val pandemic care amenință să copleșească sistemele sanitare și să sugrume redresarea evonomică.

Autoritățile germane au avertizat că de noul val nu este în mod exclusiv o „pandemie a nevaccinaților”, în condițiile în care printre persoanele infectate se află și vaccinați.

Dar majoritatea deceselor au avut loc printre nevaccinați, iar nevaccinații reprezintă totodată majoritatea persoanelor internate în spitale.

Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica
Recomandări
Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica

Pentru a crește cât mai mult rata de vaccinare, guvernele europene au început să aplice măsuri cât mai stricte. Iar în unele cazuri, ele funcționează.

Când președintele Emmanuel Macron a impus certificatul de vaccinare pentru accesul în cele mai multe spații publice închise, Franța avea o rată de vaccinare redusă. Aceasta a crescut rapid.

Premierul italian Mario Draghi a urmat exemplul lui Macron. În Italia, dar și în Spania, tentativele partidelor populiste de a alimenta o mișcare antivaccin amplă au eșuat, în mare parte.

Dar rezistența regională rămâne puternică în zone din Europa centrală și de est: în țările vorbitoare de limbă germană și în regiunile vecine, problema este vizibilă.

Aer curat, produse organice și ceaiuri

Provincia italiană Bolzano, aflată la granița cu Austria și Elveția, unde 70% din populație este vorbitoare de limbă germană, are cea mai mică rată de vaccinare din țară.

Experții spun că acest lucru are legătură cu vecinătatea cu Austria, cu care regiunea are legături puternice. De asemenea, un factor important este înclinația culturală a localnicilor spre medicina alternativă, naturistă.

„Există o corelare cu partidele de extremă dreapta, dar principalul motiv este încrederea în natură”, spune Patrick Franzoni, medicul care conduce campania de vaccinare din provincie.

Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”
Recomandări
Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”

În special în zona Alpilor, spune el, populația vorbitoare de germană are încredere în aerul curat, produsele organice și infuziile de ierburi mai mult decât în medicamente.

De fapt, Germania, Austria și regiunile vorbitoare de limbă germană din Elveția au cea mai mare proporție de nevaccinați din toată Europa de vest. Unul din patru oameni de peste 14 ani este nevaccinat. Prin comparație, doar unul din zece este nevaccinat în Franța sau Italia.

Sociologii spun că dincolo de cultura medicinei alternative, rezistența la vaccin este alimentată de o tradiție puternică a guvernării descentralizate, care tinde să alimenteze lipsa de încredere în regulile impuse din capitală, dar și de un ecosistem de extremă dreapta, care știe cum să exploateze situația.

Efectul mișcărilor populiste naționaliste

Opoziția față de vaccinuri, spune Pia Lamberty, de la CeMAS, o organizație din Berlin care cercetează dezinformările și teoriile conspirației, este într-un fel efectul mișcărilor populiste naționaliste care au tot zguduit politica europeană în ultimul deceniu.

„Antivacciniștii radicali nu sunt un grup mare, dar sunt suficient de mulți pentru a genera o problemă în pandemie”, spune Lamberty.

„Asta arată succesul extremei-drepte care a făcut campanie pe această chestiune și eșecul politicienilor din mainstream de a lua problema în serios”, adaugă experta.

Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese
Recomandări
Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese

Drept rezultat, în unele părți ale Europei, statutul de vaccinat sau nevaccinat a devenit totodată un mod de identificare politică, ca în SUA, mai explică ea.

În Austria, unde guvernul a introdus un lockdown în toată regula pentru persoanele nevaccinate, un nou partid antivaccin înființat recent a câștigat trei mandate în parlamentul unui land nordic, cunoscut ca un bastion al extremei-drepte.

În Franța și Italia, zone cu o populație importantă nevaccinată au rămas în special în regiunile unde partidele naționaliste populiste au o influență puternică.

Iar în Saxonia, reticența în fața vaccinului este la fel de puternică precum susținerea pentru gruparea extremistă Alternativa pentru Germania (AfD).

AfD nu a reușit să mai crească la nivel național, dar alegerile din septembrie au arătat că gruparea este puternic reprezentată în estul Germaniei, acolo unde oamenii sunt reticenți în fața vaccinului și au totodată și suspiciuni față de guvernul central, față de globalizare, marile corporații sau presă.

Orașul în care primarul evită să spună dacă s-a vaccinat

„Vaccinul polarizează”, spune Rolf Schmidt, primarul din Annaberg-Buchholz. „Aud de dimineață până seara: toată lumea are propriul adevăr absolut și propriile canale de comunicare pentru a-și întări acest adevăr. Cealaltă tabără spune minciuni”, explică el.

Atât de tensionată este situația în regiune încât primarul evită să spună dacă s-a vaccinat. „Marea mea problemă este acum să mențin pacea socială în acest oraș”, spune oficialul.

Nu va fi simplu. În orașul medieval aflat aproape de granița cu Cehia, diviziunile sunt foarte vizibile.

În fiecare luni, manifestanții antivaccin organizează un protest mic, dar zgomotos în centrul orașului. Săptămâna aceasta, 50 de persoane au ieșit iar pentru a striga sloganuri precum „Vaccinul ucide” și pentru a ataca guvernul de la Berlin, despre care spun că este o dictatură precum cea comunistă, dar mai rea.

Multe restaurante și-au atârnat în geamuri mesaje protestatare, în care critică deciziile politice care au interzis accesul persoanelor nevaccinate.

În barul lui Müller, clienții, în marea lor majoritate nevaccinați, ca el, sunt bineveniți. Semnul din ușă citează din Constituția țării pentru a anunța că „indiferent dacă sunteți nevaccinat sau netestat, sunteți binevenit ca ființă umană”.

Semnul cu pricina l-a transformat pe patron într-o mică celebritate. Oamenii se opresc să facă poze. Patronul unei cafenele a copiat și el mesajul.

Sigur, nu toată lumea este de acord cu Müller. Karin and Hans Schneider, doi pensionari din Annaberg-Buchholz, care s-au vaccinat, cred că regulile stricte sunt singurele care îi pot determina pe sceptici să se vaccineze.

„Este prostie. Nu poți dezbate cu ei. Trebuie să fii dur”, spune Hans Schneider pentru New York Times.

„Ultima picătură”

Camera inferioară a parlamentului de la Berlin a adoptat joi noi reguli care cer oamenilor să facă dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării, pentru a avea acces la locul de muncă sau în transportul public. Acestea se adaugă regulilor deja impuse la nivel regional.

Înainte de Germania, Austria este cea care a făcut cei mai fermi pași, închizând în case, practic, persoanele nevaccinate de peste 12 ani. „Acesta este o încălcare fără precedent a libertăților noastre constituționale”, a subliniat Michael Brunnet, liderul MFG, noul partid anti-vaccin.

Lockdown-ul nevaccinaților din Austria a fost subiect de dezbtere în Saxonia, unde mulți au început să simtă că vor avea parte de acelații tratament. Asta mai ales pentru că Saxonia a fost oricum primul land care a interzis accesul nevaccinaților în multe spații publice.

Acum, mulți oameni precum Müller se simt trădați de autorități. „Ne-au promis că nu va exista obligativitatea vaccinării”, spune el.

La zece minute distanță de Annaberg-Buchholz, Constanze Albrecht, cadru medical, este ocupată să administreze vaccinuri, în cadrul uneia dintre cele 30 de echipe mobile care traversează Saxonia.

Deocamdată nu există semne că nevaccinații au fost încurajați să se răzgândească. Cele mai multe vaccinuri administrate de Albrecht sunt rapeluri făcute celor care s-au imunizat deja în primăvară. Și mulți dintre cei care vin la vaccinare semnalează că s-au simțit obligați să facă asta.

Primarul spune la rîndul său că prin măsurile care îi vizează direct pe nevaccinați, guvernul divizează populația.

Schimdt spune că ar prefera să facă ceva pentru a aduce unitate. El face acum lobby pentru ca târgul de Crăciun din localitate să se desfășoare fără restricții pentru nevaccinați, și cu testare pentru toată lumea.

O parte dintre tarabele târgului sunt gata să se deschidă, dar primarul se teme și de faptul că târgul ar putea fi interzis de guvernul landului.

„Asta ar fi ultima picătură”, spune el. „Pentru regiunea noastră, evenimentul este mai mult decât un târg de Crăciun și arată cine suntem ca oraș, ca regiune. Este un sentiment, o identitate. Dar marile orașe nu înțeleg asta”, adaugă el.

„Am sărit din lac în puț”. Un tânăr venit tocmai din Capul Verde a rămas șocat de cum vorbesc românii și peste ce a dat aici
GSP.RO
„Am sărit din lac în puț”. Un tânăr venit tocmai din Capul Verde a rămas șocat de cum vorbesc românii și peste ce a dat aici
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Playtech.ro
Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Viva.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Observatornews.ro
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
Știrileprotv.ro
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
Alertă alimentară. Toți românii care au cumpărat acest produs nu trebuie să-l mănânce. E periculos pentru sănătate
FANATIK.RO
Alertă alimentară. Toți românii care au cumpărat acest produs nu trebuie să-l mănânce. E periculos pentru sănătate
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 8 februarie 2023. Fecioarelor le surâde ideea de a intra în contact apropiat cu o persoană care este capabilă să le deschidă multe uși
HOROSCOP
Horoscop 8 februarie 2023. Fecioarelor le surâde ideea de a intra în contact apropiat cu o persoană care este capabilă să le deschidă multe uși
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă
PUBLICITATE
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă