Iaşi, Botoşani şi Suceava sunt câteva dintre judeţele din Moldova spre care au fost livrate, ieri, primele 250.000 de doze de vaccin. “Până la sfârşitul săptămânii viitoare, vor fi distribuite către direcţiile de sănătate publică din ţară alte 1.090.000 de doze”, a declarat, ieri, prof. dr. Adrian Streinu- Cercel, secretar de stat al MS.
Cantgrip, vaccinul produs la Institutul “Cantacuzino”, e autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) şi va fi administrat prioritar celor mai expuse persoane la îmbolnăvire: cadre medicale, poliţişti de frontieră, jandarmi, studenţi şi elevi peste 15 ani din focarele de gripă. “Copiii sub 15 ani nu vor fi încă vaccinaţi, pentru că nu s-au efectuat teste pe această categorie de vârstă. Practic, abia de azi (n.r. – ieri) vor începe procedurile necesare etapei de testare a eficacităţii vaccinului la copii”, a declarat Daniel Boda, preşedintele ANM.
Chiar dacă reprezentanţii Institutului “Cantacuzino” spun că reacţiile adverse posibile în urma administrării sunt similare cu cele ale vaccinului gripal sezonier, Boda a recunoscut ieri că, în cazul vaccinării a milioane de oameni, pot apărea şi efecte secundare grave.
“Foarte rar, se pot ivi reacţii severe, precum şocul anafilactic sau sindromul Guillame-Barre (boală neurologică gravă). Medicii sunt rugaţi să ne raporteze aceste cazuri”, a spus Boda.
Imunizarea nueste obligatorie
Vaccinarea nu este obligatorie, dar e recomandată de MS. România e a 7-a ţară europeană care a fabricat vaccinul pandemic şi a 11-a din lume. Ieri, în ţară se înregistra un total de 2.666 de cazuri confirmate, dintre care 10 foarte grave.
Streinu-Cercel îşi face primul injecţia
Secretar de stat şi director al Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel (foto) se va imuniza astăzi. El speră ca gestul lui să convingă populaţia că vaccinul nu prezintă nici un risc. “Este singurul mod sigur de protecţie contra gripei”, a declarat el. Cantgrip nu va fi disponibil în farmacii, imunizarea populaţiei făcându-se gratuit doar categoriilor de risc, de către medicii de familie şi de cei şcolari.
Medici din Botoşani, anchetaţi pentru malpraxis
Cazul femeii de 58 de ani din Bucecea, judeţul Botoşani, care a fost ucisă de gripă porcină, a ajuns în atenţia autorităţilor, care au declanşat, ieri, o anchetă la solicitarea Instituţiei Prefectului. Rudele Niculiei Bărbosu (foto) s-au plâns că, deşi botoşăneanca a stat internată la Secţia de Boli Infecţioase timp de mai multe zile, medicii au ignorat complet simptomele de gripă nouă şi i-au administrat pacientei doar Oxacilină, neluând în calcul tratamentul antiviral cu Tamiflu. Rezultatele probelor biologice ale pacientei au confirmat prezenţa virusului A(H1N1) abia luni, a doua zi după ce femeia decedase în spital. În afară de gripă, Niculina Bărbosu suferea şi de diabet zaharat, de hipertensiune arterială şi de obezitate.
Parchetul General, închis din cauza gripei noi
O nouă instituţie şi-a închis porţile pentru public din cauza virusului A(H1N1). Activitatea Parchetului General a fost suspendată, de ieri până pe 4 decembrie, după ce o angajată, procuror de profesie, este suspectă de gripă nouă. Conform unui comunicat al instituţiei, s-a suspendat activitatea cu publicul, adică nu se vor mai ţine audienţe, iar procurorii vor evita audierile părţilor din dosare. În acest timp, clădirea va fi dezinfectată.
Ele au descoperit «reţeta» antivirală
O echipă-record de 110 medici a lucrat mai bine de trei luni pentru crearea Cantgrip.
“Am primit tulpina virusului pe 26 iunie şi în septembrie vaccinul a fost finalizat”, a declarat dr. Margareta Mazilu, director de producţie al Institutului “Cantacuzino”. A urmat apoi testarea lui pe voluntari şi obţinerea tuturor aprobărilor din partea ANM. Conform directorului unităţii, vaccinul oferă protecţie antivirală la circa 14 zile după administrare.
Fabricat în trei luni
“El poate fi injectat concomitent cu cel pentru gripa sezonieră, dar în braţe diferite”, a declarat dr. Viorel Alexandrescu. Faţă de alte produse similare din străinătate, primul lot de Cantgrip nu conţine adjuvanţi, substanţe care pot provoca efecte adverse grave, şi expiră în septembrie anul viitor.