Nicolae Ceauşescu a ajuns la putere în martie 1965, când a preluat funcţia de secretar general al partidului de la Gheorghe Gheorghiu-Dej, care decedase. În 1974, Ceauşescu devine şi preşedinte al ţării, funcţie nou creată, poziţie din care promovează o politică de deschidere faţă de ţările occidentale. La finalul anilor 70 însă, în România se instaurase deja dictatura. Judecat pentru genocid, la Revoluţia din 1989, Ceauşescu a fost executat pe 25 decembrie 1989. Avea aproape 72 de ani.
Elena Petrescu l-a întâlnit pe Nicolae Ceauşescu în 1939, când amândoi erau tineri membri ai Partidului Comunist. Se căsătoresc în 1945, la începuturile celei mai negre perioade din istoria României. Elena, autointitulată “savant de renume mondial”, a împărtăşit aceeaşi soartă ca şi Nicolae, fiind executată pe 25 decembrie 1989, la Târgovişte.
Valentin Ceauşescu este fiul cel mai mare al Ceauşeştilor şi unicul supravieţuitor al familiei care a condus România. Valentin a studiat fizica, la Bucureşti şi la Londra, iar după absolvire s-a angajat la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, unde lucrează şi azi, la 63 de ani.
Nicu, cel mai rebel dintre copiii cuplului
Nicu Ceauşescu. Cel mai mic copil al familiei Ceauşescu a fost şi cel mai răsfăţat. Şef al tineretului comunist, Nicu a fost un rebel căruia i-au plăcut alcoolul şi femeile. La Revoluţie a fost înjunghiat şi aproape linşat de mulţimea furioasă, apoi a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Bolnav de ciroză, a decedat pe 25 septembrie 1996, la 45 de ani, într-o clinică din Viena.
Zoia era matematiciană
Zoia, singura fiică a cuplului Ceauşescu, a avut preocupări intelectuale, la fel ca fratele ei Valentin. Absolventă a Facultăţii de Matematică şi colecţionară de opere de artă, şi-a format un anturaj ce nu era chiar pe placul părinţilor, care au pus Securitatea să o ţină sub observaţie. După Revoluţie, statul a confiscat obiecte de valoare din casa Zoiei, returnate parţial înainte ca aceasta să moară de cancer, la 57 de ani, pe 20 noiembrie 2006.
Citiţi mâine cum se făcea şcoală pe vremea lui Ceauşescu
Citeşte şi: „Şi înainte de 1990 reclama era «sufletul comerţului»”
fotografii: fototeca online a comunismului românesc