Guvernul Ponta a redus TVA la pâine, de la 24% la 9%, iar acum se pregăteşte să extindă măsura şi la carne. Achim Irimescu, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii a declarat că acesta va fi următorul sector care va beneficia de scăderea TVA. Oficialul consideră că este un pas necesar mai ales din cauza creşterii evaziunii fiscale în domeniu ca urmare a faptului că taxa a fost majorată la 24%.
„Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul şi măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificaţie. Decizia viitoare privind reducerea TVA şi la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii şi veniturile bugetare”, a spus Irimescu, la Forumul Investitorilor Autohtoni, conform Mediafax.
De asemenea, secretarul de stat spune că potrivit analizelor realizate de Ministerul Agriculturii după ce TVA a ajuns la 24% au dispărut brusc zeci de mii de tone şi s-au dus în economia subterană.
„Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012”, a adăugat Irimescu.
Oficialului din Ministerul Agriculturii susţine că evaziunea pe TVA în domeniul cărnii şi produselor din carne a fost în 2011 de 230 milioane de euro.
Reprezentanţii investitorilor români, reuniţi în Forumul Investitorilor Autohtoni, au solicitat Guvernului revenirea TVA la 19%, dar şi reducerea taxei la 9% şi la alte produse alimentare. Potrivit investitorilor, reducerea TVA doar la pâine este o măsură marginală, fără efecte importante în economie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro