Politica agricolă comună a Uniunii Europene (PAC) – cea mai mare sursă de subvenții din lume – își propune să sprijine fermierii și să alimenteze aproximativ 60 de miliarde de euro pe an în sector. Cu toate acestea, condițiile de muncă ale celor angajați în aceste ferme nu sunt menționate nici în schema de subvenții.

„În prezent ne aflăm într-o situație absurdă, adică sunt mai protejate animalele decât unii dintre lucrătorii din fermele noastre”, spune europarlamentarul verde german Daniel Freund.

Într-o anchetă comună în colaborare cu Lighthouse Reports, Des Spiegel și Mediapart, Euronews a intervievat zeci de lucrători agricoli de pe continent. Oamenii se plâng de orele neplătite, de presiunile psihologice uriașe, dar și de faptul că în plină pandemie de coronavirus nu au la dispoziție material de protecție sau apă. Unii au mărturisit că au leşinat sau au vomitat din cauza epuizării.

Spania: „Nu pot înțelege cum pot permite să continue această situație”

Spania este principalul producător european de fructe și legume. În sudul provinciei Huelva, căpșunile sunt numite „aurul roșu”. O afacere care produce venituri de jumătate de miliard de euro pe an, însă nu toată lumea profită de asta.

Mulți muncitori din regiune sunt migranți neregulați, care trăiesc în „chabolas”, barăci construite din lemn, placaj și plastic provenit din sere. Nu au acces la electricitate, canalizare sau apă potabilă.

„O țară dezvoltată precum Spania, o țară europeană. Nu pot înțelege cum pot permite să continue această situație”, comentează Seydou Diop, care în trecut a făcut parte din armata culegătorilor de căpșuni. Mulți au spus că nu au primit măști sau mănuși în timpul pandemiei Covid-19, mai scrie Euronews.

José Antonio Brazo, un reprezentant al sindicatului Sat din Huelva, spune că cei care nu sunt suficient de productivi sunt pedepsiți: „Pe stil medieval. Dacă nu culegi kilogramele pe care ţi le cer, rămâi acasă una, două sau trei zile fără salariu. Deci în acele zile nu aduci bani acasă”.

Reprezentanții fermei nu au comentat aceste informații. În același oraș Almonte, 10 femei marocane au intentat anul trecut o acțiune împotriva unei alte ferme, susținând că au fost traficate, agresate sexual și exploatate în timp ce culegeau căpșuni în zonă.

Libertatea a scris în urmă cu câteva zile despre viața românilor care au lucrat la cules de căpșuni în sudul Spaniei, chiar în timpul pandemiei de coronavirus.

Franța: „Bine ați venit în iad, îmi amintesc că a spus”

Franța este o putere agricolă care se mândrește cu unele dintre cele mai bune soluri și clime din lume, fiind de departe cel mai mare producător de semințe oleaginoase și cereale din Uniunea Europeană și care primește mai multe subvenții agricole decât oricare alt stat membru: peste 7 miliarde euro pe an, conform datelor Uniunii.

Juan, un tânăr columbian, a ajuns aici cu o viză de vacanță de muncă. A auzit despre Fattoriè Larrère pe o pagină de Facebook care anunța posibilitatea de a lucra ca muncitor sezonier în sud-vestul Franței.

Însă nu a fost angajat de compania în sine, ci de un subcontractant care furnizează în mod regulat lucrători sezonieri pentru Larrère și pentru alte ferme din regiune.

La sfârşitul lunii mai, Juan a fost repatriat în Columbia cu ajutorul autorităților consulare. El a fost extrem de dezamăgit de cele două luni petrecute în Franța.

„Bine ai venit în iad, îmi amintesc că mi-a spus. Am crezut că este o glumă. Dar când au deschis ușa și am văzut casa… A fost un dezastru. Podeaua era murdară, erau muște pe tavan, în baie erau fecale pe pereți”, a spus Juan la telefon.

Chiriașii plăteau 200 de euro pe lună, iar într-o cameră puteau dormi și cinci persoane. Alții dormeau în paturi suprapuse, încălcând legile franceze privind locuințele pentru lucrătorii sezonieri. Nu aveau cearceafuri sau perne, iar în băi nu exista hârtie igienică.

Directorul general al acestei companii de familie, Patrick Larrère, a trimis o declarație lungă în care a scris că a efectuat un sondaj intern și a recunoscut unele deficiențe în organizație, dar că majoritatea persoanelor intervievate de noi intenționau să revină să muncească la fermele lor şi în viitor.

Germania: Costul uman al cărnii

În abatoarele din întreaga lume, focarele de Covid-19 scot la iveală condițiile de muncă ale muncitorilor. Compania germană de ambalare a cărnii Tönnies a ajuns în centrul unor controverse pentru că nu a putut ajuta suficient de mult autoritățile pentru a depista sutele de lucrători infectați.

O mare parte din forța de muncă a companiei este angajată în Europa de Est, prin subcontractanți acuzați de sindicate că nu au plătit ore suplimentare și că i-au pus pe lucrătorii migranți să plătească sute de euro chirie pentru un pat într-o cameră comună.

Chestiunea a riscat un incident diplomatic între România și Germania, atunci când ministrul român al muncii, Violeta Alexandru, a sosit cu maşina de la București pentru a se plânge de tratamentul acordat compatrioților săi care lucrau în fabricile de prelucrare a cărnii din țară și în fermele de sparanghel.

„Lucrurile ar trebui să fie clare de la început: care este salariul meu? Cât sunt plătit pentru orele suplimentare? Cât de mult pot să lucrez în plus?”, spune Alexandru pentru Euronews.

Politica a insistat asupra faptului că verificarea condițiilor de muncă revine statelor membre, sugerând că UE ar trebui să utilizeze mai bine puterea sa de foc și să fie arhitectul schimbării în sectoarele subvenționate, precum agricultura.

La 19 iunie, Parlamentul European a recunoscut existența acestor probleme prin aprobarea unei rezoluții care solicită „acțiuni urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de muncă ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri”.

Citeşte şi:

Atac armat la casa unui judecător federal din SUA. Două persoane au fost împușcate

Unul din trei tineri infectați cu COVID-19 ar putea face o formă gravă a bolii, arată un nou studiu. Ce anume crește riscul

Cercetătorii germani caută mii de voluntari sănătoşi pentru a vedea cum se răspândeşte COVID-19 la un concert

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Playtech.ro
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Observatornews.ro
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021