“Uleiul s-a scurs şi a început să ardă, una dintre ospătăriţe a turnat apă, iar asta a declanşat un scurtcircuit şi a sporit flacăra. De la uleiul ars, a fost mai mult fum decât foc”, spune unul dintre martorii oculari la incident.

Fiind vorba despre o instalaţie electrică, incendiul a fost stins cu praf din săruri de amoniu. „Pompierii au folosit un extinctor obişnuit şi n-au avut mult de lucru”, afirmă un angajat al autogării. La câteva ore după incident, pe cimentul de lângă terasa cu pricina, se vedeau încă singurele urme ale incendiului, praful alb şi câteva pete de ulei.

REPORTAJ LA LOCUL MORȚII. Cine era bărbatul din Pitești decedat după ce poliţiştii l-au trântit pe jos. „Nu era beat, comandase o cafea! Așa vorbea el”
Lângă Terasa Dual au rămas pulberea albă pentru stins incendii şi câteva pete de ulei

La scurt timp după apariţia pompierilor, au venit şi poliţiştii. Bărbatul de 63 de ani, cu care aceştia au intrat în conflict, comandase apă şi cafea, pe care nu apucase să le consume. „Nu băuse alcool, nu era beat, aşa era el, mai vorbăreţ. Vorbea mai ciudat, dar să ştiţi că era blând şi lumea de pe aici îl cunoştea”, susţine un şofer de microbuz.

De altfel, în înregistrare se aude cum un polițist îl întreabă pe bărbat dacă să-i aducă cafeaua.

„Avea grijă de soţia grav bolnavă”

Ca orice gară sau autogară, Autogara Sud din Pitești e un ecosistem în sine, un mic oraş în oraşul Piteşti, comercianţii, clienţii lor, în general, fideli, navetiştii şi oamenii care lucrează la firmele de transport, dispeceri, şoferi, se cunosc între ei. Barbu Zaharia, cel pe care poliţiştii l-au pus la pământ, trecea destul de des pe la şirul de terase din dreapta autogării. „Mai mult să se uite la oameni şi să mai schimbe o vorbă”, spune un bărbat care lucrează la ghişeele autogării.

„Părea un boschetar, dar să ştiţi că nu era, hainele de pe el sunt mai jerpelite, dar sunt curate”, insistă un tânăr, care stă să urce la volanul unui microbuz gol. „Da, nu mai circulă oamenii ca înainte”, explică el lipsa totală de clienţi.

REPORTAJ LA LOCUL MORȚII. Cine era bărbatul din Pitești decedat după ce poliţiştii l-au trântit pe jos. „Nu era beat, comandase o cafea! Așa vorbea el”
Locul faptei, cu puţin înainte ca poliţistul să îl trântească la pământ pe inginerul pensionar

Zaharia Barbu era pensionar, căsătorit, tatăl unui băiat. A lucrat ca inginer pe platforma petrochimică de lângă Piteşti. Stătea împreună cu soţia în într-un bloc în cartierul Prundu.

După incident, poliţiştii au intrat în blocul respectiv, au urcat până la etajul 4 şi au bătut la uşa simplă de lemn geluit. Nu le-a răspuns nimeni, pentru că soţia victimei este, de mulţi ani, bolnavă la pat şi nu se poate mişca. A venit, chemat de urgenţă, fiul lui Zaharia Barbu şi a vorbit cu poliţiştii, spune o vecină de palier cu victima.

REPORTAJ LA LOCUL MORȚII. Cine era bărbatul din Pitești decedat după ce poliţiştii l-au trântit pe jos. „Nu era beat, comandase o cafea! Așa vorbea el”
Ironie amară: focul a continuat să ardă, dar în candelă, pe podeaua Terasei Dual

„Ieşea din casă rar. El singur avea grijă de soţie, de când era la pat. Probabil ieşise să cumpere medicamente pentru ea. Îl ştiu de mulţi, mulţi ani şi niciodată n-a deranjat pe nimeni cu nimic, în bloc”, completează un alt vecin, care, ca proprietar al unui magazin aflat lângă autogară, a şi asistat la incident.

„Sunt bătăi în fiecare seară”

O bătaie aplicată de poliţişti clienţilor Terasei Dual, unde a fost incendiul, a devenit un fapt cotidian. „Sunt bătăi în fiecare seară. Dar de murit, n-a murit nimeni până acum”, afirmă un bărbat în vârstă, care locuieşte aproape de autogară.

„Vin pe aici, dar nu mă duc niciodată la terasa aia. Acolo nu sunt lucruri curate. Când vine un domn aşa, mai bine îmbrăcat, chelneriţele îi fac semne dacă vrea şi fete. Dacă nu se înţeleg la bani, după aia, şi omul face scandal, imediat vine poliţia şi îl dă deoparte”.

Ceilalţi oameni din autogară confirmă că sunt mereu scandaluri cu poliţişti la Dual. „Friptura, micii, carne proastă, foarte proastă, băutura ţi-o strică, să te amorţească repede, te păcălesc la notă. Fetele, frumoase. Aici, nimic de zis”, spune un alt martor.

Cât oamenii autogării povesteau despre scandalurile de la Dual şi despre râvna poliţiştilor în a proteja afacerea de clienţii pricinoşi, trei femei tinere au intrat în chicineta terasei, unde se baricadase de ochii curioşilor o chelneriţă.

„Au strigat la mine să nu filmez”

Când au intervenit la incendiu, poliţiştii n-au făcut decât ceea ce fac zilnic, lasă să se înţeleagă martorii oculari, adică au debarasat localul de un client-problemă.

„Când au văzut că filmez cu telefonul”, declară un angajat al autogării, “poliţiştii s-au repezit la mine, strigând că n-am voie. Ba am voie, le-am răspuns. Vedeţi bariera aceea? Cică strada asta, dintre terase şi autogară, e proprietate privată. De aceea, televiziunile care veniseră la incendiu n-au fost lăsate să treacă. Poliţiştii le-au ţinut acolo, la barieră. Erau trepiedele aliniate”, relatează un şofer de microbuz.

REPORTAJ LA LOCUL MORȚII. Cine era bărbatul din Pitești decedat după ce poliţiştii l-au trântit pe jos. „Nu era beat, comandase o cafea! Așa vorbea el”
Autogara Sud din Piteşti e o lume în sine, obişnuiţii locului se cunosc între ei

Poliţistul care l-a apucat pe Zaharia Barbu de umeri şi braţe şi l-a trântit la pământ este şi el cunoscut de oamenii din autogară. „E fiu de poliţist. A mai avut probleme din astea. E al dracului, nu discuţi cu el, mai bine te fereşti. Vine mereu în patrulare pe aici”, susţine un dispecer.

REPORTAJ LA LOCUL MORȚII. Cine era bărbatul din Pitești decedat după ce poliţiştii l-au trântit pe jos. „Nu era beat, comandase o cafea! Așa vorbea el”
Victima a luat sticla de apă pe care o comandase la terasă

„Toţi am auzit un poc!, atunci când l-au trântit. Ne-am uitat să vedem cu ce l-a lovit. Unul dintre poliţişt apucase o rangă de-a pompierilor. Nu ştiam ce poate fi zgomotul ăla, ce a făcut poc. Şi ne-am dat seama că el a făcut poc, când a dat cu capul de pământ”, declară vecinul victimei, martor la scenă. „N-au mai apucat să-i pună cătuşele, că murise deja. Se auzeau poliţiştii strigând: Bă, l-ai omorât!”.

IPJ Argeş explică, în comunicările oficiale de după incident, că poliţiştii au intervenit „folosind minimum de forţă”, pentru a proteja integritatea corporală a lui Zaharia Barbu, „având în vedere şi starea de pericol în care acesta se afla”. Ulterior, IPJ a revenit și a anunțat că a deschis dosar penal.